Ugrás a fő tartalomra

Felvételizőknek

A duális képzés lényege, hogy az elméleti oktatásod a felsőoktatási intézményben, a gyakorlati képzésed pedig a választott partnerszervezetnél történik. Duális képzésben részt vevő hallgatóként így bepillantást nyersz az általad választott partnerszervezet működésébe, megismered a vállalati kultúrát, valamint a legkiválóbb szakemberektől tanulhatod meg a szakma alapjait.

Tanulmányaid befejezésekor pedig már olyan versenyképes tudással és gyakorlattal rendelkezhetsz, ami hatalmas előnyhöz juttat karriered elindításában, sőt, lehet, hogy már munkaszerződéssel a zsebedben veszed át diplomádat. Az átadott tapasztalatok mellett a partnerszervezetek – egész évben – hallgatói díjazással, munkabérrel jutalmazzák munkádat, valamint béren kívüli juttatásokat (pl. cafeteria, utazási költségtérítés, lakhatási támogatás) is adhatnak számodra, így képes lehetsz anyagilag függetlenné válni.

Duális képzésre csak a felvételi tájékoztatóban megjelölt képzések esetén lehet jelentkezni, illetve a partnercégekhez is pályázni kell.

A duális képzés szerkezeti felépítése

A duális képzés intézményi és vállalati szakaszból áll. A vállalati szakasz a szorgalmi időszakban minden héten 2 napra, valamint a vizsgaidőszak egy részére és a június-július hónapokra esik. A vállalatokkal a felsőoktatási intézmények kötnek együttműködési megállapodást a képzésben történő részvételre. A vállalat és a hallgató hallgatói munkaszerződést köt: a vállalat a képzés teljes idejére köteles díjazásban részesíteni a hallgatót (tehát mind a vállalati, mind az intézményi periódusok alatt). A díj mértéke legalább a kötelező legkisebb munkabér – minimálbér – 65%-a.

Miért érdemes a duális képzési formát választanod?

 • A duális képzés számos előnnyel jár. Lehet, hogy ezek közül néhánynak 18 évesen még nem érzed a jelentőségét igazán, de hidd el, a későbbi tapasztalatok igazolják majd, érdemes volt a duális képzést választanod!
 • Megtudhatod, milyen egy partnerszervezet munkavállalójának lenni, továbbá azt is érzékelheted, hogy komolyan vesznek, és számítanak rád. Mindemellett biztos lehetsz abban is, hogy nem kell semmi olyasmit megtanulnod, amire később aztán nem lesz szükséged, mert minden átadott ismeret a partnerszervezet gyakorlatán alapul.
 • A duális képzési partnerek munkádat a hallgatói munkaszerződés alapján fizetéssel is díjazzák (havonta legalább a kötelező minimálbér 65%-ával) és béren kívüli juttatásokat (pl. cafeteria, utazási vagy lakhatási támogatás) is adhatnak számodra. A duális képzésben a tanulásért is fizetés jár, a havi juttatást ugyanis nem csak a gyakorlati hetek alatt, hanem a szorgalmi időszakban is megkapod, amikor az elsődleges feladatod az, hogy rendszeresen bejárj a főiskolai/egyetemi órákra, megírd a dolgozatokat és elkészítsd az előírt feladatokat. Nappali tagozatos hallgatóként természetesen emellett is jogosult vagy minden olyan juttatásra, amelyre egyébként a főiskolások/egyetemisták jogosultak.
 • A duális képzésben részt vevő hallgatók együtt haladnak tanulmányaikban, így olyan közösséggé kovácsolódnak össze, ahová jó tartozni, ahonnan segítséget lehet kérni, és mivel a főiskolai/egyetemi kurzusokon közösen veszel részt a hagyományos képzésben tanuló évfolyamtársaiddal is, így nem maradsz ki semmiből, legyen szó akár a tanulmányokról, akár a szórakozásról.
 • A hallgatói munkaszerződésed akkor jár le, amikor átveszed az okleveledet (diplomádat). A továbbiakban sem a partnerszervezetnek, sem a hallgatónak nincs egymással szemben kötelezettsége. Jó esélyed van rá azonban, hogy marasztalnak, és mint frissdiplomással, új szerződést kötnek veled. Az is előfordulhat, hogy érkezik egy jobb ajánlatod, természetesen azt is bátran elfogadhatod, mert a kapott juttatásból nem kell semmit visszafizetned.

