Ugrás a fő tartalomra
Vissza a főoldalra

Corvinus-siker az egyetemi modellváltásban – lezárult a megújulás első ciklusa

2022-07-13 09:23:30

Sikeresen lezárult a Magyarországon elsőként fenntartói modellt váltó Budapesti Corvinus Egyetem megújulásának első szakasza. Húsz pont foglalja össze az intézmény által elért legfőbb eredményeket az elmúlt három évből.

Kapcsolódó hírek

Kapcsolódó események

Corvinus
Corvinus

Domináns piaci pozíció, az oktatás nemzetköziesítése és nemzetközi láthatóság

 1. A fenntartó Maecenas alapítvány támogatásának köszönhetően bevezettük a Corvinus Ösztöndíjat, ennek köszönhetően továbbra is térítésmentesen tanul hallgatóink nagy többsége. Tavaly nappali alapszakon a diákok 74 százaléka, mesterszakon 85 százaléka vehette ezt igénybe. 70 ezer forintra emeltük a tanulmányi ösztöndíj legmagasabb összegét, ami az állami ösztöndíjplafon kétszerese. Tavaly összesen csaknem 700 millió forintot költöttünk erre a célra. Bevezettük a Corvinus Doktori Ösztöndíjat, így a legjobban teljesítő doktoranduszok összesen 280 ezer forint ösztöndíjhoz juthatnak havonta. Eltöröltük az idegennyelvi hozzájárulást, így nálunk angolul is térítésmentesen tanulhatnak a Corvinus Ösztöndíjat elnyerő hallgatók.
 2. Megújítottuk több mint 10 szakunkat. A tananyagot, a módszertant a piaci igényekhez igazítottuk. A kétnyelvű szakporfóliónk generalista szemléletű alapszakokra és specializált mesterszakokra épül.
 3. 2023 őszén elindítunk két, nemcsak Magyarországon, de a közép-európai régióban is unikumnak számító, angol nyelvű alapszakot: Filozófia, politika, gazdaság (PPE – Philosophy, Politics and Economics) és Üzleti adattudomány (Data Science in Business) alapképzéseket, illetve egy mesterszakot: Politikai gazdaságtan.
 4. Jelentősen növeltük angol nyelvű képzéseink számát. Alapszakjaink több mint felét angolul vagy angolul is indítjuk, mesterképzéseinknek pedig csaknem kétharmada angolul vagy angolul is elérhető.
 5. Több mint 10 kettősdiploma-programot ajánlunk, amelyekben a hallgatók a Corvinus képzésével párhuzamosan egy külföldi partnerintézmény képzését is elvégezhetik, egyszerre két diplomát szerezve.
 6. Kifejlesztettünk egy komplex minőségellenőrzési rendszert oktatási tevékenységünkre.
 7. Oktatóink és pszichológusok részvételével hallgatóink számára kifejlesztettünk egy saját, digitális pályaorientációs döntéstámogató rendszert, a Navigátort.
 8. Elindítottuk az Illyés Gyula tehetségtámogató programot. Az egyéves, intenzív angol- és matematikaképzéssel azok a tehetséges fiatalok is esélyt kapnak, akik hátrányos helyzetük miatt nem érték el a felvételhez szükséges ponthatárt.
 9. 2021-ben megháromszoroztuk a legrangosabb tudományos folyóiratokban (Q1 besorolású) megjelenő kutatási publikációink számát, ezzel jelentős lépést tettünk afelé, hogy a Corvinus 2030-ra a nemzetközi felsőoktatási rangsorokban a gazdaság- és társadalomtudományi területen Közép-Európa vezető intézménye legyen.
 10. Létrehoztuk a Közép-európai Egyetemek Hálózatát, azaz a CENU-t (Central European Network of Universities). A hálózat célja, hogy a közép-európai országok legjobb egyetemei/karai között erősödjenek az együttműködések, ezáltal nemzetközi szinten is láthatóbbá váljanak a közép-európai régió oktatási innovációi, kutatásai.
 11. A meglévő nemzetközi akkreditációk mellett (AMBA, EFMD Accredited, BSIS Label, EAPAA) idén versenybe szálltunk az AACSB-akkreditációért (Association for Advance Collegiate Schools of Business) is, amely megszerzésével a Corvinus bekerülhet a világ legjobb 900 üzleti egyeteme közé.

Működési kiválóság és önfenntartó képesség

12. Az Egyetemet fenntartó Maecenas Universitatis Corvini Alapítvány tulajdonosa lett több mint 80 millió MOL- és 18 millió Richter-részvénynek, amelynek nagyságrendi értéke árfolyamváltozástól függően 300 milliárd forint körül mozog. Tulajdonunkba került az egyetem használatában lévő, csaknem 80 milliárd forint piaci értékű ingatlanportfólió, kiváltva ezzel a korábbi, rendkívül kedvezőtlen PPP-konstrukcióban lévő épületet is.

13. Megalkottuk az egyetem 2030-ig szóló Intézményfejlesztési tervét, valamint teljesen megújítottuk az Egyetem vezetői csapatát és professzionalizáltuk az intézményirányítási rendszert.

14. Beruházásokra, fejlesztésekre évente átlagosan 2-3 milliárd forintot fordítunk, és ezt hosszú távon is tartjuk.

15. 15 milliárd forintból a Ménesi úti Campus területén egy hazai viszonylatban egyedülálló oktatási és innovációs központot épít az Egyetemet fenntartó
Maecenas Universitatis Corvini Alapítvány, amelynek koncepciója közösségi tervezéssel készült. Az átadás céldátuma 2023. közepe, amelynek költségvetését ¾-ed részt állami támogatás, 1/4-ed részét alapítványi forrás biztosítja.

16. Csaknem 10 milliárd forinttal növeltük az Egyetem éves költségvetését.

17. 8-ról 13 milliárdra emeltük a személyi jellegű ráfordításokat. Három év alatt átlagosan több mint 70 százalékkal emeltük az alapbért, csaknem háromszorosára nőtt a béren kívüli juttatás, és bevezettük a teljesítményalapú évenkénti bónuszt. Az összjövedelem-emelkedés így csaknem 50 százalékos.

18. Magyarországon elsőként bevezettük az akadémiai életpályamodellt: kiszámítható, tervezhető, minőség- és teljesítményfókuszú pályaívvel.

19. Digitalizáltuk a hallgatói ügyintézést, a legtöbb folyamat online indítható. Bevezettük a My Corvinus alkalmazást, amely tavaly az Év Applikációja lett, illetve új, hallgatóbarát, innovatív és barátságos coworking teret építettünk.

20. Megalapítottuk az Egyetem etikai, társadalmi felelősségvállalási és fenntarthatósági kezdeményezéseinek összehangoltságát támogató Ethics, Responsibility and Sustainability Hubot (ERS Hub) és beruházásaink, működésünk során elsődleges helyre tettük a fenntarthatóságot. Mindezek eredményeként már most 95 százalékban papírmentes az adminisztrációnk, a Ménesi úti Campus átépítése során pedig célunk, hogy az épület első felsőoktatási intézményként elnyerje a globális fenntarthatósági szimbólumként számontartott LEED Gold minősítést.

Vágólapra másolva
X
×
GEN.:2024.06.15. - 07:36:41