Ugrás a fő tartalomra
Vissza a főoldalra

Takáts Előd: „Ez nem átmenet, az infláció beleégett a világgazdaságba”

2023-05-25 13:19:00

A Corvinus rektora a Napi.hu-nak adott interjújában arról beszélt, az orosz-ukrán háború hatására mára 10 százalékkal szegényebbek vagyunk, mint egy évvel korábban.

Budapesti Corvinus Egyetem

– A globális gazdaság legnagyobb problémájaként írta le nemrég a Corvinus egyetem konferenciáján az inflációt több vezető közgazdász. A rendezvényen téma volt a 20-as évek fiskális és monetáris stratégiái itthon és Európában. Milyen utakat vázoltak a szakértők a nemzetközi szakmai tanácskozáson? 

Az esemény a Bank for International Supplements (BIS), a Nemzetközi Fizetések Bankja, a London School of Economics (LSE), Európa egyik legjobb egyeteme pénzügyi és makrogazdasági kérdésekben iskolája és a Corvinus Egyetem közös szervezésében jött létre. Eljött hozzánk Augustin Carstens, a BIS első számú vezetője, Ricardo Reiss portugál közgazdász, korábban a Princetoni Egyetem most az LSE professzora. Andrei Kirilenko, a Cambridge Egyetem professzora, a kriptovaluták és a digitális fizetési rendszerek világszerte elismert szakértője és persze sok kiváló magyar szakember is: hosszú a lista. Komoly és élénk eszmecsere bontakozott ki, sok új megállapítás született a globális inflációra vonatkozóan. Emlékezzünk rá, hogy a pandémiát megelőzően a központi bankok több éven keresztül próbálták az infláció mértékét növeli, mert kényelmetlenül alacsony volt: fékezte a gazdasági tevékenységet. A pandémia után, amikor elindult az infláció mértéke felfelé, a szakemberek döntő többsége először átmenetinek vélte a megugró inflációt. Arra ugyanis számítani lehetett, hogy amikor újraindítottuk a gazdaságot, egy olyan környezetben, amikor a kereslet és a kínálat nem egyenletesen épül vissza, akkor megjelenik az infláció. Mára egyértelművé vált – és ebben a konferencián is konszenzus volt –, hogy az az infláció, amit most látunk nem időszakos, hanem beleégett a világgazdaságba. Ennek közgazdasági oka van: túl sok volt a monetáris és fiskális stimulus a pandémia során, és lehet, hogy már előtte is. A globális infláció ezeknek a múltbeli közpolitikai döntéseknek a következménye. 

Az interjú további részében Takáts Előd rektor beszélt arról is, most az a tét, hogy beleragadnak-e egyes országok, akár egyes régiók ebbe a magas inflációba, valamint hogy a monetáris politika elég gyorsan tud-e lépni ahhoz, hogy letörje az inflációt. Illetve elmondta azt is, megférnek-e az összetett, gazdasági problémákra adott, a közgazdaság-tudomány által helyesnek vélt válaszok a sok esetben priorizáló politika adta válaszok és stratégiák mellett. 

A teljes interjú itt olvasható el. 

 

Vágólapra másolva
X
×
GEN.:2024.04.18. - 06:37:31