Ugrás a fő tartalomra
Vissza a főoldalra

„A szorgalom és az alázat hosszú távon kifizetődő a vállalkozónak”

2024-02-08 14:05:00

Volt corvinusos hallgató lett az év szolgáltatója Bács-Kiskun vármegyében. Kuti Tamás nem „szállt el” az első sikerek után, hanem fejlesztette cégét.

Budapesti Corvinus Egyetem

Kuti Tamás végzős volt a gazdálkodási és menedzsment alapszakon 2015-ben, amikor szülői segítséggel megalapította a Shredex Kft.-t Kiskőrösön. Azóta elvégezte a vállalkozásfejlesztési mesterképzést is a Corvinuson, jelenleg negyedéves joghallgató. Kiskőrösön működtet fitneszközpontot, ami olyan sikeres, hogy a vendégek oázisnak nevezik a sivatagban. Nemrég a Bács-Kiskun Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara Az év szolgáltatója címmel tüntette ki, amit nagy megtiszteltetésnek érez. A harmincéves vállalkozónak komoly távlati tervei is vannak. 

 

Hogyan, miért fog valaki még egyetemista korában vállalkozásba? 

 

2015-ben – ekkor végzős voltam alapszakon – éppen egyetlen edzőterem sem volt Kiskőrösön, ahol éltem és felnőttem, ez azért mégiscsak lehetetlen dolog egy 15 ezer lakosú városban. Nekem akkoriban és manapság is az egyetlen számottevő hobbim pont az edzés volt. A szüleimmel megbeszéltük a dolgot: a családunk tulajdonában volt egy telek a Petőfi úton, amely pont megfelelő helynek tűnt egy edzőterem számára, ezért aztán közösen úgy döntöttünk, hogy ott létrehozunk egy magas színvonalú fitneszközpontot. A szüleim egyébként egész életükben szőlővel és borászattal foglalkoztak, és én mindig igyekeztem segíteni nekik ebben. A szőlőhöz sok hozzáértés kell, kitartás, akarat, szorgalom. Úgy érzem, ezeket a dolgokat sikerült megtanulnom tőlük, és ezért is nagyon hálás vagyok nekik. Illetve azért is, hogy a vállalkozásom vezetéséről mindig azt mondják: döntsek én, hiszen ők nem értenek ehhez az iparághoz. Ezáltal sikerült fejlesztenem a cégvezetéshez szükséges tulajdonságaimat, melyhez nagy mértékben hozzájárultak a Corvinuson tanultak is. 

 

Mit adott az egyetem ahhoz, hogy sikeres vállalkozó legyen? 

 

Sok mindent, főleg a mesterképzésnek – a vállalkozásfejlesztés mesterszakot végeztem el – vagyok hálás. Rengeteget tanultam ott, hiszen a képzés során több konkrét céget, a problémáikat és a megoldást is megismerhettem. És ezekre a dolgokra később is szükségem volt, hiszen mire elindultunk, megjelent egy másik cég is Kiskőrösön – a város viszont túl kicsi ahhoz, hogy két edzőterem profitábilisan tudjon működni itt. Miután mi elkezdtük a csoportos fitneszedzéseket is, egyre többen jöttek hozzánk, illetve már a kezdetektől visszaforgattuk a nyereséget, fejlesztettünk, így a versenytársunk bezárt. Ez megkönnyebbülés volt, de aztán jött a Covid… 

 

…és gondolom, be kellett zárniuk. 

 

