Ugrás a fő tartalomra
Vissza a főoldalra

Beszámoló a RE-ACT zárókonferenciáról

2022-09-05 14:36:56

Június 21-én rendezték meg a RE-ACT projekt zárókonferenciáját az olaszországi Maceratában, a University of Macerata (UNIMC) szervezésében, ahol a többszereplős, regionális együttműködési stratégiák álltak a középpontban.

Kapcsolódó hírek

Kapcsolódó események

Az egész napos zárókonferencián a RE-ACT partnerei és különböző vendégelőadók adtak elő, és főképp a regionális ökoszisztémák szereplőinek kapcsolatait és a partnerségek létrehozásának kihívásait taglalták. 

Részletek a programról 

Az esemény a „Szektorok közötti együttműködések az európai régiókban” címet kapta, melynek keretében érdekes és inspiráló beavatkozásokat, példákat mutattak be az előadók. A délelőtti szekció prezentációi a következő témákra fókuszáltak: 

  • a RE-ACT projekt és fő eredményei, 
  • felsőoktatási intézmények szerepe a quadruple helix RIS3-alapú (regionális intelligens szakosodási stratégia) együttműködéseiben, 
  • más előremutató, együttműködésen alapuló projektek (FLCP-k) bemutatása, 
  • a Marche régióban (Olaszország) zajló RIS3 felülvizsgálat során szerzett konkrét tapasztalatok ismertetése  

A délutáni szakaszban lehetőség nyílt a RE-ACT és más kapcsolódó projektek jövőjére reflektáló eszmecserére, a szekció vezetői Paul Tzimas (az Európai Bizottság szakpolitikai tisztviselője) és Zsuzsa Javorka (a HEInnovate projektvezetője, Technopolis Group) voltak. 

Prezentációk a RE-ACT projektről 

A projekt általános bemutatása után az öt RE-ACT régióban végzett tevékenységek eredményeit és következtetéseit ismertették az alábbi partneregyetemek előadásában: Porto Business School (Portugália), Budapesti Corvinus Egyetem (Magyarország), Kassai Műszaki Egyetem (Szlovákia), Babeș-Bolyai Tudományegyetem (Románia) és University of Macerata (Olaszország). 

Végül a SERN partnerintézmény képviselője bemutatta azt a szemléletet és stratégiát, amely a projekt jövőbeli fenntarthatóságát hivatott biztosítani. 

Előadások: 

  • a RE-ACT projekt 
  • a RE-ACT partnerországok tapasztalatai 
  • RE-ACT – jövőkép 

További előremutató, együttműködés-alapú projektek 

Több, a RE-ACT-hez hasonló (FLCP) projekt képviselője is részt vett a konferencián, hogy bemutassa a saját eredményeit és jövőre vonatkozó terveit. A RE-ACT párbeszédet folytat ezekkel a hasonló kérdésekkel foglalkozó projektekkel. A kapcsolódási pontok többek között a felsőoktatási intézmények szerepe a regionális stratégiákban, az érdekelt felek bevonása a regionális együttműködésbe vagy a HEINNOVATE eszköz. 

A szekció felszólalói: John Edwards (UASIMAP), Brigitte Ecker (BEYONDSCALE) és Cláudia Figueiredo (THEI2.0) 

Előadások:  

  • UASIMAP 
  • BEYONDSCALE 
  • THEI2.0 

RIS3 továbbfejlesztési folyamat Marche régióban 

Két előadásban bemutatták, hogyan működött együtt az UNIMC RE-ACT csapata a régióval annak érdekében, hogy elősegítség a helyi szereplők bevonását a RIS3 kidolgozásába. Felszólalók: Anna Torelli (Marche Region Innovation, Research, and Internationalisation Office) és Francesca Spigarelli (University of Macerata). 

Előadások:  

  • RIS3 továbbfejlesztési folyamat Marche régióban 
  • Az UNIMC szerepe a RIS3-ban 
Vágólapra másolva
X
×
GEN.:2024.05.11. - 22:39:13