Ugrás a fő tartalomra
Vissza a főoldalra

„A lényeg az, hogy szeresd, amit csinálsz” – Nwabisa Florence Ndzama PhD-története

2023-05-03 16:32:19

Olyan PhD-hallgatók történetét osztjuk meg, akik elnyerték a Kreatív Kutatási Ötlet Ösztöndíjat, és sikeresek a saját kutatási területükön. Ezúttal Nwabisa Florence Ndzamát mutatjuk be.

Kapcsolódó hírek

Kapcsolódó események

Nwabisa Florence Ndzama a Corvinus Közgazdasági és Gazdaságinformatika Doktori Iskolájának harmadéves hallgatója. A makroökonómia elhivatott kutatója és oktatója. 

Nwabisa a középiskola utolsó éveiben kezdett érdeklődni a közgazdaságtan iránt. „Tizenéves voltam akkor, igazából nem is tudtam, hogy ez pontosan mi, de beszippantott” – mesélte nekünk. Egyetemi évei alatt ezért közgazdaságtant tanult, mind az alapszakon, mind a mesterszakon, melyeket származási országában, Dél-Afrikában végzett el. Tanulmányai során felismerte, milyen széleskörű és komplex ez a terület. „Meg kellett találnom, hogy a közgazdaságtanon belül mi érdekel legjobban. Rájöttem, hogy a makroökonómia.”  

Az egyetem elvégzését követően öt évig ebben a szektorban dolgozott, főleg a Dél-afrikai Köztársaság központi bankjánál, a Dél-afrikai Tartalékbanknál (South African Reserve Bank). A tudomány iránti növekvő érdeklődése azonban arra ösztönözte, hogy folytassa a tanulmányait. 2020 őszén költözött Budapestre, és a Stipendum Hungaricum Scholarship támogatásával elkezdte a doktori képzést. „A Dél-afrikai Tartalékbankban tanulmányi szabadságot vettem ki, hogy teljes erőmmel a PhD-tanulmányaimra tudjak összpontosítani. Ezt a döntést hoztam, amikor idejöttem.” Nwabisa úgy döntött, négy évet szentel fő érdeklődési területének, a makroökonómiának. 

A folyó fizetési mérleg finomítása 

„A kutatásom a folyó fizetési mérleg elnevezésű makrogazdasági jelenséggel foglalkozik”, magyarázta a doktorandusz hallgató. A folyó fizetési mérleg a fizetési mérleg egyik komponense, ami az országok közötti kereskedelmet tartja nyilván, beleértve az árucserét és a finanszírozási tevékenységeket is. Ha az országból ugyanannyi megy ki, mint amennyi bejön, akkor az egyenleg nulla. „Vannak azonban olyan esetek, amikor ez az egyensúly felborul, vagyis a folyószámla egyenlege nulla felett (többlet) vagy nulla alatt (hiány) áll. A meglévő tanulmányok szerint a folyószámlán tartósan fennálló és túl nagy összegű hiány fájdalmas és hosszasan felmerülő gazdasági költségekhez vezethet. Befolyásolhatja többi közt az ország gazdasági növekedését, a beruházásokat, a fogyasztást, a foglalkoztatást, a valutát, és akár pénzügyi instabilitáshoz is vezethet.”  

Nwabisát főleg a folyószámlahiányok fenntarthatósága érdekli, ezért ennek mérésére innovatív módszertant dolgoz ki. „Úgy gondolom, a korábbi módszertanokból hiányoztak bizonyos alapvető dolgok, ha a valós világról van szó. Réseket találtam bennük, például a kormány és a befektetők viselkedését, és a belföldi magánszektort is ide lehet sorolni. A folyó fizetési mérleg jövőbeni értékével kapcsolatos bizonytalanságot szeretnénk megragadni.” Nwabisa ezért új módszertant javasolt, amely reálisabb és összetettebb, mint a meglévők.  

Az elmúlt két és fél évben sok értékes visszajelzést kapott a nemzetközi konferenciákon. Módosította a korábbi tanulmányaival kapcsolatos kérdésekről írott munkái hangvételét és jelenleg olyan ökonometrikus modellen dolgozik, amellyel leírhatók a mögöttes tényezők, mint például a bizonytalanság, amit be kellene építeni a módszerbe. „Kihívást jelentő feladatról van szó, de remélem, hogy kb. egy hónapon belül tesztelni tudom a modellemet” – mondta. „Szerintem fontos hozzájárulás lesz a tudományhoz, ha majd használni fogják.” 

Tudásmegosztás a Corvinuson 

Bár Nwabisa elkötelezett a kutatás mellett, időnként nehézségekbe ütközik, és úgy érzi, messze van még a céljai elérésétől. „Hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy az első két év után, amikor már nem lesznek órák, majd nagyon sok időnk lesz.” Kiemeli, mennyire fontos az időgazdálkodás az egész program során. A fizikai és mentális jóllétére is nagy gondot fordít. A sok feladata mellett fontosnak tartja, hogy járjon edzőterembe vagy túrázni is. „Azt javaslom mindenkinek, találjanak módot arra, hogy felfrissítsék az agyukat és a testüket is. Aki egészséges, az produktívabb is” – tette hozzá.  

Nehéz időkben a kíváncsiság viszi őt előre. „Tényleg szeretném megtalálni a válaszokat a kutatási kérdéseimre” – magyarázza. „A PhD olyan, mint egy kisbaba, szeretnéd, hogy nőjön és fejlődjön.” A kutatás iránt érzett szenvedélye mellett a karriercéljai is viszik előre. „Az a célom, hogy a kutatáson és a tanításon keresztül hozzájáruljak a közgazdaságtanhoz.” 

Nwabisa az alapszak második éve alatt kezdett közgazdaságtant tanítani, amikor a diáktársainak adott órákat. Akkor is vállalt tanítást, amikor a bankban dolgozott. A Corvinuson már három félévet tanított, és kifejezetten élvezi. „A PhD-tanulmányaim kezdetén nem voltam biztos benne, mit szeretnék, de most már biztosan tudomhogy tudományos pályán szeretnék maradni.” 

Úgy érzi, az egyetem összességében támogatja őt a céljai elérésében. Lehetősége van tanítani, nemzetközi konferenciákon részt venni és kollégákkal konzultálni. „A corvinusos professzorok hajlandók megosztani a tudásukat. Mindig elérhetők” – fűzte hozzá. A professzorok részéről rugalmasságot is tapasztalt. „Néha egyszerűen csak bekopogtatok hozzájuk, anélkül, hogy lenne időpontom, és segítenek megkeresni a hibát az algoritmusomban.” 

Írta: Taxner Tünde 

Vágólapra másolva
X
×
GEN.:2024.03.29. - 09:31:52