Ugrás a fő tartalomra
Vissza a főoldalra

“A vízben gólokat, a parton diplomákat szereznek a corvinusos sportolóink” – interjú Vladár Csaba és Szőcs Gábor sportvezetőkkel

2022-10-10 11:07:46

Az egyetem vízilabdacsapata bronzérmes lett a nyári Európai Egyetemi Játékokon a lengyelországi Łódźban. A kiemelkedő helyezés és a “jó tanuló – jó sportoló” életmód kapcsán beszélgettünk Szőcs Gábor edzővel és Vladár Csabával, a Testnevelési és Sportközpont vezetőjével.

Kapcsolódó hírek

Kapcsolódó események

Írta: Orosz Petra; borítókép: Corvinus Waterpolo Team

Az eredeti cikk a Közgazdász Online Hallgatói blogon érhető el.

A Budapesti Corvinus Egyetem vízilabdacsapata kiemelkedő eredményeket tudhat maga mögött. A tavalyi évben megnyerték a Magyar Egyetemi-Főiskolás Országos Bajnokságot, ezzel kvalifikálták magukat az Európai Egyetemi Játékokra, ahol harmadik helyet szereztek idén nyáron. Az arany-, majd a későbbi bronzéremhez összesen 22 játékos járult hozzá.

“Egy vízilabdacsapat csak 13 fős, viszont különböző okok miatt nem tudott a teljes aranyérmes csapat Łódźba utazni, de szerencsére volt még honnan játékosokat gyűjteni. Az elmúlt években jellemzően azt tapasztaltuk, hogy mindig bőven találunk vizilabdásokat a Corvinuson” – büszkélkedett Szőcs Gábor, aki 2013 óta az egyetem vízilabdacsapatának edzője. Korábban oktatóként is megfordult az egyetemen, jelenleg edzői feladatokat lát el, “civilben” pedig a Hold Alapkezelő portfóliómenedzsere immáron 16 éve. Gábor pályája jó példa arra, hogy jól megférhet egymás mellett a sport és a tanulás, illetve az, hogy ez az egyetemi évek után is sikeresen folytatódhat.

2013-ban, mindössze két héttel azután, hogy Vladár Csaba és Szőcs Gábor bemutatkoztak egymásnak, néhány közös edzés után egyből jött egy nagyobb siker: megnyerték az első Magyar Egyetemi-Főiskolai Országos Bajnokság döntőjét a fiúkkal a nagy rivális, a Budapesti Gazdasági Egyetem csapata ellen. A következő három évben két ezüst és egy bronz került a játékosok nyakába. Az ezt követő három évet sajnos inkább a keserűség és negyeddöntős kudarcok jellemezték, a világjárvány időszaka azonban jót tett a fiúknak: tavaly egy bronzzal, idén pedig egy arannyal tértek vissza a legjobbak közé.

“Az idei sikereknek alapvetően két oka volt: egyrészt nagyon erős volt a keret, másrészt a korábban megbeszélt taktikát most sikerült megvalósítani. Az elmúlt évek tapasztalata megmutatta, hogy ez nem is olyan egyszerű, mint amilyennek elsőre tűnik. Most mégis  úgy sikerült, ahogy elterveztük. Minden játékelemet gyakorlatilag kifogástalanul teljesítettek, ez szintén kellett ahhoz, hogy ilyen szép eredményeket érjünk el idén” – mondta Gábor. A Corvinus vízilabdacsapata olyan játékosokból áll, akiknek van saját klubjuk, ahol az adott szezonban játszanak. Mindenki aktív vízilabdás, vagyis minimum három-négy, maximum heti tíz alkalommal vízilabdázik. Amikor egyetemi színekben hazai vagy nemzetközi megmérettetésre kerül sor, akkor a játékosok a Corvinusért küzdve egy csapatba egyesülnek. A társaság olyan szempontból heterogén, hogy más bajnokságokban játszanak, így eltérő időt szánnak az edzésekre. Ez segít abban, hogy egyénileg megtalálják azt a szintet, ahol össze lehet egyeztetni a vízilabdát a tanulással.

