Ugrás a fő tartalomra
Vissza a főoldalra

CIAS Fogadó: „Olyan, mintha együtt nőnénk fel kutatóként” – Chiara Zappalá, a CCL új tagja

2023-12-11 13:34:00

Bár még csak három hónapja dolgozik a Corvinus Kollektív Tanulás Központ (CCL) kutatócsoportjában, Chiara Zappalá az első naptól fogva érzi, hogy jó helyre érkezett. Ehhez az Egyetem nemzetközi kutatókkal kapcsolatos befogadó attitűdje is nagyban hozzájárul szerinte.

Budapesti Corvinus Egyetem

Chiara Zappalá fizikus végzettségű szakember, kutatásainak zöme a versenysportokhoz és a sportteljesítményekhez kötődik. Az olasz származású fizikus doktori disszertációját is a sportsikerek számszerűsíthetőségéből írta. Egyik közelmúltban készült tanulmányában pedig a szerencse és a sportteljesítmény közötti, gyakran figyelmen kívül hagyott kapcsolatot vizsgálja, és arra jutott, a jelenlegi sportdíjazási rendszer eredendően igazságtalan. Azt találta ugyanis mind a vívásban, mind a teniszben, hogy az egyes mérkőzéspontok apró ingadozásai egy sportoló egész pályafutására képesek visszahatni, jelentősen befolyásolva annak szakmai pályafutását és végső sikerét.  A sportsikerekkel kapcsolatos kutatásai erősen személyes indíttatásúak, korábban maga is versenyszerűen vívott.  

A CCL csapatának kutatómunkájához jelenleg különböző társadalmi rendszerek fizikai perspektívából való vizsgálatával járul hozzá. Az elmúlt hónapokban például azt tanulmányozták kollégáival, hogy a tudományos közegben milyen tényezők járulnak hozzá a sikerhez, illetve a különböző egyenlőtlenségek kialakulásához. Az elkövetkező időszakban pedig különböző társadalmi rendszerekben fogják kutatni a siker és az egyenlőtlenségek kialakulásának tényezőit.  

A César Hidalgo-féle új kutatócsoportot egy nagyon izgalmas, inspiráló szakmai közegként írja le: „pont olyan, mint amilyenre számítottam, amikor beadtam a jelentkezésemet a Kollektív Tanulás Központ posztdoktori pályázatára. Számomra az is nagyon új élmény, hogy zömében velem egykorú, fiatal kutatókkal dolgozhatok együtt itt a csoportban” – meséli lelkesen a kutató. Chiara élvezi a központnak a Corvinuson helyet adó CIAS kutatóközpont (Corvinus Institute for Advanced Studies)  nemzetközi légkörét is. Például azt, hogy egy kávé készítése közben a konyhában a világ legtávolabbi pontjairól érkezett és nagyon különböző témákat kutató vendégprofesszorokkal futhat össze.  

„Érezhetően van egy erős törekvés a Corvinuson, hogy minél nemzetközibb intézménnyé váljon, így szerencsére egy nagyon befogadó közegben dolgozhatunk itt” – teszi hozzá Chiara.  

Szerződése két és fél évre szól, ezért úgy gondolja, bőven lesz még ideje felfedezni Budapestet, amellyel most kezdett jobban megismerkedni. Lassan kezdi kialakítani hétköznapi rutinjait is, beiratkozott már egy egyetemi magyar nyelvtanfolyamra, jövőre pedig edzésekre is el szeretne majd járni. 

Ahogyan korábbi interjúnkban a CCL másik közelmúltban csatlakozott posztdoktor kutatója, Manran Zhu is megfogalmazta, Chiara is kiemeli, hogy mennyit tanul César Hidalgótól a tudománykommunikációról: „ő nem csak egy nagyszerű kutató, hanem remek kommunikátor is. Laikusok számára is képes érthető és izgalmas módon elmagyarázni egy kutatást, és ezáltal közelebb hozza a tudományt az emberekhez”.  

Pályakezdő kutatóként kivételes szerencsének tartja, hogy egy újonnan formálódó és nagyon aktuális kérdéseket vizsgáló kutatócsoport tagja lehet: „többen pályánk elején járó kutatók vagyunk ebben a kutatócsoportban, ebből a szempontból is egy nagyon egyedi lehetőség ez, kicsit olyan, mintha együtt nőnénk fel kutatóként” – teszi hozzá az olasz származású fizikus kutató.  

Vágólapra másolva
X
×
GEN.:2024.05.13. - 04:30:38