Meghirdetett duális képzések

Amennyiben egy szak duális formában is indul, a felvételi tájékoztatóban meghirdetett hagyományos, nem duális formájú szakok mellett lábjegyzetben kerül feltüntetésre. Felhívjuk a figyelmet arra, hogy ez a lábjegyzet a felsőoktatási intézmények által duális formában is indítani szándékozott képzéseket jelzi. A duális képzésről, illetve az adott felsőoktatási intézménnyel szerződött gazdálkodó szervezetekről, vállalkozásokról, szakmai gyakorlóhelyekről honlapukon lehet tájékozódni.

Fontos szempontok duális képzésre történő jelentkezéskor

 • A felvételi eljárás során jelentkezni kell (kellett) az érintett szakra intézményünkbe az E-felvi felületen.
 • Részt kell venni a választott vállalati partnerünk kiválasztási eljárásában, melyhez partnereink koordinátorainál kell jelentkezni.
 • Duális képzésben csak azon hallgatók kezdhetik meg tanulmányaikat, akik az E-felvételi felvételi eljárás során felvételt nyertek, és a vállalati partner kiválasztási eljárása során is sikerrel zárták a felvételt.
 • A vállalati partnerek megkeresésénél fontos, hogy a vonalhúzást megelőző 14. napig minden vállalati felvételi eljárást le kell folytatni, a későbbiekben csak korlátozottan választható vállalati pótfelvételi eljárás meghirdetése.
 • Vállalati partnereink felvételi eljárásairól a megjelölt személyeknél, illetve a partnerek honlapjain lehet tájékozódni.
 • A jelentkezőnek – sikeres vagy sikertelen vállalati felvételi eljárásának tudatában – még ideje és lehetősége van, hogy az állami felvételi eljárásban a jelentkezési sorrendjét – a besorolási döntés (ponthatárhúzás) időpontját megelőző 14. napig terjedő határidőn belül – egy alkalommal módosíthassa.
 • A sikeres felvételi eljárásokat követően a duális képzésben résztvevő hallgatónak vállalnia kell a képzési feltételeket: alá kell írnia a duális partnerrel a hallgatói munkaszerződést.

A felvételi eljárás szakaszai

A duális képzési formájú szakokra történő jelentkezés a felvételi eljárásban két, egymással párhuzamos szakaszból áll: 

 • az állami, általános felvételi eljárásból (mely semmiben nem különbözik a nem duális szakokra való jelentkezéstől)
 • és egy vállalati kiválasztási szakaszból.


