Széchenyi 2020
Budapesti Corvinus Egyetem ×

Szakmai gyakorlat

Szeretnéd már tanulmányaid alatt „élesben”, nemzetközi környezetben kipróbálni azokat az ismereteket, amiket az egyetemen szereztél? Jó lenne a saját tapasztalataid alapján döntést hozni a karriered első állomásairól? Ha a fenti kérdésekre “igen” a válaszod, mindenképpen érdemes külföldi szakmai gyakorlatot végezned a corvinusos intézetek számtalan partnerének egyikénél, vagy más, az érdeklődésedhez közel álló vállalatnál, tudományos műhelyben vagy a nonprofit szektor szervezeteinél. Szerencsére ma már egyre több lehetőség van arra, hogy a tudásod külföldön tedd próbára, és az Egyetem mindent megtesz annak érdekében, hogy eligazodj az információk tengerében. 

A kiváló tanulmányi eredmények mellett manapság a munkaadók még a kezdő pozíciók betöltésekor is egyre fontosabbnak tartják a valós tapasztalatokat. Az ilyen jelentkezők ugyanis már bizonyították, hogy képesek használni a megszerzett tudásukat, és csapatban dolgozva, felelősen elvégezni a rájuk bízott feladatokat. De megfordítva: egyetemistaként is rengeteg profitálhatsz egy szakmai gyakorlatból. Különböző szervezeti kultúrákkal ismerkedhetsz meg, megtudhatod, hogy milyen tevékenységet végeznek a különböző szektorokban. Szakmájuk legjobb gyakorló szakembereitől tanulhatsz és szerezhetsz inspirációt. Ha pedig ezt még azzal is fokozod, hogy külföldi szakmai gyakorlatot választasz, valós munkakörnyezetben teheted próbára az idegennyelv-tudásod, és bizonyíthatod, hogy képes vagy magabiztosan mozogni nemzetközi közegben.Egy szakmai gyakorlat fantasztikus lehetőséget jelent, de a legjobb döntés érdekében néhány szempontot érdemes alaposan mérlegelni. Az alábbiakban ehhez szeretnénk egy kis segítséget nyújtani.

Az első – és természetesen legfontosabb – hogy mit szeretnél csinálni, miről gondolod azt, hogy személyesen és szakmailag is a legtöbbet tudnál belőle épülni. Az üzleti világban a legnagyobb cégeknél általában számtalan pozíció nyitott a gyakornokok száma, de kisebb vállalkozásoknál és startupoknál is könnyedén el lehet helyezkedni. A civil szféra és a tudományos világ szervezetei pedig gyakran még ennél is nagyobb nyitottsággal várják azokat, akik szeretnének csatlakozni a tevékenységükhöz. A világban rengeteg lehetőség van, a cégek és más szervezetek tárt karokkal várják a lelkes és jól képzett egyetemistákat, ezért nem érdemes kompromisszumot kötni, jelentkezz bátran álmaid helyeire!

Fontos döntés az is, milyen nyelvet szeretnél használni egy külföldi szakmai gyakorlat során. Valószínűleg a legkönnyebb olyan célpontot találni, ahol a munkavégzés nyelve az angol, és egy ilyen kaland egyébként is kiváló arra, hogy szakmai közegben csiszolj az angoltudásodon. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy ne lenne érdemes megfontolni olyan célállomásokat, ahol a második tanult nyelvedet tökéletesítheted, különösen például akkor, ha az angoloddal már elégedett vagy. Egy, a második tanult nyelveden végzett szakmai gyakorlat nagyon sokat számíthat a karrierlehetőségeid szempontjából, hiszen megsokszorozhatja a számba jöhető pozíciók számát, és a majdani előre lépési esélyeidet is növeli.

Kiindulásként érdemes a praktikus részletekkel is tisztában lenni. Az egyes szakokon különböző szakmai gyakorlati követelmények teljesítése kötelező, erről a képzési tájékoztatóban és intézeti munkatársaktól kaphatsz részletesebb információt. Ha a kötelező szakmai gyakorlatodat szeretnéd teljesíteni, ezek a követelmények jelenthetnek bizonyos megkötéseket időtartam és a választható szervezetek, vállalatok szempontjából. Ha nem kötelező gyakorlatról van szó, ilyen szempontokkal nem kell foglalkoznod.

Bízunk benne, hogy a szakmai gyakorlatod során rengeteg élménnyel és tapasztalattal fogsz gazdagodni! Ha a fenti szempontokat sikerült átgondolni, bele is vághatsz a számodra leginkább vonzó pozíció keresésébe. Ebben az alábbi csatornák és szervezetek jelenthetnek segítséget: 

Intézeti, tanszéki kapcsolatok: Sok intézetnek vannak külföldi szakmai gyakorlati kapcsolatai, amit bátran ajánlanak az ilyen tapasztalatokra vágyó hallgatóknak. Ezekről az intézeti honlapokon, faliújságokon lehet tájékozódni, és valószínűleg az oktatók és a felsőbb éves társaid is szívesen megosztják a tapasztalataikat, ha megkérdezed őket. 

Hallgató Szolgáltatások Iroda: A Hallgatói Szolgáltatások Iroda feladata a corvinusos diákok segítése bármilyen felmerülő kérdésben. Külföldi szakmai gyakorlati hely keresése esetén is bátran fordulhatsz az Iroda munkatársaihoz, naprakész adatbázisukkal és tanácsaikkal jelentősen megkönnyíthetik a döntésed. 

Gyakornokkereső felületek: szerencsére több netes kereső is támogatja a munkaadók és gyakornokok egymásra találását. Az Erasmusintern.org oldalon kifejezetten Erasmus+ gyakornokság keretében megpályázható helyeket találhatsz. Az Europlacement.com az európai, a Globalplacement.com pedig az Európán kívüli lehetőségek keresésére kiváló platform. Európai lehetőségek böngészését segíti a Euractiv felülete is. 

Közvetlen megkeresések: Bár elsőre talán ijesztő ötletnek tűnik, közvetlenül is érdeklődhetsz a lehetőségek iránt azoknál a cégeknél és szervezeteknél, amelyeket érdekesnek tartasz. A kezdeményezőkészséget a legtöbb helyen nagyra tartják és váratlan kapukat nyithat meg! 

Diákszervezetek: Sok olyan diákszervezet van, amely nemzetközi szakmai lehetőségeket kínál a tagjainak. Ezek közül is kiemelkedik talán az AIESEC, amelyen keresztül évente több száz magyar hallgató és friss diplomás tölti a szakmai gyakorlatát külföldön.

Vágólapra másolva