Ugrás a fő tartalomra
Vissza a főoldalra

Nőnap a Corvinuson – támogatás virág helyett

2023-03-07 18:09:13

A megszokott virágajándék helyett idén egy közösségi gesztussal köszöntjük a nőket: íme a nőnap alkalmából szervezett adományozó szavazás eredménye.

Kapcsolódó hírek

Kapcsolódó események

Bár nőnap csak egyszer van egy évben, a nők iránti tiszteletre, odafigyelésre, egyenlőségre minden nap szükség van. A Corvinus polgárai az elmúlt két hétben szavazatukkal segíthettek hozzá anyagi támogatáshoz három nőkről gondoskodó civil szervezetet a Corvinus Science Shop partnerei közül.

A nemzetközi nőnap alkalmából megszokott virágajándék helyett idén rendhagyó gesztussal köszöntjük az egyetem női polgárait. A rendhagyó akció keretében hallgatók és a munkatársak szavazataikkal dönthették el, hogy a nőnapi meglepetésre szánt összeget adományként milyen arányban osszuk el három civil szervezet között. A voksok kétharmada az Egyetem munkatársaitól érkezett.

Bízunk benne, hogy a március 8-án adható szál virág helyett legalább akkora örömet fog jelenteni a hölgy kollégák és hallgatók, de egyúttal a teljes közösség számára a támogatottak hálája és az a fontos cél, amit tevékenységükkel szolgálnak.

A szavazati arányok alapján az alábbi összegekkel támogatja idén a Corvinus a három nőkről gondoskodó civil szervezet munkáját.

BAGázs // Női erőcsoport bruttó 300.000 Ft adomány

Minden nőnek mást jelent a női közösség, de mindannyiunknak szüksége van rá. A Budapesti Corvinus Egyetem támogatásából folytatjuk a Női Erőcsoportokat a Bagázzsal a bagi és dányi romatelepeken azért, hogy az ott élő nők is lehetőséget kapjanak a kapcsolódásra – üdvözölte a Corvinus kezdeményezését Bencsik Nóri és Jámbor Zita programkoordinátor.  

A BAGázs közhasznú egyesület 12 éve dolgozik Bag és Dány romatelepein a társadalmi esélyegyenlőség elősegítéséért. Céljuk, hogy az ottélőket támogassák abban, hogy ne a tipikus kényszerpályára kerüljenek. Munkájuk alapelve, hogy nem adományt osztanak, mert az tartósítja a függést, helyette valódi esélyt adnak a változásra. 

A BAGázs női erő programja két éve indult: a csoportjaikban résztvevő nők őszintén beszélhetnek önbizalomról, testképről, vágyakról és határokról, női- és gyerekjogokról; támogatják egymást abban, hogy felismerjék a bántalmazás jeleit, és megelőzzék az áldozattá válást. Emellett céljuk, hogy a lányok a szegregátumon kívüli világot is megismerjék, új benyomásokat, tapasztalatokat gyűjtsenek, így felismerhessék, hogy a világ a telepen kívül nem feltétlen jelent veszélyt rájuk, sokkal inkább a lehetőségek tárházát. 

NoBadKid // LIKE – újratöltve bruttó 200.000 Ft adomány

Nagy lelkesedéssel üdvözöltük a kezdeményezést. A NoBadKid-nél különösen fontosnak gondoljuk a lányokat és a nőket célzó programokat és ezért kifejezetten megtiszteltetés számunkra, hogy az első körben bekerülhettünk a támogatottak körébe. Köszönjük az egyetem minden dolgozójának és hallgatójának, és külön a hölgyeknek, hogy közelebb kerülhetünk a céljainkhoz – reagált a szervezet vezetése. 

A szervezet 2003 óta foglalkozik a viselkedésük miatt „problémásnak” bélyegzett gyerekek és fiatalok oktatásával, segítésével és gondozásával úgy, hogy mindeközben kiemelt figyelmet fordít a családokkal, a nevelőkkel és a pedagógusokkal való együttműködésre, a velük való közös munkára.  

Bár a módszerük egyaránt fontos pozitív hatással van a programban részt vevő fiúkra és lányokra, a lányoknál már azzal is segíteni tudnak, hogy az első gyerek születése későbbre tolódik, a kamaszkor elejéről annak végére. A LIKE program tapasztalata alapján míg a fiúk sorsán lehet fordítani, a lányokén nehezebb. Ezért új programot terveztek számukra. A LIKE korábbi részvevőit, ma már több gyerekes anyukákat hívják ehhez segítségül egy élménypedagógia alapú közösségi eseményen Salgótarjánban. Miközben együtt játszanak velük és a gyerekeikkel, meghallgatják a történeteiket és közösen találják ki annak a programnak az alapjait, ami az ő gyerekeiket segítheti más karrierútra. 

Liliom Születésközpont bruttó 100.000 Ft

Nagyon megtisztelő számomra, hogy a Corvinus Egyetem a Liliom ügyét támogatásra méltónak találta. A díj eszmei értéke önmagában is sokat ad, emellett pedig hozzá fog járulni ahhoz, hogy a Liliom Születésközpont tovább fejlődhessen – mondta a Születésközpont vezetője.  

Az intézményen kívüli szülés már több mint tíz éve legális Magyarországon, és az igény egyre nagyobb rá. Azonban azok a nők, akik az ország keleti vidékén élnek, falakba ütközhetnek, ha kórházon kívül szeretnének szülni. A Liliom Születésközpont sok nő számára nyújtana biztonságos alternatívát, elérhető szaksegítséget és megtartó közösséget egyaránt. A születésközpont a bábai gondoskodás helyszíne, ahol a bábai modell filozófiája alapján vehetik a nők igénybe a várandósságuk, szülésük és gyermekágyas időszakuk gondozását, kísérését.  

A Liliom Születésközpont épülete Békéscsaba csendes, kertvárosi részén található, ám teljeskörű felújításra szorul. A pénzadomány mellett örömmel veszik a munkálatokban való részvételt is. 

Köszönjük, hogy részt vettek a kezdeményezésben!

Vágólapra másolva
X
×
GEN.:2024.05.02. - 09:26:43