Ugrás a fő tartalomra
Vissza a főoldalra

Beszámoló a Turizmus Továbbképző Központ Utazás a tudományban 2022 című konferenciájáról

2022-03-07 09:08:28

2022. február 25-én immár ötödik alkalommal rendezték meg az Utazás a tudományban című konferenciát a Corvinus Turizmus Továbbképző és Kutatóközpontjának szervezésében.

Kapcsolódó hírek

Kapcsolódó események

Corvinus Épület

A konferencia ezúttal a Covid-19 pandémia közlekedésre és turizmusra gyakorolt hatásaira összpontosított. 

A konferenciát Dr. Anthony Radev, a Corvinus elnöke nyitotta meg. Köszöntőjében kiemelte a turizmus és mobilitáskutatások, valamint a Covid-19 világjárvány társadalmi-gazdasági szempontú elemzésének szükségét, melyben az Egyetem Marketing Intézete, valamint a Turizmus Továbbképző és Kutatóközpont is kiemelt szerepet vállal. Hangsúlyozta továbbá, milyen sikeressé vált a konferencia, amelyet immár az ötödik alkalommal rendeztek meg. A tavalyi eseményhez hasonlóan a szakmai-tudományos eseményt idén is az online térben lehetett követni, így az angol nyelvű szekciónak köszönhetően könnyen csatlakozhattak nemzetközi szinten is a kollégák. A konferencia iránti érdeklődés is évről évre erősödik, a tavalyi és idei alkalomra is több mint 120 oktató-kutató kolléga és érdeklődő regisztrált – emelte ki Anthony Radev. 

A nyitóülés meghívott előadójaként köszönthették a résztvevők Könnyid Lászlót, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgató-helyettesét, aki Közép-Európa légiközlekedésének visszaépülése a Covid-19 járványt követően című előadásában bemutatta a világjárvány előtti piaci környezetet, a 2020-2021-ben tapasztalt visszaépülést, valamint kitért a légi közlekedés fenntarthatóságára, a vasúti alternatívákra és a közlekedési modulok egymásra épülésére is. A prezentáció részletezte a Prága, Varsó és Budapest repülőtereinek infrastrukturális fejlesztéseit, ami éles piaci versenyt eredményezhet a közeljövőben Közép- és Kelet-Európában. A jövőbeli kilátások ismertetéséhez különös színezetet adott az aktuális nemzetközi helyzet. 

A nyitóülést Nagy Gábor, az Európai Bizottság Mobilitáspolitikai és Közlekedési Főigazgatóság (DG MOVE) főosztályvezető-helyettese zárta. A szakértő Rezilienciaépítés az Európai Unió mobilitási stratégiája tükrében című előadásában ismertette az intézmény aktuális közlekedésfejlesztési irányait, mely a fenntartható, intelligens, ellenállóképes jövőkép mentén formálódott. Az előadásban kiemelt szerepet kaptak a Covid-19 világjárvány miatt csorbult teljesítményű európai közlekedési rendszer talpra állításának módjai. 

A konferencia a tudományterületek közötti együttműködés színtere is, melyet idén Dr. Röst Gergely előadása támasztott alá. A rendezvény plenáris ülésének keretében a Szegedi Tudományegyetem Bolyai Intézet, Alkalmazott és Numerikus Matematika Tanszék vezetője A világjárvány matematikája és a mobilitás című előadásában mutatott rá a világjárvány terjedésének térbeli sajátosságaira, ezáltal összekötve a témakört a személyközlekedés aktuális kihívásaival, a közeljövőben várható ágazati változásokkal. 

A Corvinus Turizmus Továbbképző Kutatóközpont kiemelt kutatási területe a negyedik ipari forradalom technológiáinak vizsgálata társadalmi-gazdasági szempontból. A témakörhöz kapcsolódóan számos előadás tárgyalta a turizmusban terjedő digitális, mesterségesintelligencia-alapú megoldások, az önvezető járművek hatásait, valamint egyéb, smart innovációs lehetőségeket, melyek a közeljövő turizmusát formálhatják, valamint hozzájárulhatnak az ágazat világjárvány utáni fellendüléséhez. 

A plenáris ülést követően a konferencia további hét változatos témájú szekcióüléssel folytatódott: korszerű technológiák társadalmi vonatkozásai, mobilitási folyamatok és szervezési modellek, légi közlekedés és turizmus (angol nyelvű szekció), energetikai és környezetvédelmi kérdések, járvány és mobilitás, gazdasági és társadalmi kérdések, közlekedés és turizmus. 

A rendezvény végén a konferencia szervezői, Dr. Jászberényi Melinda egyetemi docens, aCorvinusTurizmus Továbbképző és Kutatóközpont vezetője, valamint Dr. Munkácsy András, a KTI Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit Kft. tudományos főmunkatársa záróbeszédükben kiemelték, hogy a résztvevők nagyfokú érdeklődése mellett a szekciókban mintegy 26 előadás hangzott el, amelyek révén új kutatási témák és együttműködési lehetőségek is kibontakoztak. A Kutatóközpont a konferenciát a nagy érdeklődésre való tekintettel a következő évben is megszervezi, mely az utóbbi években közlekedés és mobilitás társadalmi-gazdasági szempontú vizsgálatának egyik kiemelkedő szakmai-tudományos eseményévé nőtte ki magát. 

A Turizmus Továbbképző és Kutatóközpont közelgő eseményeivel kapcsolatos információ az egyetem weboldalán, valamint a kutatóintézet Facebook-oldalán érhető el. 

Vágólapra másolva
X
×
GEN.:2024.04.24. - 22:12:54