Ugrás a fő tartalomra
Vissza a főoldalra

A Corvinus is csatlakozott a kutatásértékelési reform európai koalíciójához

2023-06-13 16:01:00

A megállapodás aláírásával a Corvinus tagja lett a kutatásértékelés reformját célzó összeurópai kezdeményezésnek.

Budapesti Corvinus Egyetem

Az Európai Bizottság ösztönzésére az egységes Európai Kutatás Térség (ERA) kialakítása felé tett egyik lépésként 2022-ben létrejött a „Koalíció a Kutatásértékelés Elősegítéséért” (Coalition for Advancing Research Assessment, CoARA). A koalíció célja, hogy a kutatásértékelés területén olyan nemzetközi jó gyakorlatokat alakítson ki, amelyek reflektálnak például a nyílt tudomány és az interdiszciplináris kutatás elterjedésére is. 

A kutatásértékelés hagyományosan a publikációk számával és hivatkozottságával kapcsolatos mutatókon alapul, figyelmen kívül hagyva a tudományos eredmények létrehozásáért tett egyéb erőfeszítéseket. A CoARA a kutatásértékelésben érintett szervezetek és a hozzájuk tartozó szövetségek széles körét tömöríti, köztük a kutatást végző, illetve finanszírozó szervezeteket, valamint a nemzeti/regionális értékelő hatóságokat és ügynökségeket. A koalíció által megfogalmazott megállapodást a Budapesti Corvinus Egyetem is aláírta, ezzel csatlakozva a kutatásértékelés reformját célzó kezdeményezéshez. 

A megállapodás 10 kötelezettség vállalására terjed ki, ezek közül a négy alapvető kötelezettségvállalás a kutatás minőségét maximalizáló diverz gyakorlatok és tevékenységek minél teljesebb elismerésére, valamint mérőszámok nem megfelelő használatától minél messzebb történő eltávolodásra ösztönzi a kutatásértékelést végző szervezeteket. A négy alapvető kötelezettségvállalás a következő: 

1. A kutatáshoz való hozzájárulás és a kutatási karrier sokfélesége kerüljön elismerésre a kutatás igényeinek és jellegének megfelelően.              

2. A kutatás értékelése elsősorban a minőségi értékelésre legyen alapozva, amelynél a szakértői értékelés (peer review) központi szerepet játszik, és amelyet a mennyiségi mutatók felelősségteljes használata támogat.            

3. A kutatás értékelése hagyjon fel a folyóirat- és publikáció-alapú mérőszámok, különösen a folyóirat impakt faktor (JIF) és a h-index nem megfelelő használatával.           

4. A kutatásértékelés kerülje a kutatási szervezetek rangsorainak használatát. 

A megállapodás kitér a kötelezettségvállalások teljesítésére is, eszerint a résztvevő szervezeteknek egy év alatt kell felmérni a belső folyamatokban szükségesnek tartott változásokat, öt év múlva pedig értékelni kell azok megvalósulását. 

A Corvinus csatlakozása kapcsán Keszey Tamara kutatási rektorhelyettes elmondta, hogy „a kutatások értékelése rendkívül bonyolult kihívást jelent, a koalícióhoz történő csatlakozás pedig hozzáférést biztosít számunkra a tudás és a tapasztalatok cseréjéhez, ami szükséges a kutatásértékelési rendszerünk továbbfejlesztéséhez”. Hozzátette, hogy a Corvinuson a kutatásértékelés során jelenleg a kvantitatív mutatók dominálnak, részvételünk a társulásban hasznos segítséget nyújt a kvalitatív értékelés egyes elemeinek bevezetésében. 

A koalícióról és a hazai csatlakozó intézmények eddigi tapasztalatairól nyújt tájékoztatást a VII. Nyílt Tudományos Fórum 2023. június 14-én 14 órától. 

Vágólapra másolva
X
×
GEN.:2024.04.29. - 06:07:29