Ugrás a fő tartalomra
Vissza a főoldalra

Minden, amit az első corvinusos éved előtt tudni szeretnél

2023-08-18 10:50:00

Ezek a hasznos tippek jól jönnek, ha most kezded az évet a Corvinuson.

Budapesti Corvinus Egyetem

Új tanulmányok, új város, új közösség, új problémák. Összeszedtük azokat a hasznos tudnivalókat, amelyek megkönnyíthetik gólyaként az első egyetemi szemesztert, és néhány fogódzót adhatnak az új kihívások káoszában.  

Helló Neptun! 

Gólyaként (és később már nem gólyaként is) az első dolgod, amikor belépsz a Neptunba, hogy aktiváld a félévedet a tárgyfelvétel előtt. Ilyenkor arról kell nyilatkoznod, hogy a következő szemeszteredet aktív vagy passzív hallgatói jogviszonnyal tervezed tölteni, avagy szeretnéd-e folytatni (illetve megkezdeni) a tanulmányaidat. Az aktiválás egy tárgy felvételével válik véglegessé. Amennyiben gazdálkodás és menedzsment szakon kezdesz, nincs szükség arra, hogy egyesével vedd fel a tárgyaidat, központilag összeállított órarend alapján veheted fel majd őket egyszerre. Minden más szakon saját magadnak állítod össze az órarendedet és választod ki a kurzusaidat. Természetesen a kötelező órák mellett vannak egyéb kötelezően és szabadon választható tárgyak is, amelyeket bárki felvehet a tárgyfelvételi időszakban. 

Úgy sportolnék veled 

Az egyetemen a sportéletnek a kezdetekig, az intézmény alapításáig visszanyúló története van. Ez a magyarázata részben annak is, hogy számos sportban az egyetem saját sportcsapattal is rendelkezik, ilyen a vízilabda, a röplabda, a kosárlabda, a labdarúgás, a futsal, a cselgáncs, az evezés és a sárkányhajózás. A diploma megszerzéséhez kötelező két testnevelési kurzust elvégezni minden alapszakos hallgatónak, ennek keretében is rengeteg lehetőséget kínál az egyetem a tenisztől kezdve a jujuttsun át a sakkig. 

#Mutimiteszelamenzán 

Az egyetemen meleg étkezésre is van lehetőség: a C épület földszintjén található büfé minden nap többféle levessel és főétellel készül az előre megadott heti menü alapján, amelyből az aktuális mindig elérhető a honlapon. 

Minden itt kezdődik 

A Közgáz Gólyatábor legendásan nagy élmény minden elsőéves számára, hiszen nemcsak fergeteges bulik várnak, de megismerkedhetsz az új szak- és évfolyamtársaiddal, valamint az egyetemen különböző szervezeteivel és az általános működéssel, mindezt pedig az ÖCSI izgalmas és változatos programfelhozatalának hála. Itt találjátok korábbi cikkünket, mely részletesebben foglalkozik a táborral.  

A jövő campusa jövőre elkészül 

Az egyetem új campusa a budai Ménesi úton épül, és a 2023/2024-es tanév második felében adják át. A projekt 2020-ban indult, az első órákra a tavaszi félévben lehet majd beülni. Az épületkomplexum az oktatáson kívül biztosítani fog közösségi, kutatási, innovációs és sporttereket is. Az építkezést meghatározó fő szempontok között elsősorban a fenntarthatóság, valamint az otthonosság szerepelt, és egy olyan különleges épület megteremtése volt a cél, amely inspirálja a hallgatókat a tervezés során alkalmazott nem mindennapi megoldásokkal.  

Diákélet felsőfokon 

A Corvinus a hazai és külföldön is elismert diploma, és a nemzetközi lehetőségek mellett a pezsgő diákélet miatt is népszerű a hallgatók és a középiskola végéhez közeledő jelentkezők körében. Számos diákszervezettel és szakkollégiummal találkozhatsz, és csatlakozhatsz ahhoz, amelyet a legmegfelelőbbnek tartod saját magad és különösen (szakmai) érdeklődési területed szempontjából. A félév mindig egy börzével kezdődik, ahol megismerkedhetsz az összes szervezettel és programmal, a jelentkezési időszak csak ezt követően veszi kezdetét. 

Ösztöndíjaink 

Corvinus Ösztöndíj csak aktív félév esetén jár, és csak akkor vehető igénybe, hiszen passzív félévre tandíjat sem köteles fizetni a hallgató. A támogatás minden nyáron felülvizsgálatra kerül, viszont a felülvizsgálat során a korábbi, aktív félévek átlagát veszik figyelembe, és a passzivált félévek nem minősülnek a támogatási időszak részének. Alapvetően annyi félévre jár az ösztöndíj, ahány féléves a képzés, azonban léteznek olyan indokok (pl. gyermekvállalás, Erasmus), melyek esetében ez az időszak meghosszabbítható egy szemeszterrel. Ezt külön kérvényben kell igényelni, de a maximális támogatási idő ebben az esetben sem léphető túl.  

Így és itt lehetsz koleszos 

Kollégiumi elhelyezésre a Corvinus olyan nappali szakos hallgatói pályázhatnak, akik nem Budapesten élnek, így a fővárosi lakcímű tanulóknak nincsen lehetősége ezt igényelni. Az egyetem három budapesti, a Tarkaréti, a Kinizsi és a Földes Ferenc Kollégiummal, valamint a Székesfehérvári Campus Kollégiumával rendelkezik, amelyekben összesen több mint 1100 férőhelyet tud biztosítani magyar, határon túli, illetve külföldi hallgatók számára. Ezek közül gólyaként a Tarkaréti Kollégiumba lehet jelentkezni. A helyek kiosztásánál alapvetően szociális kritériumokat, a campus és a lakóhely távolságát, tanulmányi eredményt (gólyák esetében felvételi pontszámot), valamint később az elvégzett közösségi és tudományos munkát veszik figyelembe a bírálók.  

A kollégiumok főként 2-3, esetleg 4-5 fős szobákkal rendelkeznek, és a helyekre kollégiumi pályázat formájában lehet a nyár folyamán, a félév megkezdése előtt jelentkezni, az eredmény augusztus második felében várható. Az egyetem kollégiumai mellett a nagy presztízsű szakkollégiumokba bárkinek van lehetősége jelentkezni a tavaszi jelentkezési időszakban. 

(A cikket Olay Hanna írta, az írás először a Közgazdász Online-on jelent meg.) 

Vágólapra másolva
X
×
GEN.:2024.05.08. - 03:25:05