Ugrás a fő tartalomra
Vissza a főoldalra

Történelmi aranyérmet szereztünk Thaiföldön

2022-06-03 09:27:40

A Corvinus csapata lett a világverseny legjobbja.

Kapcsolódó hírek

Kapcsolódó események

A Corvinus története során először vett részt a Chulalongkorn International Business Case Competition nevű thaiföldi alapszakos nemzetközi esetversenyen, ahol a világ 20 vezető egyeteméről érkezett csapatból álló mezőnyben csapatunk az első helyet szerezte meg.

Május utolsó napjaiban szervezték meg a thaiföldi Chulalongkorn International Business Case Competition nevű – idén a pandémiás körülmények miatt online módon megszervezett –alapszakos nemzetközi esetmegoldó versenyt. A Corvinust egy négy főből álló csapat képviselte, melynek tagjai Fakli Fanni, Gáspár György, Koleszár András és Kostyal Dániel voltak. A versenyre dr. Kozma Miklós egyetemi docens egy öt hónapon átívelő műhelymunkával készítette fel a hallgatókat, akiket a Cases on International Business Strategy tárgyat elvégzett hallgatók közül választott a csapatba. Egyetemünk csapata a verseny során nyújtott kiemelkedő szakmai teljesítményével az első helyen végzett. Hallgatóink a világ különböző régióiból érkező 20 vezető gazdasági egyetem közül bizonyosultak a legjobbnak. Az elért eredmény komolyságát bizonyítja az is, hogy a verseny utóbbi hét évében európai csapat nem jutott a legjobb három közé.

Különösen nagy fegyvertény, hogy Egyetemünk csapata diadalmaskodni tudott egy ázsiai tematikájú nemzetközi esetmegoldó versenyen, amely történelmi perspektívában nézve is csak kevés európai csapatnak adatott meg. A verseny egyik jellemzője, hogy az ázsiai résztvevők vannak többségben, illetve az európaiakon kívül érkeztek még csapatok Ausztrália és Kanada esetoldásban vezető egyetemeiről. Éppen ezért a csapat felkészülésének fontos részét képezte az ázsiai kultúra megismerése és elsajátítása. A cél az volt, hogy úgy tudjanak stratégiát alkotni, hogy az teljes mértékben megfeleljen az ottani fogyasztói és vállalati igényeknek.  Ez olyan jól sikerült, hogy a szakmai zsűri több alkalommal is kiemelte a megoldás megalapozottságát, és relevanciáját a helyi kultúrára való tekintettel.

A verseny végső sorrendje két eset megoldásának eredményeiből állt össze. A rövid, 8 órás eset problémáját az Agoda nevű online szállásfoglalással foglalkozó vállalat adta. A nemzetközi csapatoknak egy, a fenntartható utazást lehetővé tevő új terméket, funkciót kellett kitalálniuk. A hosszabb, 24 órás eset szponzora Thaiföld vezető digitális bankja, a KBank volt, akik a Z generáció elérésére és bevonzására vártak ötleteket a hallgatóktól. A csapat megoldásának egyedisége abban rejlett, hogy a prezentációjukban a generáció korcsoportjainak különböző igényeit is figyelembe vették, és erre építették fel a megalapozott stratégiát.

„Részemről a verseny legjobb része maga az esetoldás volt, amely során tényleg látszódott, hogy beérett a versenyt megelőző hetek/hónapok kemény munkája és tényleg tudunk valami emlékezeteset alkotni”- mondta Gáspár György.

A csapat az eltérő időzóna miatt az éjszaka közepén kezdte oldani az eseteket, sőt a prezentációkat is igen korai időpontokban kellett előadniuk. A fáradtság ellenére annyira jól sikerültek az előprezentációk, hogy a rövid esetnél másodikak, a 24 órás esetnél pedig elsők lettek a saját divíziójukban. Az összesített eredmények alapján pedig a divíziót megnyerve a Corvinus csapata került a döntőbe. „Arra a pillanatra 10 év múlva is emlékezni fogok, amikor már közel 30 óra ébrenlét után, a selejtező fordulók után bejelentették, hogy döntőbe jutott a csapatunk. Ott kezdtük el igazán érezni, hogy ebből tényleg nagy siker lehet” – mesélte György.