Vladár Csabának is nagy tapasztalata van a jó tanuló – jó sportoló témában, mivel ő 22 éve az egyetem kosárlabda csapatának edzője, és közel tíz éve a Sportközpont vezetője.

“Nagyon nagy áldozattal jár a felkészülés a hallgatók részéről, mert össze kell egyeztetni az órákat és az edzéseket, de ehhez kaphatnak segítséget az egyetemtől. Igénybe vehető az egyéni tanrend, vannak sportolói felmentések, valamint mi is mentoráljuk őket, amennyire lehetőségünk van. Akár a tanároknak is írok, hogy a felkészülési időszakban, versenyek alatt segítsék a hallgatókat. Ebben a folyamatban mindig van hova fejlődni, szeretnénk is, hogy minél inkább tudjuk segíteni a jó tanuló – jó sportoló hallgatóinkat” –  emelte ki Csaba.

“Nagyon komoly erőfeszítés a tanulók, játékosok részéről az, hogy az ország egyik legjobb gazdasági egyetemén tanulnak, és mellette magas szinten sportolnak. Az, hogy két helyen is kimagaslót alkotnak, két területen is kibontakoztatják a tehetségüket, elismerésre méltó. Magyarországon a vízilabda a tradíciók, a sikerek miatt nagyobb reflektorfénybe kerül. A tradíció része, hogy a vízben gólokat, a parton diplomákat szereznek a játékosok. A múlt kötelez, és örülök annak, hogy ezt sokan képviselik a Corvinuson” – tette hozzá Gábor. “Ma a sportoló hallgatók kettős életpályamodellt visznek. Ők a jövő vezetői és meghatározó emberei – legalábbis a gazdasági életben biztosan. Ehhez remek felkészítést ad a csapatsportágakban való tevékenykedés, az ebből tanultakkal ki tudnak emelkedni, és hozzá tudják tenni a szakmai életükhöz ezeket a tapasztalatokat és élményeket” – egészítette ki Csaba.

De honnan indult a Corvinuson a vízilabda? Az egyetem saját csapata 2013-ban alakult, amikor maga az egyetemi vízilabda is gyökeret vert Magyarországon, más sportágakkal karöltve. A Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetség (MEFS) kérte fel Faragó Tamást, az 1976-os montreali olimpia bajnokát és Merkely Bélát, a Semmelweis Egyetem rektorát a Magyar Egyetemi-Főiskolai Országos Bajnokság (MEFOB) megalapítására. Jelenleg több mint 37 sportágban rendeznek bajnokságokat azzal a céllal, hogy az egyetemisták körében népszerűsítsék a sportolási lehetőségeket, és támogassák, hogy a hallgatók párhuzamosan végezhessék a tanulást és a sportolást. Az évek során folyamatosan nő a résztvevő egyetemek száma, és egyúttal a színvonal is. 2018 óta Vári Attila a Magyar Vízilabda Szövetség elnöke, aki az edzők szerint mind anyagilag, mind energiabefeketetés szempontjából sokat áldoz arra, hogy egyre nívósabbak legyenek az egyetemi vízilabdaversenyek.

Az Egyetem csapata idén nyáron lépett először a nemzetközi porondra, és rögtön egy bronzéremmel tértek haza. Több mint 6000 sportoló vett részt a különböző versenyszámokban Lengyelországban, a corvinusos vízilabdázók a hangulatot úgy írták le, mintha diákolimpián vettek volna részt. “Úgy éltem meg, és szerintem a játékosok többsége is, hogy ez az egyik legmeghatározóbb és legnagyobb sikere és élménye a vízilabda pályafutásomnak, de a top ötben mindenképpen benne van, ez egy nem mindennapi esemény” – mesélte Gábor.

