Ugrás a fő tartalomra
Vissza a főoldalra

A 4-dimenziós testközepi kocka – az OMOSZ harmadik előadása

A Corvinus Institute for Advanced Studies keretei között működő Corvinus Centre for Operations Research szeretettel meghív minden kedves érdeklődőt az Online Magyar Operációkutatási Szeminárium (OMOSZ) harmadik alkalmára.
2024.04.25. 21:08
1093. Budapest, Fővám tér
Zoom, Online előadás
Belépési díj: pl. 4000/fő
Információ: +36 1 234-56-78 / marianna.eisenberg-nagy@uni-corvinus.hu
Budapesti Corvinus Egyetem



Az OMOSZ azzal a céllal jött létre, hogy a világ különböző részein az operációkutatás területén dolgozó magyar nyelvű kutatók megismerhessék egymás munkáját magyar nyelven is.

Előadó:

  • Vizvári Béla (Department of Industrial Engineering, Eastern Mediterranean University)


Az előadás címe:

  1. A 4-dimenziós testközepi kocka


Az előadás absztraktja:

A rácsok a kristálytanban nagyon fontosak. A geometriai számelmélet egyik fontos fejezete a parallelepipedonokból álló szabályos rácsokról szól. A kristálytanban vannak ennél kevésbé, de még mindig nagyon szabályos rácsok. Ezek egyike a testközepi kockarács, ami tulajdonképpen két teljesen szabályos kockarács egyesítése úgy, hogy az egyik kockarács minden pontja a másik kockarács egy kockájának testközéppontja és viszont. Ennek a rácsnak az általánosításáról lesz szó 4- és magasabb dimenzióba. A rácsok végtelen gráfként is felfoghatók, melynek pontjai között a szokásos gráfelméleti értelemben utak is értelmezhetők. Az utaknak hossza is lehet a lépések típusainak függvényében. Az előadásban a 4-dimenziós testközepi kockarács legrövidebb útjait határozzuk meg operációkutatási eszközökkel, illetve egy magtér pozitív ortánsa Hilbert-bázisa segítségével írjuk le az összesút szerkezetét. Az előadás anyaga közös eredmény Kovács Gergellyel, Nagy Benedekkel, Stomfai Gergellyel és Neset Deniz Turgay-jal.

További részletek az előadásokról itt érhetők el.
Vágólapra másolva
X
×
GEN.:2024.04.25. - 19:08:53