Ugrás a fő tartalomra
Vissza a főoldalra

Elszántság és elhivatottság: így diadalmaskodott a Corvinus csapata Floridában

2024-03-07 15:20:00

Nagy presztízsű nemzetközi esetoldó versenyen vettek részt alapszakos hallgatóink Floridában, ahol egyedüli európai csapatként jutottak a döntőbe és bronzérmet szereztek.

Budapesti Corvinus Egyetem

A 2024. február 11-17. között megrendezett Heavener Nemzetközi Esetversenyen alapszakos hallgatóink, az Elion Consulting csapata, Gál Bence, Kormos Ákos, Szappanos János és Szilágyi Tekla képviselte egyetemünket.  

A hallgatókat a Cases on International Business Strategy és a további Case Track tárgyak sikeres elvégzése után a versenyre Kozma Miklós, a Vállalkozás és Innováció Intézet docense választotta ki és készítette fel, majd mentorként segítette őket a verseny során. 

A versenyen a csapatnak két esetet kellett megoldania. Az első esetet a Vertaeon LLC biztosította, és a csapatoknak 8 órájuk volt egy online marketing stratégiát és ESG analitikára épülő megoldást kitalálniuk, míg a második eset során a Primo Water zéró károsanyag-kibocsátás céljainak elérésére kellett stratégiát kidolgozniuk 28 óra alatt.  

„Amikor megtudtuk, hogy konkrétan az eset egyik fő kérdése, hogy milyen teherautót vegyen a cég, akkor azt gondoltam, hogy na akkor most mindenki tiszta lappal indul, mert ezt biztosan nem kutattuk eddig” – mondta Kormos Ákos a Primo Water esettel kapcsolatban. 

 

A szokatlan formátum minden csapatnak újszerű kihívást jelentett. A megszokott 10-15 perces prezentáció és 10 perces kérdés-válasz szekció helyett a csapatoknak 3-5 percük volt prezentálni a megoldásukat, amelyet egy nagyjából 20 perces kérdés-válasz szekció követett, ezért a felkészülés során hallgatóink sokkal több időt fektettek interperszonális képességeik fejlesztésébe. 

Szappanos János így nyilatkozott erről: 

“Különleges formátum, különleges élmény. A floridai verseny minden csapatot próbára tett rendhagyó formátumával és esetkérdéseivel, így a betanult rutinok alkalmazása nem volt elég a döntőbe jutáshoz, ehhez szükség volt a zsűri meggyőzésére és kételyeinek eloszlatására”.  

 

Ezzel Gál Bence is egyetértett:  

 

„A floridai verseny az, ahol nem elég a szakmai megoldás – az csak a beugró szint – de interperszonális képességekből is sok újat kellett elsajátítani.” 

 

„A korábbiakhoz képest nagyobb hangsúlyt fektettünk az interperszonális elemekre és arra, hogy a rövid idő alatt, ami rendelkezésre állt megismerjük, a zsűri mire is gondolt a kérdései mögött” – mondta Szilágyi Tekla a felkészülésről. 

 

Az Elion Consulting csapata azonban stabilan vette az akadályokat. Felkészültségük, elhivatottságuk és elszántságuk lehetővé tette, hogy megnyerjék a divíziós fordulójukat, ahol nívós nemzetközi egyetemekkel versenyeztek, és biztosítsák helyüket a verseny döntőjében, egyedüli európai csapatként továbbjutva.  

 

„Emlékszem a pillanatra, amikor kihirdették, hogy ott vagyunk a döntőben, Bence és Tekla könnyei kicsordultak az örömtől, amire a szervező, Sean, imádva Bence nyerni akarását adott neki egy ölelést” – mesélte Kormos Ákos. 

 

A döntőben hallgatóink a világ legrangosabb nemzetközi gazdasági egyetemeivel mérték össze tudásukat és végül dobogós helyen, bronzéremmel zárták a versenyt.  

 

„Megannyi zsűri perszóna és ‘gigantikus’ Q&A után úgy gondolom, hogy sikerült megmutatni azt, amire készültünk, annak ellenére, hogy a legjobb teherautó megtalálása nem volt az eredeti terveink között” – mondta Szilágyi Tekla a csapat sikeréről. 

Az üzleti esetversenyeken, azon túl, hogy hallgatóink folyamatosan fejlesztik tudásukat, életre-szóló élményekkel gazdagodnak, hiszen a szakmai programokon túl számos szórakoztató közösségi programon is részt vesznek, ahol életre-szóló ismeretségekre tesznek szert. Ez a floridai verseny esetében sem volt másképp, hallgatóinknak lehetősége nyílt meglátogatni az Alfa-Delta-Pí házat (egy hallgatói közösség), valamint az oldások után ismerkedni az amerikai hallgatókkal. 

„Számomra meghatározó tapasztalat volt az esetoldás útja és örömmel zártam egy bronzéremmel” – mondta Gál Bence, akinek a Floridai verseny volt az utolsó esetversenye alapszakos hallgatóként. 

Ez az USA legnehezebb alapszakos esetversenye, ahol hét éve értünk el utoljára sikert, amikor az általam vezetett csapat aranyérmet szerzett. Az azóta való viszonylagos sikertelenségünk miatt radikálisan más felkészülési stratégiát választottam az idei csapatnak. Ennek lényegi eleme, hogy a megszokott tartalmi minőség mellett háromszoros súlyt adott az interperszonális kihívások kezelésének, a kommunikációs képességek fejlesztésének. Egy anyanyelvi környezetben, ilyen körülmények között döntőbe jutni komoly eredmény. Ráadásul a döntős szereplés is jól sikerült, nem sokkal maradtunk le az aranyról. A bronzéremre a csapat méltán lehet büszke, figyeltek az iránymutatásra, mindent beleadtak és önmagukon felül tudtak emelkedni a döntő pillanatokban. Köszönöm a csapat minden tagjának az odaadó munkát, ami a siker mögött van!” – rántotta le a fátylat a verseny és a felkészülés körülményeiről Kozma Miklós, a csapat felkészítője és mentora.  

 

Gratulálunk a csapatnak, a mentornak, valamint köszönjük a CIBS kurzus oktatóinak és a Corvinus Case Track Community tagjainak a csapat felkészítésében való közreműködést!  

Vágólapra másolva
X
×
GEN.:2024.04.29. - 07:38:04