Ugrás a fő tartalomra
Vissza a főoldalra

Modern társadalmi problémákkal foglalkozik a Corvinus új alapszakja 

2023-01-17 16:08:18

Először indul Politika, filozófia és gazdaság képzés Magyarországon.

Kapcsolódó hírek

Kapcsolódó események

A Philosophy, Politics, Economics (PPE) alapszak a filozófia, a politikatudomány és a közgazdaságtudomány területeit egyesíti, mellyel a középiskolás korosztály és a felvételizők igényére reagál az egyetem Dr. Ványi Éva szakfelelős szerint.

Egyrészt megjelent egy igény a felvételizők részéről, hogy ne csak egy szakot tanuljanak. „A PPE előnye, hogy nem kell már 18 évesen eldöntenie a hallgatónak, hogy mivel szeretne foglalkozni az élete során. Ebben a korban még nincs meg feltétlenül az a tudás, hogy ha én elmegyek közgazdásznak, akkor mit fogok csinálni az egyetem után” – mondja Ványi Éva.  

A szakfelelős szerint a másik ok az volt, hogy „a szak a Corvinuson két erősen jelen lévő tudományterületet fog össze, a politikát és a közgazdaságtant, a filozófia pedig átfogó gondolkodási keretet ad, melyben megjelenhetnek a logika, a morál vagy az etika kérdései is”. 

Nyugat-Európában már régóta a népszerű szakok között van 

Az angolszász világban a PPE szak jó belépő a későbbi vezetői rétegbe. „Ott, ahol ezt a képzést kitalálták, miniszterelnökök és nemzetközi vállalatvezetők sokasága került ki innen. A szak az angolszász világban már markánsan ott van, tipikusan arra építve, hogy a jövő vezetőit képezzék ki.” PPE szakon tanult például Tony Blair, az Egyesült Királyság korábbi és Rishi Sunak jelenlegi miniszterelnöke, Bill Clinton, az Amerikai Egyesült Államok egykori elnöke, de Malála Júszafzai Nobel-békedíjas emberjogi aktivista is. 

A Corvinus képzése részben eltér az angolszász mintától. „A nyugat-európai képzések több helyen úgy épülnek fel, hogy van egy filozófia, egy politikatudomány és egy közgazdaságtan tanszék, akik kurzusokat ajánlanak be a programba, ezekből áll össze a tanterv” – mondja a szakfelelős. „Ezek persze nálunk is megvannak, de mi inkább abban gondolkodtunk, hogy mit tudjon a hallgató, amikor kilép az egyetemről, és mit kell ehhez beleadniuk az egyes területeknek. Ez egy összetett, egymásra épülő tanterv, többet jelent, mintha csak egymás mellé raknánk a részterületeket.” 

A szakon például nem lesz olyan tárgy, hogy Filozófia I. vagy Filozófia II., helyette Eszmetörténetet tanítanak, melybe beépül a klasszikus, ókori politikai gondolkodási alapoktól kezdve a 19-20. századi gazdasági-eszmetörténetig minden terület, a politika, a gazdaság és a klasszikus filozófia története is. 

A harmadik félévig egy átfogó, általános képzést ad a szak, a negyedik félévtől pedig specializációk közül választhatnak a hallgatók. A specializációk négy modul mentén épülnek fel: a filozófia, politika, gazdaság mellé kínál a program egy negyedik témakört, a globalizációt, amely a nemzetközi politikai, gazdasági problémaköröket építi be a programba. A négy modulból kettőt-kettőt összepárosítva alakult ki a kínált hat specializáció: a Politika és gazdaság, a Gazdaságpolitika és globalizáció összefüggései, a Gazdaság és filozófia, a Modern politikai problémák, a Politika és filozófia, és a Modern társadalmi problémák.  

Nem csak miniszterelnököket képeznek 

A PPE leginkább mesterképzésre készít fel, de sokan elhelyezkednek már az alapképzés után is. Mivel a hallgatók nemcsak a gazdaság szűken vett jellemzőit tanulják meg, hanem elsajátítják a társadalomtudományi gondolkodást és a politika sajátos szférájának működési jellemzőit is, könnyedén felszívja őket a versenyszféra a szakfelelős várakozása szerint.  

„A multinacionális környezet jól árazza azt a tudást, amit a társadalomtudományi képzések nyújtanak. Azt várom, hogy emellé egy markáns közgazdaságtudományi képzést kapnak a hallgatók, amivel akár külföldön is könnyedén továbbtanulhatnak mesterképzésen, vagy elhelyezkedhetnek a munkaerőpiacon” – mondja. A politikai területen való elhelyezkedés pedig nemcsak a politikusi karriert, hanem például a közigazgatást, a közszolgálatot is jelentheti. 

A szak kizárólag angol nyelven indul, nemzetközi hallgatók jelentkezését is várják. Ez a magyar hallgatók számára is előnyt jelent, hiszen nemzetközi kapcsolatokat építhetnek ki és az interkulturális tapasztalatszerzésre is lehetőséget ad. 

A kritikai gondolkodást az elmélet mellett a gyakorlatban is erősíteni fogják 

„A politikatudományi képzés gyakorlatorientáltságát áthoztuk ebbe a képzésbe is, ahol csak lehetett, függetlenül attól, hogy ez inkább egy elméletorientált képzés” – mondja Ványi Éva. A döntéshozatalt például módszertani modellezéssel együtt tanítják majd, de különböző országokat összehasonlító tanulmányokra is lehetőség lesz a nemzetközi hallgatói csapattal. 

A gazdasági oldal is inkább gyakorlati fókuszú lesz. „Az a cél, hogy a fiatal megértse azt a világot, ahol a politikának és a gazdaságnak úgy kell együttműködnie, hogy az jó legyen a közösségnek és az országnak is” – mondja a szakfelelős. 

A képzésen olyan tárgyakat tanulhatnak a hallgatók, mint például demokrácia és vezetéselmélet, politikai kommunikáció, globalizáció és fejlődési egyenlőtlenségek, politikai gazdaságtan, alkalmazott etika, kortárs politikai filozófia vagy akár művészetfilozófia. A központi és helyi döntéshozatal tárgy pedig hangsúlyosan foglalkozik majd az önkormányzatokkal is, melybe önkormányzatoknál töltött terepmunkát is beépítenek, a nemzetközi hallgatók pedig saját otthonuk gyakorlatából hozhatnak példákat. 

„A legfőbb cél a kritikai gondolkodás fejlesztése a szakfelelős szerint. „Itt van például a háborús helyzet. Ez egyszerre politikai, etikai, társadalmi és honvédelmi, de egyben gazdasági kérdés is. A PPE képzésben a háborús helyzetet mind a három oldalról körbe tudjuk járni” – mondja. 

„A lényeg, hogy értse a hallgató a politika és a gazdaság működését, és legyenek jó kérdései, jó válaszai azokra a 21. századi társadalmi, politikai, gazdasági problémakörökre, amelyek a mindennapjainkat is meghatározzák.” 

Ha érdekel a PPE képzés, vagy csak általában érdeklődsz a téma iránt, a “Mit keres a vallás a politikában? És fordítva – beszélgetős est a Corvinuson” című előadásunk felvételét is ajánljuk, ezen keresztül a szakon tanulható ismeretekbe is mélyebb bepillantást nyerhetsz. 

Szerző: Kovács Máté, Corvinus Kommunikáció 

Vágólapra másolva
X
×
GEN.:2024.04.19. - 19:34:27