A jelentkezés menete

 • A duális képzés a felsőoktatási intézmények és a partnerszervezetek együttműködéséről szól, ez a kapcsolódás a felvételiben is megjelenik: akkor lehetsz duális képzéses hallgató, ha a központi felvételi eljárás során felvételt nyersz a választott felsőoktatási intézménybe, és kiválaszt egy olyan partnerszervezet is, amely együttműködik az intézménnyel a képzés megvalósításában.
 • Mivel a duális képzési partnerek a felsőoktatási intézmények bizonyos szakjaihoz csatlakoznak, hasznos idejében tájékozódnod arról, hogy melyik intézmény milyen szakjai indulnak duális formában is, illetve, hogy mely szervezetekkel van kapcsolatban az általad választott intézmény. Ha már tudod, milyen szakon szeretnél továbbtanulni, érdemes megnézned azt is, van-e olyan partnerszervezet, amelyik több intézménnyel is partnerségben áll, és ez alapján megjelölnöd az intézményeket.
 • A választható intézményeket, szakokat és partnerszervezeteket a dualisdiploma.hu oldal keresőjének segítségével (képzési terület – intézmény – szak – képzés települése) és a felvi.hu-n elérhető Partnerszervezeti listában tudod megnézni.
 • A duális képzésre kétlépcsős felvételi eljárásban kerülhetsz be:
 • I. lépcső: A többiekhez hasonlóan add be felsőoktatási felvételi jelentkezésedet a választott intézmény szakjára a jelentkezési határidőig (ez a szeptemberben induló képzések esetében rendszerint február 15.) a felvi.hu-n. A júliusi ponthatárhúzásnál kiderül, hogy felvettek-e a megjelölt szakra.
 • II. lépcső: Jelentkezz a választott partnerszervezethez az általuk megadott módon. Ehhez figyeld a duális képzési partnerek információit, nehogy lemaradj! A partnerszervezeteknek legkésőbb a sorrendmódosítási határidőig (ez rendszerint július eleje) értesíteniük kell a hozzájuk jelentkezőket a kiválasztás eredményéről. A felvételizők ennek tudatában még módosíthatják a felsőoktatási intézmények sorrendjét a felvételi jelentkezésben.
Duális jelentkezés
Duális jelentkezés2

Partnerszervezeti kiválasztás

A partnerszervezetek a felvételi szempontokat és a kiválasztási folyamatot maguk szabják meg, abba a felsőoktatási intézményeknek nincs beleszólásuk, azonban érdemes úgy készülnöd, mintha egy állásinterjúra mennél. Számíthatsz motivációs beszélgetésre, nyelvtudást felmérő tesztre, de akár különböző tesztfeladatokra is, így pl. gazdaságtudományi és mérnöki területen matematikai feladatokra. Abban az esetben, ha a partnerszervezeti felvételivel kapcsolatban lennének kérdéseid, pontos információt kaphatsz a partnerek kapcsolattartóitól, HR-eseitől.

Mi történik ha nem választanak ki? 

 • Sajnos ebben az esetben nem vehetsz részt a duális képzésben, de főiskolás/egyetemista ettől még lehetsz, ha elérted a bekerüléshez szükséges pontszámot. A partnerszervezeti kiválasztás eredménye nem befolyásolja a felvételidet, így tanulmányaidat hagyományos képzési formában kezdheted meg szeptembertől vagy februártól. Ebben az esetben sem kell elkeseredned, hiszen a duális képzésbe lehetőség van a második félévtől is bekapcsolódni.
 • Amennyiben ez sem sikerülne, akkor fontos tudnivaló, hogy az egyetemeknek/főiskoláknak kiváló kapcsolatuk van a szakmai gyakorlatot biztosító partnerszervezetekkel, így könnyen előfordulhat, hogy a kötelező szakmai gyakorlat során, vagy egy színvonalas szakdolgozat alapján úgyis felfigyelnek rád, hogy nem vagy duális képzéses hallgató.


Teendők sikeres felvételi esetén

 • Az állami felvételi eljárásban a sikeres felvételt követően a hallgató szeptemberben beiratkozhat a felsőoktatási intézménybe. Amennyiben a vállalat által kiválasztásra került és duális formában kívánja folytatni tanulmányait, úgy ezt a beiratkozáskor kell jeleznie a felsőoktatási intézményben (tehát a sikeres vállalati kiválasztás nem kötelezi semmire a hallgatót, dönthet úgy, hogy inkább a hagyományos, nem duális formában kezdi meg tanulmányait).
 • Amennyiben a duális képzés során a hallgató meg szeretné szüntetni a hallgatói munkaszerződését a duális partnerrel, a felvételi határozat szerinti hagyományos (alap/mester) képzésekben folytathatja tanulmányait.

Hallgatói beszámolók

Vágólapra másolva
X
×
GEN.:2024.06.13. - 19:58:05