Ugrás a fő tartalomra
Vissza a főoldalra

Kritikai pedagógia – Fordulat 28. lapszámbemutató

A Fordulat a Corvinus második legrégibb szakkollégiumának, a Társadalomelméleti Kollégiumnak a folyóirata. A legújabb lapszám a kritikai pedagógia kérdéseivel foglalkozik.
2021.06.02. 18:00
1083. Budapest, Orczy út 46-48.
Gólya Presszó és Közösségi Ház
Belépési díj: pl. 4000/fő
Információ: +36 1 234-56-78 / knagykristof@gmail.com
Budapesti Corvinus Egyetem

 A kritikai pedagógia nem értelmezhető pusztán pedagógiai irányzatként, hiszen határozott képe van a társadalomról, a benne lévő hatalmi viszonyokról és hatásukról azokra az intézményekre és emberi kapcsolatokra, amin keresztül a tanulás és nevelés történik.

A kritikai pedagógia a tudásszerzés módját nem fentről lefelé történő, hierarchikus formában képzeli el, hanem egymástól tanuló, egyenrangú felek között lévő kapcsolat eredményeként. Magát a pedagógiát is széles körben kell értelmezni, alapelemei minden társadalmi érintkezésünkben jelen vannak, legyen az iskola, munkahely, mozgalmi szerveződés – vagy éppen az akadémiai élet, művészet, kultúra. Az oktatásnak tulajdonított célja a társadalom jelenlegi állapotában nem is lehetne sürgetőbb: a rendszer megértése és megváltoztatása, a hatalmi struktúrák lebontása, cselekvésre ösztönzés egy igazságosabb világ érdekében.

A lapszámban a kritikai pedagógia elméleti kereteinek ismertetése mellett számos olyan pedagógiai kezdeményezést mutatunk be, amelyek a társadalmi változás elérése érdekében a kritikai pedagógia módszereit használják. A kerekasztalon a lapszám szerzőivel beszélgetünk. Résztvevők:

  • Fernengel Ágnes (Közélet Iskolája, Deviszont Közösségi Tér)
  • Kovai Melinda (Helyzet Műhely, ELTE Szociálpszichológia Tanszék)
  • Mészáros György (Helyzet Műhely, ELTE Neveléstudományi Intézet)
  • Szarka Alexandra (Deviszont Közösségi Tér, ELTE Neveléstudomány MA)


Moderátor: Tóth Kinga (Deviszont Közösségi Tér)

A lapszámbemutató Facebook esemény ezen a linken érhető el. 

A Fordulat 28. számának absztraktjai itt olvashatók.

Vágólapra másolva
X
×
GEN.:2024.07.27. - 01:37:03