Ugrás a fő tartalomra
Vissza a főoldalra

„A Corvinus a növekedés motorja Közép-Európában” – véli a világhírű matematikus

2024-03-06 14:18:00

Az emberi viselkedéstől a városi forgalom előrejelzésén keresztül a repülőgépek mechanikájáig számtalan területen lehet használni az optimalizálás eredményeit. Olyan filozófiának tekinthető, ami segít megmagyarázni az okokat és megérteni a jövőbeni fejleményeket – vallja Jurij Nyeszterov, a Corvinushoz frissen elszegődött világhírű kutató.

Budapesti Corvinus Egyetem

Jurij Nyeszterov egyedülálló kutatásokat végez a konvex optimalizálás területén, és kimagasló, 50 ezres idézettsége van a Google Scholar tudományos adatbázis szerint. A tudós 2024-től a Budapesti Corvinus Egyetem kutatógárdáját erősíti, ahol februárban bemutatkozó előadást tartott. 

Az elmúlt 30 év technológiai forradalmainak egyik legfontosabb eredménye a mesterséges intelligencia és a mélytanulás megszületése volt. “Az egyetlen dolog, amit most tehetünk, hogy a mesterséges intelligenciát a helyes irányba segítjük fejlődni” – kezdte a professzor a Corvinus Kutatási hetén az “Optimalizálás, a mesterséges intelligencia filozófiai háttere” című előadását.  

A mesterséges intelligencia előrejelző képességét is növeli az optimalizálás 

 

A humán tudományokban, például a filozófiában, a matematikában és a közgazdaságtanban a bizonyítás főként verbális érvelésen alapul, ezzel szemben a mesterséges intelligencia (MI) által levont következtetések mind algoritmikus számítások, adatfeldolgozások eredményeképpen jönnek létre. “Véleményem szerint az optimalizálás meg tudja magyarázni a világot” – hangsúlyozta a professzor. “Ez a tudományterület olyan modelleket és módszereket biztosít az MI számára, amelyek növelhetik a jóslóképességét”.  

Az optimalizálás számos terület számítási hátterének tekinthető. “Ez egyfajta filozófia, amely megmagyarázhatja a különböző dolgok okát, és segíthet megérteni a jövőbeli fejleményeket”.  

Algoritmusok felhasználásával modellezhető az emberi viselkedés vagy optimalizálható az olyan mechanikai szerkezetek tervezése, mint a repülőgépszárnyak. “Optimalizálási módszerekkel meg tudjuk jósolni egy olyan város forgalmi áramlását, mint Budapest, ahol sok ezer utca van” – tette hozzá, amikor az előadása után interjút adott. “Ezzel a technikával az emberek felvértezhetik magukat egy nagyon hatásos eszközzel új problémák megoldásához”. 

Nyeszterov professzor úgy véli, hogy kutatásai sokféle területen alkalmazhatók, és a következő években egyre több tudós ismerkedik meg az általa alkalmazott módszerekkel. “Mivel ez az új tudás számos területen fontos, az emberek készek lesznek a tanulásra”. Jelenleg Nyeszterov egy új, az optimalizálás alapjairól és operációkutatási alkalmazásairól szóló mester program kidolgozásában is részt vesz. Alig várja, hogy néhány év múlva mesterhallgatókat tanítson a numerikus módszerekről, optimalizálási algoritmusokról Budapesten. Közben kurzusokat tart PhD-hallgatóknak, és kollégáival együttműködik új kutatási irányok kijelölésében. 

Vonzó a Corvinus erős operációkutatási csapata és Magyarország központi fekvése is 

“A belsőpontos algoritmusok számomra érdekes kutatási terület, és itt egy erős csoport kutatja” – magyarázta a professzor, miért döntött úgy, hogy főállású kutatóprofesszorként csatlakozik a Corvinushoz. Illés Tiborral, a Corvinus Center for Operations Research (CCOR) kutatóközpontjának vezetőjével néhány évvel ezelőtti horvátországi konferencián találkozott újra, ahol felkeltette az érdeklődését egy együttműködés a belsőpontos algoritmusok területén. “Szép lehetőség volt számomra, hogy Tiborhoz és kollégáihoz csatlakozva dolgozhattam újra az egyik kedvenc témámon. Most a célunk az, hogy ezt a nagyon hatékony módszert nagyon nagy méretű, talán több millió ismeretlenből álló problémákhoz igazítsuk, és megnézzük, hogyan tudjuk akkor használni ezt a technikát”.   

A professzor Magyarországot azért tartja alkalmas helynek a kutatásra, mert egy régió közepén fekszik. “Sok ország veszi körül, amelyek szintén érdekeltek lehetnek a kutatásban. Lehet, hogy ezek a közösségek nincsenek mindig jól képviselve a nyugati tudományos folyóiratokban, de ez nem jelenti azt, hogy a régión belül ne tudnának együttműködni és közös fejlesztéseken dolgozni. Remélem, hogy érdekes eredmények születnek majd ezekből”. A bécsi és a zürichi egyetem is természetes partnere a Corvinusnak ezeken a kutatási területeken. “A Corvinus a növekedés motorja Közép-Európában” – hangsúlyozta a professzor. 

Nyeszterov olyan optimalizálási módszereket hozott létre, amelyek teljesen átformálták a tudományos diskurzust és a gyakorlatot. Számos kiemelkedő tudományos díj birtokosa, például 2023-ban megkapta a World Laureates Association díját, kitüntették Dantzig-díjjal, John von Neumann díjjal és EURO Aranyéremmel. Mielőtt úgy döntött, hogy csatlakozik a Corvinus Egyetem Operáció és Döntés Intézetéhez és a Corvinus Center for Operations Research (CCOR) kutatóközponthoz, egy hónapot töltött Budapesten a Corvinus Institute for Advanced Studies (CIAS) meghívott kutatói ösztöndíjasaként. 

Vágólapra másolva
X
×
GEN.:2024.04.28. - 10:30:01