Ugrás a fő tartalomra
Vissza a főoldalra

Gazdaságföldrajzi Előadások: Észak-Ausztrália – Egy peremvidék kihívásai

Dr. Karácsonyi Dávid, a HUN-REN CSFK, Földrajztudományi Intézet tudományos munkatársa és a Charles Darwin University (Ausztrália) kutatója tart előadást.
2024.02.27. 17:20
Budapesti Corvinus Egyetem

Helyszín: Corvinus Egyetem, C épület, C.101-es terem és online 

Dátum: 2024. február 27. 

Időpont: 17:20 

MS Teams online közvetítés

(vagy a képen szereplő QR kódon keresztül) 

A Sydney-től, Melbourne-től távol fekvő trópusi Észak-Ausztrália a világ legritkábban lakott peremvidékei közé tartozik. A sajátos társadalmi-gazdasági viszonyokkal rendelkező perem-régió integrálására és fejlesztésére tett kísérletek az elmúlt másfél évszázadban csak gyönge és kétes eredményeket hoztak. 

Bár a régióhoz kapcsolódó szakirodalomban a klimatikus viszonyok vagy a fizikai elszigeteltség rendre előkerül magyarázatként a fejlesztéspolitika kudarcaira, ez az előadás a determinisztikus nézőponttal szakítva, a regionális földrajz szemüvegén keresztül azt igyekszik megvilágítani, hogy a peremvidékiség épp az ausztrál társadalmi-politikai viszonyrendszer és tér-gondolkodás „terméke”. 

A változó regionális politika hol fenyegetett határvidékként, hol az Ázsiára nyíló kapuként tekintett e peremvidékre, hol a kiaknázott természeti erőforrások által biztosított fényes jövőt vízionált, vagy épp a fizikai távolságok jelentette korlátok leküzdésének szükségességét hirdette. Eközben a társadalmi távolságokra sem sikerült helyi szinten kielégítő választ adni. A helyben többséget alkotó, ám a társadalom peremén tengődő őslakos kisebbség és a domináns bevándorló-gyarmatosító társadalom között tátongó szakadék akut politikai, szociális és morális kérdés marad a következő generációk számára is. 

Karácsonyi Dávid, geográfus, a CSFK Földrajztudományi Intézet kutatója. Doktori tanulmányait az Eötvös Loránd Tudományegyetemen, illetve Ausztráliában, a Charles Darwin University-n végezte, de hosszabb ideig élt és kutatott Kelet-Ázsiában és a posztszovjet térségben is. Kutatási területe a periférikus területek, illetve az extrém ritkán lakott peremvidékek regionális földrajza. Dávid emellett lelkes tudományos ismeretterjesztő is, rendszeresen publikál a Földgömb magazinban, továbbá saját blogot is vezet Geogulliver néven. 

Kapcsolat: varga.agnes@uni-corvinus.hu  

Az esemény a Corvinus Egyetem Gazdaságföldrajz és Városfejlesztés Tanszékének, a Magyar Földrajzi Társaság Társadalom-földrajzi Szakosztályának és az MTA X. osztály, Gazdaságföldrajzi Albizottságának közös szervezésében valósul meg. 

Vágólapra másolva
X
×
GEN.:2024.07.27. - 01:58:23