Igen, kötelező volt a járvány miatt. Pont akkor kezdtem el a jogot tanulni a Pázmányon, ez is mindig érdekelt, és vállalkozóként sok mindent tudok ebből a tudásból is hasznosítani. Biztos meglepi, de én a Covid idején egyedül is minden egyes nap bejártam a fitneszközpontba, tartottam a kapcsolatot a munkatársaimmal, figyeltük a járványügyi változásokat, információkat cseréltünk, és persze vártuk a nyitást. A szőlészetből érkező venyigebálákkal fűtöttük a létesítményt, de közben jött egy uniós (GINOP) pályázat – napelemmel való energiatermelésre. Ez jókor érkezett, hiszen épp áttértünk a hőszivattyúkkal való fűtési rendszerre, ezáltal még energiatakarékosabbá és környezetkímélőbbé vált a létesítményünk, mely számunkra mindig is prioritást élvezett. Persze a napelemrendszer kifizetése már nem a legjobbkor jött a pandémia idején, de ebbe is belevágtunk a távlati célok miatt. 2021-ben aztán újra meg tudtunk nyitni, a versenyengedéllyel rendelkező sportolók számára, majd később a nagyközönség számára is, azonban a forgalom a Covid után visszaesett az eredetinek a 10-15 százalékára, csak lassan tudtunk visszakapaszkodni. 

 

Milyen a jó edzőterem? Az Öné biztosan az lehet, hiszen olvastam a Facebook-bejegyzések közt, hogy olyan, mint „sivatagban az oázis”, más azért szereti, mert kedvesek az edzők, segítőkészek. Egyetlen panaszról olvastam csak: túl kicsik az öltözők. 

 

Úgy szoktam mondani, hogy nálunk az edzők kicsit terapeuták is. Meghallgatnak minden vendéget, figyelnek arra, ki min szeretne változtatni, segítenek, ahol kell. Én minden nap szinte reggeltől estig bent vagyok a központban, a munkatársaim is sokat beszélgetnek a vendégekkel, akik szívesen mesélnek az életükről; baráti, szinte családias a hangulat. Figyelembe is vesszük az észrevételeiket, most például egy telekakvizíció után fogjuk bővíteni az épületet új szolgáltatásformákkal és nagyobb öltözőkkel, melyek valóban gyenge pontnak számítottak a működésünk során. A gépparkot is folyamatosan modernizáljuk. Ez egyébként azért hasznos, mert akik edzenek, mindig örülnek az újdonságoknak, egy új eszközzel nagyobb élmény nekik az edzés. Valójában azt mondhatom, hogy 8 éve szüntelenül fejlesztjük a helyet, és ez szerintem jelentős mértékben hozzájárult az elért eredményeinkhez. Az is jó nálunk, hogy a recepciósok, a takarítók is csapattagok, ők is mindent megtesznek, hogy az emberek szívesen járjanak hozzánk. 

 

Mi a legfontosabb tulajdonsága a sikeres vállalkozónak? 

 

Szerintem a szorgalom és az alázat, ez hosszú távon mindig kifizetődő. Megfigyelésem alapján sok vállalkozó esetében az első hiba ott jelentkezik, amikor az első jelentősebb nyereség vagy sikeres év után „elszáll”, és a hasznot magáncélra fordítja, utazások és felesleges kiadások sokaságára. Szerintem ilyenkor lenne a legfontosabb a nyereséget a cégbe visszaforgatni, a létesítményt fejleszteni és a vállalkozást hosszútávon stabilizálni, ez lenne az optimális döntés. Nekem mindehhez nagyon sok segítséget, stabilitást ad a családi háttér. A szüleimtől sokat tanultam, mindig támogattak, és bíztak bennem, hogy a megfelelő döntést hozom majd. 

 

Mik a távlati tervek? 

 

A terem mellett az idei év második felében egy vendéglátóegység megnyitását tervezzük. Az ügyfeleink is javasolták már ezt az évek során, emiatt úgy vélem, hogy már a jelenleg meglévő ügyfélkörünk is képes lesz egy megfelelő alapot adni a rentábilis működéshez. Emellett egy látványborászatot is tervezünk, melynek indulása és a termékportfólió megjelenése idén tavaszra várható, illetve a fitneszközpont terjeszkedése is szóba jöhet, esetleg másik városban. Ezekben a döntésekben, projektekben biztos rendkívül nagy hasznát veszem majd a Corvinus Egyetemen elvégzett képzéseimnek. 

 

Fotók: Kuti Tamás magánarchívuma (portré), Bács-Kiskun Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara (Kuti Tamás (b) Gaál József elnöktől átveszi a díjat) 

 

Török Katalin 

Vágólapra másolva
X
×
GEN.:2024.04.27. - 22:15:28