A döntőbe csapatunk mellé a térség legerősebb egyetemei kerültek, ez pedig a csapat szerint tovább növeli az elért eredmény értékét. „A döntőben az ellenfeleink a legjobb esetoldó iskolákat képviselték: a tavalyi harmadik helyezett Singapore Management University, a címvédő National University of Singapore és a University of New South Wales csapataival vettük fel a versenyt. A legjobb négy mezőnyének hallatán először izgulni kezdtem, utána ez átfordult egy hihetetlen nagy motivációvá, hisz maximálisan hittem abban, hogy a mi megoldásunk nyerő lehet”- mesélte Kostyal Dániel, a csapat legtapasztaltabb tagja.

A prezentációkat következetes és szigorú zsűri hallgatta és értékelte, amit Dániel külön kiemelt a versennyel kapcsolatban:

„A döntőben amellett, hogy az esetadó thaiföldi kereskedelmi bank ügyvezető alelnöke hallgatta meg a prezentációnkat, számos regionális vezetőnek, elismert üzleti szakembernek adhattuk elő a 24 órás megoldásunkat. Megtiszteltetés volt egy ilyen színvonalas zsűri előtt szerepelni.”

A fináléban végül a harmadik helyezett Singapore Management University és a második helyezett University of New South Wales (UNSW Sydney) előtt első helyen végzett a Corvinus csapata.

Koleszár András így értékelte az elért eredményt a döntő után: „egy étel elkészítéséhez két dolog kell: megfelelő alapanyagok és tökéletes kivitelezés. Bár azt gondolom, hogy mindkettő esetében van még hová fejlődnöm, az eredmény, és legfőképpen maga az út, ahogyan eljutottunk idáig, azt mutatja, valami igazán különlegesnek lehetünk szemtanúi. A Case Track során elvégzett tárgyak, különösen a Cases on International Business Strategy nevű esetoldó kurzus nagyon jó alapot adtak a versenyzéshez. Azonban a csapattal és a felkészítő oktatónkkal közös felkészülés koronázta meg az egész folyamatot. Hálás vagyok csapattársaimnak és Kozma Miklós professzor úrnak azért, hogy ennek a részese lehettem!”

A csapat példája azt mutatja, az esetoldás során kitartó munkával mindenki számára elérhetővé válhat nemcsak a nemzetközi versenyzés lehetősége, hanem egy olyan eredmény is, amire utólag mindenki büszkén gondol vissza. Az esetversenyzésben rejlő szakmai potenciált Fakli Fanni gondolatai is tükrözik.

„Egy nemzetközi esetversenyen részt venni önmagában is hatalmas megtiszteltetés és felelősség. Ez a verseny bebizonyította nekünk, hogy megfelelő felkészültséggel és egy jó adag motivációval még egy olyan verseny is nyerhető, ahol elsőre azt érezheti a csapat, hogy hátrányból indul. Köszönhető ez az éjszakai oldásoknak, a neves ellenfeleknek és a távoli kultúrának. Semmihez sem tudom hasonlítani azt a pillanatot, amikor kimondták a Corvinus nevét győztes csapatként. Kívánom minden motivált, jelenlegi és jövőbeli esetoldónak, hogy érjen el a Case Track végére, és tapasztalja meg, milyen, amikor minden belefektetett energia megtérül.”

Büszkék vagyunk arra, hogy hallgatóink nemzetközi színtéren, a világ vezető gazdasági egyetemei mellett kimagaslóan képviselték Egyetemünket. Szívből gratulálunk versenyzőinknek az elért szép eredményhez!

Vágólapra másolva
X
×
GEN.:2024.05.02. - 10:12:33