Ugrás a fő tartalomra
Vissza a főoldalra

Először látogatnak Magyarországra a világ legrégebbi nemzetközi pénzügyi szervezetének vezetői

2023-03-14 15:14:31

A konferencián tiszteletbeli doktori címet vesz át a BIS vezérigazgatója az egyetemtől.

Kapcsolódó hírek

Kapcsolódó események

Az infláció elleni harc és a digitális jegybankpénz áll a középpontjában annak a nemzetközi konferenciának, amelyet a Corvinus, a Bank for International Settlements és a London School of Economics and Political Science közösen rendez a Magyar Nemzeti Bank támogatásával.

A jegybankok új korszaka a feltörekvő piacokon című konferencia alkalmából először látogatnak Magyarországra a Bank for International Settlements (Nemzetközi Fizetések Bankja, BIS) vezetői. A március 17-ei szakmai rendezvény kezdetén tiszteletbeli doktori címet vesz át Agustín Carstens, a BIS vezérigazgatója, a mexikói jegybank volt elnöke, Mexikó volt pénzügyminisztere, a Nemzetközi Valutaalap volt vezérigazgató-helyettese a Corvinus Egyetem rektorától, Takáts Elődtől. Ez lesz az első alkalom, hogy Magyarországon jár az 1930-as alapítású BIS vezető tisztségviselője.  

A konferencián a BIS, az LSE, az MNB, a Corvinus Egyetem, a Nemzetközi Valutaalap (International Monetary Fund, IMF), a Magyar Bankszövetség és a Cambridge-i Egyetem vezető szakemberei, kutatói osztják meg tudásukat. A délelőtti szekcióban szakmai eszmecsere zajlik majd arról, hogy a feltörekvő piacok monetáris politikai keretei jobban felkészültek-e az inflációs nyomásra való reagálásra? Milyen szerepet játszott az intézményi fejlődés és a kormányzás a feltörekvő piacokon az elmúlt két évtizedben? Voltak-e egyértelmű előnyei a korai feltörekvő piacoknak a politikai szigorításból? Milyen mértékben segítették a globálisan mérvadó jegybankok, mint például a Federal Reserve és az Európai Központi Bank a feltörekvő piaci partnereket a devizaswapokkal és repókkal?

Fennáll-e ma annak a veszélye, hogy a jegybankok világszerte “túlfeszítik a húrt” a globális inflációs nyomásra reagálva?  A feltörekvő piaci intézmények korábban ugyanis elmaradtak a fejlett gazdaságok intézményei mögött, de a felzárkózás már a világjárvány előtt is megkezdődött, különösen a központi bankok terén. A járvány után pedig a főbb feltörekvő piacok központi bankjai gyorsabban és agresszívebben reagáltak a feltörekvő infláció jeleire, mint a fejlett gazdaságokban működő társaik. Időszerű reakciójuk talán megakadályozta a magasabb inflációt és a nagyobb tőkekiáramlást.  

A délutáni panelben megvizsgálják a közelmúltbeli pénzügyi innovációkat, különösen a digitális jegybankpénzek (CBDC-k) bevezetésével kapcsolatos előnyöket és hátrányokat. A részletes program a Corvinus honlapján érhető el. 

Vágólapra másolva
X
×
GEN.:2024.04.19. - 18:45:43