Ugrás a fő tartalomra
Vissza a főoldalra

Könyvvizsgálói életműdíj Adorján Csabának

2022-10-03 14:08:33

Kollégánk, Adorján Csaba életműdíjat kapott a Magyar Könyvvizsgálói Kamara XXX. Országos Könyvvizsgálói Konferenciáján 2022. szeptember 15-én.

Kapcsolódó hírek

Kapcsolódó események

A dr. Bartók Nagy András tiszteletére alapított életműdíj célja elismerni egy-egy kiváló, köztiszteletnek örvendő kolléga munkásságát, szakmai, közéleti, társadalmi tevékenységét, hozzájárulását a számviteli, könyvvizsgálói szakma hírnevének gyarapításához.

Ha valaki az eddigi kiváló munkássága, szakmai, közéleti, társadalmi tevékenysége alapján megérdemelte a dr. Bartók Nagy András tiszteletére alapított könyvvizsgálói kamarai életműdíjat, akkor az dr. Adorján Csaba Imre, aki mind oktatóként, mind kamarai tisztségviselőként, mind pedig gyakorló könyvvizsgálóként nemcsak köztiszteletnek örvend, hanem nagy tudással, szerénységgel, töretlen lelkesedéssel és magas színvonalon végzett könyvvizsgálói munkával gyarapítja a könyvvizsgálói szakma hírnevét.

Óriási oktatási tapasztalattal rendelkezik: 1982-től tanít számvitelt az egyetemen, 1993-tól a könyvvizsgálói képzésben, 1998-tól a könyvvizsgálók, 2003-tól pedig a számviteli szolgáltatók kötelező továbbképzésében tart előadásokat, vezet gyakorlatokat és társszerzőként írja a jobbnál jobb tananyagokat. Tíz évig volt az Okleveles Könyvvizsgálókat Képesítő Bizottság tagja, majd nyolc évig az elnök, s már hat éven keresztül a kamara Oktatási Bizottságának a tagja. Olyan speciális céghelyzetek számvitelének és könyvvizsgálatának tudora, mint az átalakulás, a felszámolás, a végelszámolás és a konszolidálás.

A Magyar Könyvvizsgálói Kamara a díjazottat így méltatta:

„Dr. Adorján Csaba már az Országos Középiskolai Tanulmányi Versenyen I. helyezést ért el könyvvitelből, majd a Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetem Ipar Szakán szerezte meg okleveles közgazda diplomáját 1982-ben, 1984-ben pedig egyetemi doktori címét.

Szakmai életútjának szerves része az oktatás, számvitel témájában megjelent publikációi mellett több oktatási anyag társszerzője is.

Diplomája megszerzésétől kezdve, 1982 szeptemberétől főállásban a Budapesti Corvinus Egyetem (és jogelődjei) Számviteli Tanszékén egyetemi adjunktusként számvitel speciális kérdéseit, illetve számviteli és elemzési ismereteket oktat.

Az egyetem mellett nemcsak az okleveles könyvvizsgálói vizsgára készülő hallgatók felkészítését szolgáló tanfolyamok rendszeres oktatója, de 1995-től kezdve a képesítés vizsgáin vizsgáztatói és vizsgaelnöki feladatokat is vállal.

A Magyar Könyvvizsgálói Kamara kötelező továbbképzéseinek, valamint a számviteli szolgáltatást végzők kötelező továbbképzéseinek is rendszeres oktatója, tananyag készítője, illetve az oktatási anyagok társszerzője.

Az oktatáson túl vezetői és könyvvizsgálói tevékenysége is szélesíti szakmai tapasztalatát:

Okleveles könyvvizsgálói oklevelét 1992-ben kitűnő eredménnyel szerezte meg, amelytől kezdve kamarai tag könyvvizsgálóként folyamatosan kapott könyvvizsgálói megbízásokat, valamint az elmúlt években több átalakulás vagyonmérlegének könyvvizsgálója, illetve nagyobb vállalatcsoportok konszolidált beszámolójának összeállítója és azokkal kapcsolatos tanácsadója is volt.

1990-től a könyvvizsgálói, oktatói és tanácsadói tevékenységgel foglalkozó Hadrianus Kft., 2000-től pedig az oktatási és könyvvizsgálói tevékenységet végző Unikontó Kft. ügyvezető igazgatója.

Munkássága során számos bizottsági tisztséget töltött és tölt be a mai napig: tagja volt a Kari Tanácsnak, az Egyetemi Tanácsnak, 10 éven keresztül az Okleveles Könyvvizsgálókat Képesítő Bizottságnak. Alelnöke volt a Magyar Számviteli Standard Testületnek. 2 éven keresztül volt a Magyar Számviteli Standard Előkészítő Testületnek, 7 éven keresztül pedig az Okleveles Könyvvizsgálókat Képesítő Testületnek az elnöke.

Jelenleg az Országos Számviteli Bizottság, a Magyar Számviteli Standard Előkészítő Testület, a Magyar Számviteli Standard Testület, 2016-tól pedig az MKVK Oktatási Bizottságának tagja.”

Már a harmadik egymást követő évben a Corvinus Egyetem Számvitel Tanszékének munkatársai kapták meg a Magyar Könyvvizsgálói Kamara által alapított életműdíjat: az idei kitüntetett mellett 2021-ben dr. Veit József és 2020-ban prof. dr. Lukács János. Gratulálunk mindhármójuknak!

Vágólapra másolva
X
×
GEN.:2024.03.28. - 17:24:01