Kiemelték továbbá, hogy mivel az egyetem modellváltáson esett át, ezért az amerikai stílust követve a sportnak még fontosabb szerepe van az egyetem életében. A sporteredmények erősítik mind az egyetem vezetésében, mind a hallgatókban a minőségi munka meglétét a sportolók és a Sportközpont részéről, ezáltal buzdítva még többeket a mozgásra. Egyre több és több elismerésben részesülnek a Corvinus sportolói, és ezen eredmények hírei egyre több hallgatóhoz jutnak el. Az egyetem sporteseményeiről és beszámolóiról a Corvinus Sport nevű Facebook-oldalon lehet tájékozódni. A vízilabda csapatnak pedig van saját Facebook-oldala is, amelyet az egyik kapus, Pápai Dávid üzemeltet. “Kérdeztem a verseny előtt, hogy valakinek van-e kedve tudósítani az eseményekről, és összefoglalni a történéseket. Akkor nagy szerényen jelentkezett Dávid. Utána kiderült róla, hogy nemcsak jó kapus, de remekül is ír, nyilatkozik és nagyon szereti ezt csinálni, így írásos és videós tudósításokkal is többször bejelentkeztünk” – tette hozzá Gábor.

Akit érdekel a vízilabda, az ki is próbálhatja magát, rengeteg lehetőség van országszerte az amatőröknek és a profibb szinten játszók számára is. 

“Edzőként igyekszem segíteni mind a játékosokat, mind pedig azokat, akik bár a csapathoz nem csatlakoznak, de érdeklődnek a vízilabda iránt. A vízilabda társadalomban mindenki ismer mindenkit, így segítem őket, hogy megfelelő klubot találjanak maguknak. Illetve az elmúlt 5-10 évben több amatőr klub is alakult Budapesten, ahol idősebb játékosok is megfordulnak. Furcsa lehet elsőre, hiszen a vízilabda nagyon nehéz sport, mégis sokan lettek játékosok felnőtt korukban. Egykori corvinusos barátom 30 éves korában kezdett el vízilabdázni. Előtte tudott úszni, bár még azt se mondanám, hogy versenyszerűen. Hetente kétszer lejárt reggelente egy amatőr csapathoz, és egész jól megtanulta a sportot. Sok időbe telik, de nem lehetetlen” – mesélte Gábor. Ami a további megmérettetéseket illeti, már vannak tervek a jövőre nézve is. 2023-ban hazánk ad otthont az Európai Egyetemi Bajnokságoknak Miskolcon, majd közösen rendezik Debrecennel a 2024-es Európai Egyetemi Játékokat, amelyeken a részvétel mellett a csapatnak egyaránt célja a jó szereplés. A hazai rendezés miatt nagyobb reflektorfény vetül a hazai sportolókra, köztük a vízilabdásokra is.

“Az itthoni rendezés miatt nem mindegy, hogy a Corvinusról hányan vesznek részt, milyen eredményeket érnek el, ezért a csapattal szeretnénk maximálisan kivenni a részünket, és minél jobb eredményt elérni” – mondta Csaba.

A MEFOB aranyéremben és az EB bronzéremben közreműködő játékosok: Barna Márton, Baross Péter, Békési Bulcsú, Csizmazia Zsolt, Gergely István, Hajas Dávid László, Hertzka Olivér, Holubecz Barnabás, Kaiser Levente, Kaposnyák Zsolt, Kapronczay Mór, Korbács Gábor, Köblös Levente, Manhertz Martin, Pápai Dávid, Sebestyén Mátyás, Sugár Péter, Szepes Áron, Sziládi Kristóf, Szőke Benedek, Takács Balázs, Ürögi Bese; edzők: Szőcs Gábor és Miklós Levente.

Vágólapra másolva
X
×
GEN.:2024.04.23. - 13:16:27