Ugrás a fő tartalomra

AMASS Projekt

AMASS – Acting on the Margins: Arts as Social Sculpture project, 2020-2023, (Reg. No. 870621), is supported by the Socioeconomic and Cultural Transformations in the Context of the Fourth Industrial Revolution subprogram of the EU HORIZON 2020-SC6 Framework Program.

A projektről

A BCE Kommunikáció és Szociológia Intézetének Kommunikáció- és Médiatudomány Tanszéke 2020 februárjában megkezdte az EU HORIZOM2020-SC6 keretprogramjában megvalósuló Művészetpedagógia a társadalom perifériájára sodródottakért (Acting on the Margins: Arts as Social Sculpture – AMASS) című projekt megvalósítását. A kutatás a Közgazdasági és Kulturális Átalakulás a Negyedik Ipari Forradalomban (Socioeconomic and Cultural Transformations in the Context of the Fourth Industrial Revolution) című EU célprogramhoz kapcsolódik, és célja a szociális hátránnyal élő fiatalok képességeinek fejlesztése a művészetek eszközeivel.

A 2023 januárjáig tartó program nyolc ország közreműködésével, a University of Lapland fin egyetem vezetésével működő konzorciumban valósul meg. A BCE partnerei a kutatásban a Ludwig Múzeum, a Szépművészeti Múzeum / Magyar Nemzeti Galéria és a Magyar Rajztanárok Országos Egyesülete (MROE), a magyar kutatócsoport vezetője Prof. Dr. Kárpáti Andrea, vezető kutató: Prof. Dr. Aczél Petra.

A projekt keretében a BCE Kommunikáció- és Médiatudomány Tanszéke fiatal roma nők részére kommunikációs képzést nyújt a hatékony önkifejezés és a munka világában való boldogulás támogatására. A tanfolyamokon vállalkozásaikhoz és kulturális identitásuk erősítésére online média platformok készítését segítő digitális kompetenciafejlesztő képzést is nyújtunk. A múzeumokban és partner iskoláikban érzékenyítés, kognitív fejlesztés, majd kortárs múzeumi kommunikációs foglalkozások segítik a humán tantárgyak tanulásában a főváros hátrányos helyzetű tanulóit és állami gondozottakat. A MROE és az Igazgyöngy Alapítvány olyan pedagógusoknak nyújt továbbképzést és mentorálást, akik a magatartási és tanulási problémákkal küzdő fiatalokat tanítanak kisiskolákban. Vizuális kultúra címmel indítandó online folyóiratunkkal ezt a szakmai közösséget támogatjuk inspiráló kutatások és oktatási projektek bemutatásával.

Az EU igen magas presztízsű HORIZON2020-as kutatási programja keretében a kutatócsoport a kommunikációs képesség, a kreativitás és a reziliencia (a rugalmas problémamegoldó gondolkodás) területén a projektek hatását vizsgálják. Angol és magyar nyelvű tanulmánykötetek, monográfia és számos szaktanulmány várható a Kommunikáció és Szociológia Intézet hét munkatársa, doktoranduszai és számos hallgatója közreműködésével zajló kutatástól.

A projekt munkatársai

Az AMASS projekt magyar kutatócsoportját a BCE Kommunikáció és Szociológia Intézete Kommunikáció- és Médiatudomány Tanszékének munkatársa, Prof. Dr. Kárpáti Andrea egyetemi tanár vezeti.

A kutatócsoportban a Kommunikáció és Szociolgóia Intézet részéről Prof. Dr. Aczél Petra egyetemi tanár, intézetigazgató, Dr. Veszelszki Ágnes tanszékvezető egyetemi docens, Dr. Deli Eszter, Dr. Kovács Lajos és Dr. Sipos Júlia egyetemi adjunktusok, Rétvári Márton Gergely egyetemi tanársegéd, Somogyi-Rohonczy Zsófia doktorandusz, a projekt tudományos asszisztense és Gedó Krisztina, a projekt adminisztratív asszisztense vesz részt.

A kutatócsoport munkájában művészeti projektekkel és kutatásokkal részt vesz a Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeum, a Szépművészeti Múzeum/Magyar Nemzeti Galéria és a Magyar Rajztanárok Országos Egyesülete munkatársai is.

Dr. Kárpáti Andrea Katalin andrea.karpati@uni-corvinus.hu Rektori Szervezet / Marketing- és Kommunikációtudományi Intézet / Kommunikáció- és Médiatudomány Tanszék
Egyetemi tanár / Professor
E épület, 339
Telefon: +36 1 482 5106 • Mellék: 5106
Dr. Aczél Petra Katalin petra.aczel@uni-corvinus.hu
E épület, 329
Dr. Veszelszki Ágnes agnes.veszelszki@uni-corvinus.hu
E épület, 329/A
Dr. Berta-Deli Eszter eszter.deli@uni-corvinus.hu Rektori Szervezet / Marketing- és Kommunikációtudományi Intézet / Kommunikáció- és Médiatudomány Tanszék
Adjunktus / Assistant Professor
E épület, 339
Mellék: 5106
Kovács Lajos kovacs.lajos@uni-corvinus.hu Rektori Szervezet / Marketing- és Kommunikációtudományi Intézet / Kommunikáció- és Médiatudomány Tanszék
Egyetemi Docens / Associate Professor
E épület, 331
Telefon: +36 1 482 5207 • Mellék: 5207
Dr. Szabó Júlia (Sipos Júlia) julia.sipos@uni-corvinus.hu
C épület
Rétvári Márton Gergely martongergely.retvari@uni-corvinus.hu Rektori Szervezet / Marketing- és Kommunikációtudományi Intézet / Kommunikáció- és Médiatudomány Tanszék
Tanársegéd / Assistant Lecturer
E épület, 329
Telefon: +36 1 482 5116 • Mellék: 5116
Vágólapra másolva
X
×
GEN.:2024.05.18. - 16:02:51