Ugrás a fő tartalomra
Vissza a főoldalra

„Ez a képzés ugródeszka az ingatlanszakmában”

2024-01-17 14:41:00

Az Ingatlanmenedzser szakirányú továbbképzés a résztvevőknek hazánkban egyedülálló továbblépési, fejlődési lehetőséget kínál egy összetartó hallgatói közösségben. Soóki-Tóth Gábor, az Otthon Centrum elemzési vezetője, a Corvinus Egyetem és a Széchenyi István Egyetem oktatója, gyakorlatcentrikus, együttműködésre építő órákat tart a képzésben.

Budapesti Corvinus Egyetem

Mit tapasztalt az elmúlt években? Milyenek a corvinusos órák? 

A képzésben ingatlanpiaci elemzési ismereteket tanítok Horváth Áronnal, ami kapcsolódik a városfejlesztéshez is. A saját szakmai tapasztalataimat igyekszem megosztani az akadémiai közegben. A képzés fő erénye, hogy elsősorban gyakorló szakemberek tartják, akik a hallgatóknak segítenek a gyakorlat során megszerzett ismereteket rendszerezni, bővíteni. Én is végeztem egy angliai egyetem hasonló képzését, és a hallgatótársakkal közös munka, a kapcsolatteremtés fontos érték volt számomra. Már mindenki gyakorló szakemberként érkezik a képzésbe, viszont más-más területen van többlettudása. Ez egy olyan tanulási környezet, ahol az oktató inkább moderátorként működik. Meg tud nyitni információforrásokat, szakirodalmat ajánl, de legalább ilyen fontos az interakció is a hallgatótársakkal. Mindenki plusz tudást hoz be a közösbe, a résztvevők saját példákat, véleményt mondanak. 

Hogyan kapcsolja össze az elemzői munkáját és a széles körű szakmai tapasztalatát az egyetemi oktatással? 

A képzés nagyon gyakorlatcentrikus, és építünk az aktuális ingatlanpiaci témákra. Például az idei képzésben biztos fogunk dolgozni az új népszámlálási adatbázissal, illetve tervezek hívni egy vendégoktatót is, aki az irodaházak, bevásárlóközpontok helyzetébe nyújt betekintést. Én elsősorban a lakáspiaccal foglalkozom, és támaszkodok az Otthon Centrum friss anyagaira, adatbázisára. Komplex városfejlesztési projektekben is dolgoztam régebben, ezeket illusztrációként be szoktam hozni az órára. A képzés a szakdolgozatírásban csúcsosodik ki, ami nálam egy interaktív folyamat, igyekszem a hallgatókkal végig kapcsolatban lenni. Nemrég végzett egy szakdolgozóm, aki egy szakirodalomra, elemzésekre épülő üzleti koncepciót dolgozott ki, hogy felmérje a vállalkozási ötlete megvalósíthatóságát. A szakdolgozat megvédését követő pár éven belül saját tőkéből sikeresen el is indította a vállalkozást, már fogadnak vendégeket.  

Kinek ajánlja a képzést? 

Nyilván vannak, akik a munkahelyi előremenetelük miatt jönnek, vagy szeretnék a tudásukat kiterjeszteni. Például az egyik résztvevőnek nem volt pénzügyes végzettsége, inkább a műszaki területről érkezett. A képzésben egy komoly exceles számítást készített egy elképzelt fejlesztésről, mert úgy érezte, a munkahelyén több ilyen jellegű feladattal fog találkozni. Ez a képzés ugródeszka az ingatlanszakmában. A résztvevők tágíthatják az ismereteiket, és a közgazdasági, műszaki és pénzügyi vonalat is jobban megismerhetik. Azt gondolom, hogy alapvetően 3-5 éves szakmai tapasztalattal érdemes jelentkezni – ekkor már el tudunk merülni az ingatlanszakmában. De volt a praxisunkban olyan is, aki külkereskedelmi végzettséggel, egy komoly karrier befutását követően egyszerűen kíváncsiságból jött el, mert úgy gondolta, hogy a saját vagyonát, lehetőségeit szeretné egy kicsit jobban megalapozni, és az ingatlanszektor irányába mozdulna el. Hiánycikk itthon ez a képzés, jelenleg nincs alternatívája.  

A szakmai fejlődésen kívül milyen hozzáadott értékei vannak még a képzésnek? 

Azt gondolom, hogy egy jó hangulatú csapatmunkára számíthat az, aki idejön. Gondos a hallgatók technikai kiszolgálása is, és jó minőségű környezetben tanulhatnak. De ez egy munkás befektetés: amennyit az ember beletesz, annyit tud kivenni belőle. Olyan hozzáállást kíván meg a képzés, mint egy Airbnb szállás, amit folyamatosan marketingelni kell, tiszta lepedőt kell odarakni, de a végén jóval magasabb a hozama, mint ha csak kiadnánk a lakást egy diáknak hosszú távra. Kialakulnak személyes kapcsolatok is, amelyeknek üzleti hozadéka lehet vagy karrierszempontból járulhat hozzá a végzettek előrejutásához. Hallgatói kezdeményezésre minden évben rendezünk egy minikonferenciát is az alumninak, ami lehetőséget nyújt a kapcsolatépítésre és a szakmai eszmecserére. Azt gondolom, hogy ezt a képzést egy hosszú távú befektetésként kell értelmezni. 

Tudj meg többet a képzésről! 

Vágólapra másolva
X
×
GEN.:2024.04.27. - 13:31:24