Ugrás a fő tartalomra
Vissza a főoldalra

Mesterséges arcok, valódi személyiségek: európai szinten is egyedülálló témájú konferencia a Corvinuson

2022-06-02 15:54:17

Mennyire hihetünk a szemünknek? Mondhatjuk-e még, hogy hiszem, ha látom?

Kapcsolódó hírek

Kapcsolódó események

A mesterséges intelligenciára (MI) épülő vizuális manipulációs technikák elterjedésével újabb kérdések merülnek fel: Hogyan tudunk az online megtévesztés ellen védekezni? Miként tudjuk elválasztani a valóságot a manipulációtól? Miként használhatók etikus módon a legújabb kép- és videószerkesztési technológiák? Ezekre a jövőorientált kérdésekre adott választ – és vetett fel további kérdéseket – a CGI-Deepfake Kutatócsoport által szervezett Mesterséges arcok, valódi személyiségek című konferencia.

A 2022. május 24-én a Corvinuson megrendezett tanácskozás volt az első olyan tudományos esemény, amely kifejezetten a mélytanuláson (deep learning) alapuló videómanipulációval, vagyis a deepfake-kel és a hozzá köthető virtuális karakterek területével foglalkozott. A Budapesti Corvinus Egyetemen tartott konferencián három plenáris és kilenc szekcióelőadást hallhattak a személyesen és online részt vevők. A konferenciát szervező CGI-Deepfake Kutatócsoport 2021 óta működik a BCE Kommunikáció- és Médiatudomány Tanszékhez kapcsolódva dr. Veszelszki Ágnes egyetemi docens vezetésével. Fő kutatási területük a mesterséges intelligencia bevonásával létrehozott manipulatív tartalmak vizsgálata. A kutatócsoport 2021 tavaszán elvégzett egy nagymintás kérdőíves kutatást: több mint 10 ezer kitöltő válaszolt a manipulált képek és deepfake-videók befogadásáról, felismeréséről készült felmérés kérdéseire. A kutatás alapján készült első cikk már megjelent, a témában hamarosan további publikációk készülnek.

A konferencián dr. Keszey Tamara kutatási rektorhelyettes köszöntötte a hallgatóságot, és beszédében kiemelte: a Corvinus folyamatosan lépést tart a technológiai innovációkkal, nemcsak szervezeti, hanem tudományos kontextusban is. A plenáris előadók közül dr. Aczél Petra professzor számos aktuális példával és elgondolkodtató, jövőbe mutató kérdéssel vázolta fel a deepfake jelenség kulturális és kommunikációs kontextusát. Tari Annamária pszichoterapeuta-pszichoanalitikus a valóság manipulálásának kognitív, mentális aspektusait, illetve a befogadókra kifejtett hatásokat tárgyalta. A harmadik plenáris előadó Kovács Dominik, a deepfake-et etikus üzleti vállalkozásként használó Colossyan társalapítója volt, aki a gyakorlatban mutatta meg, mire képes a technológia az üzleti szférában.

Dr. Veszelszki Ágnes, a konferencia főszervezője a deepfake és a dezinformáció paradoxonára világított rá az előadásában: a jelenség egyik következménye ugyanis, hogy nemcsak a manipulatív médiatartalmak ébresztenek a fogyasztókban kétséget, hanem a legitim forrásból származó valós információt tartalmazók is. Dr. Baracsi Katalin internetjogász előadásában azokat a törvények adta lehetőségeket ismertette, amelyek lehetővé teszi a biztonságos internethasználatot. Mezriczky Marcell doktorandusz – aki szintén a CGI-Deepfake Kutatócsoport tagja – 2021 és 2022 azonos időszakára vonatkozóan végzett sajtóelemzést, és bemutatta, miként változott a deepfake témakör sajtóbeli megjelenése egy év alatt. Dr. Szíjártó Imre a digitális média középiskolás tananyagban való megjelenését mutatta be egy kidolgozott tankönyv alapján.

A második szekció központi témája a computer-generated imagery, vagyis a CGI technológia volt. Horváth Evelin PhD-hallgató (aki ugyancsak a szervező kutatócsoport tagja) kutatásában az MI alapú szépségideált vizsgálta, abból a szempontból, hogy vajon szebbnek találják-e a felhasználók az automatikus retusáláson átesett képeket a filter nélküli verziókkal összevetve. Béres Krisztina, a Corvinus végzős Kommunikáció- és médiatudomány alapszakos hallgatója a szépség- és divatiparban megjelenő virtuális influencerek és a CGI jövőjéről végzett kutatását mutatta be. Dr. Gocsál Ákos, a Pécsi Tudományegyetem oktatója, az ELKH kutatója az emberi hang mesterségesen változtatott variációihoz társított benyomásokat mérte fel. Szabó Lilla, Béni Alexandra, Sebestény Judit és Szlama Zsófia előadása a politikai perszonalizációt taglalta egy pilotkutatás tanulságai alapján. Utolsó előadóként dr. Házas Nikoletta mutatott fel szempontokat az időskori arc és test láthatóságának méltóságáról.

A 2022. május 24-én a Corvinuson megrendezett, Mesterséges arcok, valódi személyiségek című konferencia egy új tudományos terület aktuális állapotába adott betekintést, miközben egy most formálódó tudományos diskurzusba való bekapcsolódásra is lehetőséget adott.

Vágólapra másolva
X
×
GEN.:2024.04.24. - 06:56:17