Ugrás a fő tartalomra
Vissza a főoldalra

Rektori interjú az Erasmus+ program körüli helyzetről

2023-01-24 13:02:30

Beszélgetés Takáts Előddel az ATV Egyenes beszéd műsorában.

Kapcsolódó hírek

Kapcsolódó események

Hét fontos gondolat, ami a beszélgetésben elhangzott Takáts Elődtől, a Corvinus rektorától: 

  • Egy dolog egészen biztos – mindentől függetlenül –, az, hogy az erasmusos diákok nem politikai befolyással rendelkeznek, és nem ők a korrupció elkövetői.  Ahogy azt is tudjuk, hogy a magyar egyetemi oktatók sem arról híresek, hogy őnekik olyan nagy a politikai befolyásuk vagy a korrupció fő haszonélvezői lennének. És ez nagyon fontos, hogy az Európai Unió döntése azt a réteget üti meg, ami a legnyitottabb az Európai Unió irányába. Ezzel a leg-Európa-barátabb réteget sikerült most hátrányosabb helyzetbe hozni. Ez ellen tiltakozom. Ezért neveztem elhibázottnak a döntést. Mert függetlenül attól, hogy mit gondolunk – hogy kinek van igaza, a magyar kormánynak vagy az Európai Uniónak –, az a seb, amit ez a döntés ejt, az sokkal mélyebb, mint az az eredmény, amit elér.” 
  • „Az Erasmus+ kapcsán megvan a keretszerződésünk, és hogyha ehhez hozzátesszük az anyagi forrásokat, akkor a diákok el tudnak menni. (…) Ezt a pénzt, az egyetem úgy döntött, hogy elő fogja teremteni saját forrásból, az alapítvány segítségével, akár a föld alól is, mert ez annyira fontos.” 
  • „[Az Erasmus+ körül kialakult helyzet] az európai egységet veszélyezteti, amiért létrejött. (…) számtalan tanulmány mutatja, hogy az a diák, aki ebben a 18-tól 23-24 éves korban megismer egy másik kultúrát, máshogy jön haza, sokkal elfogadóbb lesz, sokkal nyitottabb lesz a világra. Pont erről szól az európai egység.” 
  • „Egy olyan országot, egy olyan egyetemi szférát szeretnénk építeni, ami szorosan, szervesen kapcsolódik az európai oktatáshoz, az európai kutatáshoz. És ez nem elsősorban pénzkérdés, ez elsősorban hozzáférés kérdése. Ez elsősorban network kérdése, elsősorban hálózat kérdése. És ezért volt annyira megrázó, amikor a magyar diákok vagy a magyar kutatók nem tudtak ebben a hálózatban részt venni, mert pénzzel nem fogjuk ezt tudni pótolni. (…) Az Európa Horizont programban 2014-2020 között 3,6 millió eurónyi pályázatot nyert a Corvinus. Tavaly, december 15-ig, egy kicsit csonka évben több mint 4 milliót.” 
  • „[A Corvinuson] Korábban tíz százalék körüli volt, most már az induló szakoknak a fele angol nyelvű. [A Corvinus] nem egy bezárkózó, ez egy az Európa, a világ iránt nyitó egyetem. (…) Nem vagyunk tökéletesek, biztos, hogy egy sor folyamatot csiszolnunk kell, a saját jövedelemtermelő-képességünk, hogy hány fizetős hallgatót tudunk vonzani, az nem olyan jó, mint amilyet szeretnénk.” 
  • „Olyan ösztönzők kerültek be a Corvinus Egyetemre, amelyek lehetővé tették a teljesítményt. Egy kicsit azokat a szempontokat érvényesítjük, amiket egy nyugat-európai, egy jó unalmas nyugat-európai, észak-amerikai egyetem is érvényesít. És ebben van, voltak viták, és lesznek is viták az egyetemen belül, de én úgy gondolom, hogy az egyetem alapvetően jó irányba tart azzal, hogy nyit, nemzetköziesedik, kutatási kultúrát vált, és az oktatásban megpróbálja egyre komolyabban értékelni oktatási teljesítményt, egyre több nemzetközi hallgatónk van.
  • „Van egy olyan elv, ahogy mi működünk, amit úgy hívunk, hogy one over one-elv. Ez az, amikor egy kinevezésről van szó vagy egy teljesítményértékelésről, akkor [az érintettnek] a közvetlen vezetői és az afölötti vezető együtt döntenek az értékeléséről. És ez azt jelenti, hogyha valaki egy egyetemi tanár, egy egyetemi oktató, akkor nagyon messze van a kuratóriumtól. Nagyon messze van adott esetben a rektortól is, és nagyon helyesen, mert miért szóljon bele a teljesítményértékelésbe közvetlenül az, aki nem látja ezt a teljesítményt. Nyilván az nem helyes, hogyha csak egy ember van ott.” 

Az interjú megtekinthető ezen a linken.

Vágólapra másolva
X
×
GEN.:2024.04.26. - 14:29:18