Ugrás a fő tartalomra
Vissza a főoldalra

Utazni vagy nem utazni? – Jótanácsok fiatal kutatóknak 

2023-05-16 15:23:59

A nemzetközi mobilitás kínálta előnyöket járták körül a Magyar Tudományos Akadémia fiatal kutatók számára szervezett fórumán május 10-én.

Kapcsolódó hírek

Kapcsolódó események

Minden kutatóban felmerülnek bizonyos kérdések már PhD-s évei során, ezek közül az egyik legfontosabb, hogy utazzon vagy ne; s ha igen, mikor, mennyi időre és milyen ösztöndíjjal. Ezekre már nincs egyértelmű, mindenkire érvényes válasz, de egy bizonyos – érdemes minél korábban elkezdeni. 

A fiatal kutatók legfontosabb motivációja a mobilitásra a nemzetközi kapcsolatok kiépítése. Sokkal fontosabbnak tartják a nemzetközi kapcsolatokat és mobilitásokat, mint a hazait. Egy felmérésből kiderült, hogy a kutatók nagy része évente csupán egyszer utazik.    

Miért fontos, hogy utazzunk?  

  • Ahhoz, hogy jó kutatók legyünk, ki kell alakítani láthatóságunkat egy releváns közönség számára.  
  • Megkönnyíti a partnerkeresést. Sokkal könnyebben tudunk személyesen megfelelő partnereket találni, akár egy konzorciumba való bekapcsolódáshoz, vagy egy kutatási ötlethez. 
  • A konferenciákon való részvétel, a külföldi partnerek aránya jár magas idézettséggel. 
  • Fontos, hogy minél több emberrel ismerkedjünk meg és lássunk új módszereket, új kutatási csoportokat.  

Hogyan legyünk láthatóak, hogyan keressünk külföldi partnereket? 

  • Az első és legfontosabb, hogy merj keresni. Mindenki más is partnert keres, ki kell lépni a nemzetközi piactérre.  
  • Érdemes minél több felületen és helyen felbukkanunk, hiszen annál nagyobb az esélye, hogy lehetőségeket, partnereket találjunk. 
  • Vegyél részt „matchmaking” partnerkereső rendezvényeken! 
  • Készíts magadról szakértői ajánlást bizonyos felhívásokra! Ezek az ajánlások azt tartalmazzák, hogy egy bizonyos felhíváshoz mivel tudunk kapcsolódni, milyen tudást tudunk nyújtani. 
  • Készíts bemutatkozó videót magadról! Ez sokkal személyesebbé teszi a keresést. 
  • Legyél aktív a social média felületeiden! Itt elsősorban a LinkedIn vagy a Twitter a legfontosabb felületek. Ezek betekintést nyújthatnak kutatási életedbe. A legfontosabb, hogy úgy használd ezeket a felületeket, ahogy neked kényelmes. 

Milyen pályázati lehetőségeink vannak kutatói-oktatói mobilitásra? Mely oldalakat érdemes felkeresni? 

További információért és eligazításért fordulj bizalommal az egyetem nemzetközi pályázástámogatási munkatársaihoz (horizon@uni-corvinus.hu)! 

Vágólapra másolva
X
×
GEN.:2024.04.28. - 22:04:52