Ugrás a fő tartalomra
Vissza a főoldalra

Megjelent a Vezetéstudomány legújabb, 2024 márciusi száma

2024-03-14 12:31:00

A havonta megjelenő Vezetéstudomány szakfolyóirat a gazdálkodástudomány és a vezetéselmélet meghatározó, 55 éves múltra visszatekintő, MTA “A” kategóriába sorolt tudományos lapja.

Budapesti Corvinus Egyetem

A havonta megjelenő Vezetéstudomány szakfolyóirat a gazdálkodástudomány és a vezetéselmélet meghatározó, 55 éves múltra visszatekintő, MTA “A” kategóriába sorolt tudományos lapja. A folyóiratban megjelenő cikkek a szervezetek működésének számos aspektusát vizsgálják: a struktúra, a folyamatok és a teljesítmény vonatkozásai mellett egyforma figyelmet szentelve a kulturális, magatartási és technológiai kérdéseknek. A Vezetéstudomány fontos értéknek tartja multidiszciplináris hátterét, a gazdálkodástudomány nézőpontja mellett épít a szociológia, a pszichológia, a közgazdaságtan, a politikatudomány és a kommunikációelmélet eredményeire is. 

 A folyóirat teljes tartalma elérhető online a Vezetéstudomány folyóirat honlapján. Weboldalunkon tájékozódni lehet a kéziratok beküldésével kapcsolatos információkról és a szerzői útmutatóról is. Aki szívesen értesülne havonta a legfrissebb szám tartalmáról és a különszám felhívásokról egy rövid e-mailben, az feliratkozhat hírlevelünkre is. 

 

A legfrissebb LV. évfolyam 3. szám tartalma:  

 

– Kárpáti Zoltán – Ferincz Adrienn  

A professzionalizáció szerepe a hazai közepes méretű családi vállalatok versenyképességében 

A szerzők kutatása a családi vállalatok professzionalizációjára és az erőforrás-alapú elméletre fókuszál, feltárva a családi és nem-családi cégek különböző erőforrás- és képességkombinációit, valamint eltérő típusú stratégiájukat a versenyképességüket tekintve.  

 

– Kőmüves Zsolt – Walter Virág – Szabó-Szentgróti Gábor – Dajnoki Krisztina – Kálmán Botond – Tóth Arnold – Módosné Szalai Szilvia – Poór József – Pató Gáborné Szűcs Beáta 

A COVID-19 és az orosz-ukrán konfliktus hatása a vizsgált szervezetekre 

A tanulmány célja annak bemutatása, hogy a COVID-19 és az orosz-ukrán válság kezdeti szakaszában, miként gondolkodtak a szervezetek, képesek voltak-e felmérni a várható hatásokat, megtudták-e tervezni a megfelelő intézkedéseket. 

 

– Cserdi Zsófia – Kenesei Zsófia 

Mobiltechnológia-elfogadás az okoshotelek világában 

A szerzők kutatásukban a COVID-19 kockázatainak mérséklésére kiválóan alkalmas mobiltechnológia-alapú szállodai önkiszolgálás fogyasztói elfogadását vizsgálták potenciális utazók körében.  

 

– Szegedi Krisztina – Yahya Khan – Lentner Csaba – Tatay Tibor 

A társadalmi felelősségvállalás és a pénzügyi teljesítmény kapcsolata a hagyományos és az iszlám kereskedelmi bankok gyakorlatában a pakisztáni bankrendszer tükrében 

A szerzők tanulmányukban a nyugati bankok által követett CSR-koncepció iszlám alapokra támaszkodó duális bankrendszer gyakorlatába való beépülését vizsgálták. Empirikus kutatásuk Pakisztán tőzsdén jegyzett kereskedelmi bankjaira terjedt ki. 

 

– Yousef Katul  
A kulturális diverzitás megjelenése nemzetközi projektcsapatokban – A virtuális és személyes részvételű csapatmunka összehasonlító elemzése 

Jelen tanulmány a kulturális sokszínűség megjelenési formáit vizsgálja a virtuális és személyes részvételű csapatmunka során. A kutatás eredményei rávilágítottak arra, hogy a virtuális csapatmunka alatt a kulturális sokszínűséget gyakran kockázati tényezőnek tekintik a projekttagok, ezzel szemben a projekt személyes része során a kulturális sokszínűség értékes eszközként jelent meg, amely hozzájárult az innovatív és kreatív megoldásokhoz. 


Kövesse az “55 éves a Vezetéstudomány” folyóirat Facebook oldalát! 

Folyóiratunkat 1970-ben az Országos Vezetőképző Intézet alapította Vezetőképzés címmel, így idén, 2024-ben már az 55. évfolyamot olvashatjuk. Szeretnénk az idei jubileumról méltóképpen megemlékezni és 2024 során feleleveníteni a lap 55 éves történelmét. Így minden héten egy-egy ízelítővel jelentkezünk az egyes évfolyamokból.  

 – A legutóbbi bejegyzésekből például kiderül, hogy milyennek képzelték a jövő vezetőjét 1975-ben, vagy miként vezették be az egyetemi közgazdászképzésben akkor újnak számító döntési játékokat. – 

Heti cikksorozatunk elérhető a Vezetéstudomány Facebook oldalán szeretettel várjuk követőink között! 

Vágólapra másolva
X
×
GEN.:2024.04.27. - 22:21:35