Ugrás a fő tartalomra
Vissza a főoldalra

A központi bankok új korszaka a feltörekvő piacokon – Nemzetközi konferencia 

A Corvinus, a Bank for International Settlements (BIS) és a London School of Economics and Political Science közös konferenciát rendez a Magyar Nemzeti Bank támogatásával.
2023-03-17 08:30 – 2023-03-17 16:30
1093 Budapest Fővám tér 8.
Budapesti Corvinus Egyetem

Kapcsolódó elérhetőségek

Kapcsolódó hírek

Kapcsolódó események

Nyelv: angol 

Regisztráció (A konferencia meghívásos rendezvény, továbbá a Corvinus oktatói és hallgatói számára nyitott, de regisztrációhoz kötött, a teremkapacitás függvényében. Felhívjuk figyelmét, hogy visszaigazolás nélkül nem garantálható a konferenciára való belépés). 

A Budapesti Corvinus Egyetem, a Bank for International Settlements (BIS) és a London School of Economics and Political Science a Magyar Nemzeti Bank támogatásával nemzetközi konferenciát szervez “A központi bankok új korszaka a feltörekvő piacokon” címmel. 

A rendezvényt Dr. Agustín Carstensnek, a BIS ügyvezető igazgatójának, a Banco de Mexico volt kormányzójának, Mexikó pénzügyminiszterének és a Nemzetközi Valutaalap vezérigazgató-helyettesének díszdoktori címet odaítélő rendezvény margójára szervezik. 

A feltörekvő piaci intézmények korábban elmaradtak a fejlett gazdaságok intézményei mögött. A felzárkózás azonban már a világjárvány előtt is megkezdődött, különösen a központi bankok terén. A járvány után pedig a főbb feltörekvő piacok központi bankjai gyorsabban és agresszívebben reagáltak a feltörekvő infláció jeleire, mint a fejlett gazdaságokban működő társaik. Időszerű reakciójuk talán megakadályozta a magasabb inflációt és a nagyobb tőkekiáramlást. 

A feltörekvő piacok monetáris politikai keretei jobban felkészültek az inflációs nyomásra való reagálásra? Milyen szerepet játszott az intézményi fejlődés és a kormányzás a feltörekvő piacokon az elmúlt két évtizedben? Voltak-e egyértelmű előnyei a korai feltörekvő piacoknak a politikai szigorításból? Milyen mértékben segítették a rendszerszintű központi bankok, mint például a Federal Reserve és az Európai Központi Bank a feltörekvő piaci partnereket a devizaswapokkal és repókkal? Fennáll-e ma annak a veszélye, hogy a központi bankok világszerte “túlfeszítik a húrt” a globális inflációs nyomásra reagálva? 

Megvizsgáljuk továbbá a közelmúltbeli pénzügyi innovációkat, és különösen a központi bankok saját digitális valutáinak (CBDC-k) bevezetésével kapcsolatos előnyöket és hátrányokat. A konferencia célja, hogy ezeket és a kapcsolódó kérdéseket tárgyalja. 

Vágólapra másolva
X
×
GEN.:2024.03.28. - 15:37:37