Ugrás a fő tartalomra
Vissza a főoldalra

“Megtiszteltetés, hogy a Corvinuson hatással lehetek a jövő vezetőire” – Borda Áron József PhD-története

2024-02-21 09:51:00

Borda Áron József igazi veteránnak tekinthető, hiszen már az alapszakot is a Corvinuson végezte el. Szeretné bebizonyítani, hogy a közgazdaságtan fókuszú egyetemen igenis van szerepe az agráriumnak és az agrárközgazdász szakmának. A vele készült interjúban többek között kutatásáról is beszámolt.

Budapesti Corvinus Egyetem

Borda Áron jelenleg harmadéves PhD-hallgató. Korábban a Gazdasági és vidékfejlesztési agrármérnök alapszak után a Vállalkozásfejlesztés mesterszakot végezte el, majd a Fenntarthatósági menedzsment Doktori Programon belül az agrárközgazdaságtani specializációt választotta. A jelentkezésben motiválta, hogy egy kis családi vállalkozás részese, amivel könnyen össze tudta egyeztetni az ehhez kapcsolódó egyetemi tanulmányait. 

“Diákszervezeti múltam miatt jó volt a kapcsolatom az Agrár Tanszék kollégáival” – osztotta meg Áron, hogy milyen tényező játszott még közre döntésében. Elmondta, hogy az Agribusiness Clubban több évig vezetőségi szerepet is betöltött, és konferenciákat is szervezett. “Eleinte 20-30 tagja volt, ma már országos lefedettségű diákszervezetről beszélünk, több száz taggal. A terjeszkedésnek köszönhetően nem csak az oktatókkal, de a piaci szereplőkkel kialakult kapcsolatokat sem szerettem volna veszni hagyni” – mondta, hiszen kapcsolatait az oktatáson keresztül tudja becsatornázni a doktori programba. 

Áron a korábbi kutatási tapasztalatait is a tanszéki kollégáknak köszönheti. Már alapszakos tanulmányai alatt felkérték egy kutatásban való közreműködésre, ami a szamócatermesztőkről szólt. A munkáját TDK és OTDK versenyre vitte, és szakdolgozatának írásakor is felhasználta. Sikerei motiválták, hogy később a doktori programra jelentkezzen, mely gondolat a mesterképzés alatt fogalmazódott meg benne. Mesterszakos szakdolgozatát az agrár startupokról írta. Bár eleinte ezen a témán dolgozott volna tovább disszertációjában is, végül váltott, és az agrár generációváltást kezdte kutatni, ami elmondása alapján sokkal közelebb áll hozzá. 

“Egyre fogynak a gazdálkodók, és gyakran azért szűnnek meg a nagy családi gazdaságok, mert nincs megfelelő utód” – vázolta fel az elöregedő gazdatársadalom problémáját Áron. Kiemelte, hogy ez nem csak Magyarországon jelent problémát, hanem egész Európa-szerte. A kialakult helyzetet több tényező magyarázhatja, ilyen például, hogy a fiatalok számára már nem elég népszerű az agrárium, vagy nem látnak benne megfelelő perspektívát a fővárosi életmód miatt. 

Kutatásában azonban nemcsak a negatívumokat tárja fel, hanem bemutatja a pozitív példákat is. Célja feltérképezni, hogy mi kell egy sikeres generációváltáshoz, és hogy hogyan lehetne motiválni a fiatalokat arra, hogy a családi gazdaságokat továbbvigyék. 

Áront segíti, hogy mind a doktori programban, mind a mesterképzésen és a diákszervezetben hasonló cipőben járó fiatalokkal találkozott. Tapasztalatai arra is ösztönzik, hogy később saját családi vállalkozásukat is folytassa. “Már változtak az elképzeléseim, de nagyon magával ragadott ez a világ. Ezért is örülök ennek a doktori programnak, hiszen a kutatói-oktatói állás kellően szabad és könnyen összeegyeztethető egy ilyen vállalkozási formával” – mondta Áron, aki még sokáig tervez az egyetemen oktatóként és kutatóként tevékenykedni. 

“Az egyik legerősebb motivációm az oktatás volt a doktori iskolával kapcsolatban. Mindig szerettem a fiatalok látókörét szélesíteni. Ha csak egy-két gondolatra is emlékezni fognak, akkor már elmondhatom, hogy hatással voltam a jövő vezetőire.” Áron szerint ez azért nagy lehetőség, mert a versenyszférában nagyon kevés lehetőség van arra, hogy a fiatalok látásmódját befolyásoljuk akár a fenntarthatóság, akár a tudatosabb élelmiszervásárlás és élelmiszerfogyasztás irányába. 

A doktori program előnyei között említette továbbá, hogy olyan oktatókhoz és szaktekintélyekhez lehet közel kerülni, akikre felnéz az ember. A konferenciákon azonos érdeklődésű, hasonló látásmóddal rendelkező személyekkel lehet megismerkedni. Emellett pedig szerinte a támogató közeg az Agrárgazdaságtan Tanszéken a kisebb létszám miatt még kiemelkedőbb, és az oktatás is rengeteg motivációt tud nyújtani. 

Saját kutatásán kívül részt vett más kutatásokban is, például az agrárfoglalkoztatottsággal kapcsolatban. Segített konferenciák, versenyek szervezésében, melyek bizonyos esetekben utazási lehetőséget is jelentenek. Áron úgy gondolja, hogy ezeket a lehetőségeket mindenképp megéri fiatalként megragadni. 

“Összességében azt csinálom, amit szeretek, és arról beszélhetek a jövő nemzedékének, amit csinálok, ami az életem” – foglalta össze gondolatait. 

Írta: Máriássy Fruzsina 

Vágólapra másolva
X
×
GEN.:2024.04.28. - 19:23:31