Ugrás a fő tartalomra
Vissza a főoldalra

Nemzetközi díj: a Corvinus Green sikerét mutatta be az egyetem kancellárja Bragaban

2023-07-03 11:00:00

A Corvinus Green projektet mutatta be Domahidi Ákos kancellár a UI GreenMetric 9. nemzetközi workshopján a portugál University of Minho-n június 15-17 között.

A legfenntarthatóbban fejlődő egyetemnek járó díjat Domahidi Ákos, a Corvinus kancellárja vette át. Fotó: University of Minho 

A legfenntarthatóbban fejlődő egyetem címet nyerte el a Budapesti Corvinus Egyetem a UI GreenMetric világrangsor alapján tavaly. A Corvinus másodjára nevezett a rangsorba, és csaknem 300 helyet javított előző évi helyezésén, ami a világon a legnagyobb előrelépés volt 2022-ben. 

Az előrelépés szakmai hátteréről beszélt Domahidi Ákos kancellár a UI GreenMetric World University Rankings és University of Minho közös szervezésű workshopján, melyet június 15-17 között rendeztek meg a portugál Bragaban. Az előadások mellett ezen a rendezvényen adták át a 2022-es rangsor díjazottjainak járó emlékplaketteket is. 

2022-es UI GreenMetric Award díjazottjai. Fotó: University of Minho 

“A konferencia során a fenntarthatóság témakörében hihetetlen tudás-, ötlet- és tapasztalatcserének lehettünk tanúi, és nagyra értékeltük az innovatív megoldások és legjobb gyakorlatok megosztására irányuló hajlandóságukat. Remélem, hogy a konferencia során kialakult kapcsolatok és hálózatok tovább fognak növekedni és virágozni” értékelte a konferenciát Guilherme Pereira, a University of Minho egyetem rektora. 

A workshopon több nemzetközileg is elismert egyetem képviselője vett részt. Fotó: University of Minho 

A UI GreenMetric zöld kérdőíve hat témakört vizsgál: elhelyezkedés és infrastruktúra, energia és klímaváltozás, hulladék-, vízgazdálkodás, közlekedés, oktatás. A lista szerint 2022-ben a világ “legzöldebb” egyeteme a holland Wageningen University & Research lett, amelyet a brit Nottingham Trent University és a szintén brit University of Nottingham követett. 2022-ben 1050 egyetem mérettette meg magát, több mint nyolcvan országból. Egy évvel korábban legfenntarthatóbban fejlődő egyetem díját a holland Tilburg University kapta. 

Videó az eseményről

A Corvinus Green projekt története még 2021-ben kezdődött, amikor a Corvinus is csatlakozott a GreenMetrics fenntarthatósági kezdeményezéshez. Akkor nyolcvan ország 956 egyeteméből a 869. helyen végeztünk, és megfogalmazódott a szándék, hogy zöldebb és fentarthatóbb pályát kell választanunk. A változás érdekében 2022-re fenntarthatósági akciótervet dolgoztunk ki, az őszi félév során pedig több akció is indult az egyetem fenntarthatóbbá tételének érdekében, melyeket ebben a cikkben foglaltunk össze.

A projekt 2023-ban sem állt le, további akciók indultak, valamint elkezdődött az Egyetem fenntarthatósági stratégiájának közösségi kidolgozása is az ERS Hub szervezésében. Az ERS Hub alá tartozó Corvinus Green projekt 2023 szeptemberében is folytatódik majd, valamint további projektek is indulnak. Az ERS Hub munkájához ezen a linken keresztül lehet csatlakozni további projektötletekkel.

A Budapesti Corvinus Egyetem elkötelezett a közösségi fenntarthatósági tevékenységek támogatása és a fenntarthatóbb működés iránt, a számottevő változás eléréséhez ugyanis közös cselekvésre van szükség.

Vágólapra másolva
X
×
GEN.:2024.05.01. - 17:18:43