Ugrás a fő tartalomra
Vissza a főoldalra

Dr. Veszelszki Ágnessel az Illemkalauz című kötetéről beszélgettünk

2021-12-15 12:08:42

„Bánjunk tisztelettel egymással!”

Kapcsolódó hírek

Kapcsolódó események

Szerző: Weller P. Hanna. Fotók: Mészáros Eszter

Az eredeti cikk a Közgazdász Online hallgatói blogon olvasható.

Hogyan viselkedjünk egy virtuális megbeszélésen? Mit illik és mit nem az első randevún? Mi a szivargyújtás etikettje? Dr. Veszelszki Ágnes tanárnő Illemkalauz című kötetében ezekre és még legalább 500 illemkérdésre is választ kaphatunk. 

„Sok évvel ezelőtt az előző munkahelyemen, ahol akkor még tegeződtem a hallgatóimmal, éppen a felettesemmel társalogtam, amikor egy diákom odaköszönt nekem, hogy: na csá. Ez a jelenet akkora döbbenetet váltott ki a beszélgetőpartneremből, hogy elgondolkodtam: valami nem megfelelő az addigi tegeződő oktató-diák kommunikációban.” 

Ehhez hasonló, saját vagy másokkal megesett történetek inspirálták dr. Veszelszki Ágnest az udvariasság témakörének vizsgálatára, illetve legújabb könyvének megírására. A Kommunikáció- és Médiatudomány Tanszék vezetőjének Illemkalauz című kötetét november végén mutatták be a Budapesti Corvinus Egyetem Faculty Clubjában. 

„A corvinusos alapszakos hallgatóknak egy szabadon választható kurzust terveztem Protokollkommunikáció címmel. Az óra végül nem indult el, ám igen sokat készültem rá, illetve nagy volt a hallgatók részéről is az érdeklődés, ezért elhatároztam, hogy elérhetővé teszem számukra a digitális fiókomban gyűlő anyagokat. A Protokollkommunikáció Facebook-oldalon rövid, egy-két mondatos tanácsokat teszek közzé minden nap 2020 januárja óta.”

Azóta több mint hatszáz bejegyzés jelent meg a közösségi médiában, Facebookon és Instagramon egyaránt. A mindkét felületen többezres követőszámok is jelzik, hogy van igény protokoll- és illemtartalmakra, többek között ez vezetett a könyv megszületéséhez.  

„Sille István és Ottlik Károly könyvei, illetve Görög Ibolya előadásai egészen gyerekkoromtól az életem részét képezték. Úgy gondolom, hogy az illemszabályok nem elavult tradíciókat követnek, hanem jól alkalmazható tanácsokat jelentenek az ünnepeken és hétköznapjainkban egyaránt. Ezt szeretném megmutatni a hallgatóimnak a kurzuson, illetve a szélesebb közönségnek a posztok és az Illemkalauz által.”

A könyvet Czikkely Panni illusztrálta. Az alkotóknak nem ez az első közös munkájuk, Veszelszki Ágnes egyik korábbi kötetéhez, a Netszótárhoz is a grafikus készítette a rajzokat. A Libri Kiadó azonnal felkarolta az ötletet. 

„Az Illemkalauz más, illemről szóló könyvekhez képest sokkal személyesebb hangvételű: hétköznapi történeteket, megtörtént eseteket is tartalmaz, valamint figyelembe veszi azokat az új helyzeteket, amelyek az utóbbi időszakban jelentek meg. Ilyenek a Covid hozta illemszabályok is, ám különösen hangsúlyos részt kapott a kötetben a netikett, azaz a digitális kommunikáció tanácsrendszere.”

Mire figyeljünk csetelés során? Mire ügyeljünk akkor, amikor a közösségi médiában posztolunk? Ezekre a kérdésekre és még sok szituációra találunk javaslatokat, ötleteket, tanácsokat. „Az udvariasság olyan, mint egy levegővel töltött matrac: úgy láthatjuk, nincs benne valódi tartalom, mégis kényelmesebbé teszi az élet keménységét” – írja dr. Veszelszki Ágnes a könyv bevezetőjében.

Bánjunk tisztelettel egymással! Ez az egymondatos ars poetica fejezi ki a legjobban az Illemkalauz üzenetét.

Vágólapra másolva
X
×
GEN.:2024.04.30. - 06:03:58