Ugrás a fő tartalomra
Vissza a főoldalra

CIAS Fogadó: „Az új környezet hasznos, mert új rutinokat kell kialakítani”  

2023-02-03 10:49:11

Ezúttal Andreas Orlandot mutatjuk be, aki a Potsdami Egyetemen kutatójaként és a PLEx (Potsdam Laboratory for Economic Experiments) vezetőjeként dolgozott. 

Kapcsolódó hírek

Kapcsolódó események

Egy új sorozatot indítottunk: a CIAS nemzetközi kutatóközpontjába érkező tudósokra hívjuk fel a figyelmet azzal a szándékkal, hogy még jobban integráljuk őket itt-tartózkodásuk ideje alatt egyetemi közösségünkbe. 

„Egyszerűen nagy lehetőség tíz hónapig a kutatásra koncentrálni”, mondja Andreas Orland a Corvinus Institute for Advanced Studies (CIAS) nemzetközi kutatóközpontjáról. Andreas Orland egy Corvinuson tanító tanártól hallott a lehetőségről.  

A kutató szerint most Budapesten sokkal több ideje van a kutatásával foglalkozni. „Az, hogy nincs tanítási kötelezettség, segít produktívnak lenni. De az új környezet is hasznos, mert új rutinokat kell kialakítani.”  

Andreas Orland viselkedési közgazdaságtannal foglalkozik. Általában játékelméletet használ, hogy tesztelje a használt matematikai modell feltevéseit. A kutatásokban alanyok is részt vesznek, a kísérleti, illetve a viselkedési közgazdaságtan a pszichológiát is felhasználja, beépíti. A Potsdami Egyetemen kutatójaként és a PLEx (Potsdam Laboratory for Economic Experiments) vezetőjeként dolgozott.  

A CIAS keretében azt kutatja, mi történik, ha egy bizonyos aukciós formátumban több szereplő vesz részt. Képesek-e az együttműködéssel csökkenteni az árakat? Vagy felverik az árakat a versengéssel?

A CIAS keretében dolgozó más kutatókkal rendszeresen találkozik, szinte naponta bemegy az irodába. A kutatása mellett rálát a Corvinus Egyetemen zajló tudományos életre is, workshopokon és szemináriumokon vesz részt, szerinte sok érdekes előadás hangzik el.  

„A kutató a nemzetközi közösségnek akkor lesz látható, ha ismert és elismert akadémiai folyóiratban publikál, illetve ha kutatási eredményeit nemzetközi konferenciákon prezentálhatja”, mondja Andreas Orland. Szerinte az egyetemek megteremthetik a közeget, amely – biztosítva a forrásokat – arra ösztönzi a kutatókat, hogy láthatóak legyenek.  

Úgy véli, a nemzetközi jelenlét megteremtésének másik módja olyan workshopok és szemináriumok szervezése, amelyeken nemzetközi kutatók vesznek részt. Ennek feltételeit is ösztönzőkkel, illetve anyagi források biztosításával lehet megteremteni.  

„A válasz egyszerű, nagyon tetszik a város”, válaszolja a kérdésre, hogy érzi magát Budapesten. „Még rengeteg a felfedeznivaló.” A belváros – a csodás épületeivel – nagyszerű. Rengeteg kiváló étterem és bár látogatható, és nagyszerűek az itteni múzeumok is. Még el kell jutnom az Operába és koncertekre is.” Az első két hónap után is úgy érezte, hogy csak a felfedezés elején tart, és a város még rengeteg meglepetést tartogat számára.  

 Nagyon sok helyet, nagyon sok jelenséget megkedvelt már. „Szeretem a belvárostól kissé távolabb eső piacokat”, mondja Andreas Orland. „Ezeken olyasmiket is lehet vásárolni, amikkel Németországban nem lehet találkozni.”  

A CIAS kutatója – ha nem az Egyetemen dolgozik vagy nem Budapest kincseit fedezi fel – szívesen főz vagy éppen sportol, például fut a Margit-szigeten. Az unalomtól egyáltalán nem tart, mert úgy véli, Budapesten minden pillanatban könnyen találni valamilyen hasznos vagy érdekes elfoglaltságot.  

Vágólapra másolva
X
×
GEN.:2024.05.21. - 10:50:22