Ugrás a fő tartalomra
Vissza a főoldalra

A CIAS révén nyert magyar szerzőtársakat

2024-06-14 10:12:00

Pierre van Mouche 2021 óta rendszeresen visszajár dolgozni a CIAS-ba, a kutatóintézetben írt tanulmányai pedig - többek között - matematikai közgazdaságtannal foglalkozó nemzetközi folyóiratokban jelentek meg az elmúlt években.
Budapesti Corvinus Egyetem

Pierre van Mouche most tavasszal ötödik alkalommal tért vissza Budapestre, a CIAS-ba. A holland Wageningen University oktató-kutatója magyar szerzőtársaival ez alkalommal egy játékelméleti publikáción dolgozott, amelyben olyan helyzeteket vizsgáltak, ahol nem kötnek kötelező érvényű megállapodásokat a résztvevők.  

A fizikus-matematikus háttérrel rendelkező és matematikai közgazdaságtant, illetve játékelméletet kutató Pierre van Mouche először a 2021/2022-es tanévben töltött három hónapot CIAS vendégkutatói ösztöndíjjal a Corvinuson. Akkor olyan jó magyar szerzőtársakra lelt – többek között Szidarovszky Ferenc személyében -, hogy azóta rendszeres időközönként visszatér egy-egy hónapra a CIAS-ba, ahol általában magyar szerzőtársakkal közös publikációkon dolgozik.  

„Nagy ajándék nekem, hogy időről időre kizárólag kutatással tölthetek néhány hetet Budapesten. Ilyenkor általában nem is csinálok mást, szinte éjjel-nappal csak dolgozom” – meséli Pierre, akinek az elmúlt években több Q1-es és Q2-es besorolású nemzetközi szakmai folyóiratban jelentek meg publikációi.  

Úgy érzi, hogy a CIAS-on belül mindig könnyen megtalálja a helyét, Budapesten járva-kelve azonban már akadnak nyelvi nehézségei. 

„Nem volt szerelem első látásra nekem ez a város. Idő volt, amíg megszoktam az atmoszféráját, de azt hiszem, hogy most, így ötödik alkalommal itt járva már kezdem megkedvelni Budapestet”- teszi hozzá a kutató, aki hosszú munkanapjait nagy sétákkal és városnézéssel igyekszik levezetni.  

Pierre-nek a munkája egyben a hobbija is, elmondása szerint annyira bele tud merülni egy-egy matematikai vagy játékelméleti probléma megoldásába, hogy észre sem veszi, ha ráesteledik az irodában: „a játékelméletekkel foglalkozó kutatók többsége versengő játékelméleti helyzeteket vizsgál, engem azonban pont az olyan játékelméleti problémák megoldása izgat jobban, amikben nem versenyeznek egymással a résztvevők”. 

Ha mégis ki szeretne kapcsolni a munkából, akkor szívesen kóstol jó borokat: „borimádó vagyok ugyanis”- teszi hozzá mosolyogva. A magyar borok közül eddig az Egerben kóstolt Királyleányka, illetve a tokaji borok nyerték el tetszését.  

Vágólapra másolva
X
×
GEN.:2024.07.20. - 02:42:14