Széchenyi 2020
Budapesti Corvinus Egyetem ×

Rólunk

A Testnevelési és Sportközpont rövid története

Az egyetemi sport szervezett kereteken belüli működtetésének alapját az 1921-ben megjelent LIII sz. törvény biztosította.

Az egyetemen először, a Királyi Magyar Tudományegyetemi Közgazdaságtudományi Kar, és a József Nádor Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem égisze alatt indult szervezett sportélet.

1948-ban Magyar Közgazdaságtudományi Egyetem néven vált önállóvá.

1953-tól Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetem.

Molnár Sándor az 50-es évek elején kezdett foglalkozni az önállóvá vált egyetem sportéletének megszervezésével. 1952-ben alapította a Testnevelési Tanszéket,melynek feladata az órarendben kiírt /úszás és kosárlabdázás/ testnevelési foglalkozások szervezése, vezetése volt. 1953-ban megszervezte a Sport Clubot,amely a versenyszerűen sportoló egyetemi hallgatóknak biztosított az egyetemkeretein belül sportolási lehetőséget labdarúgás, asztalitenisz és cselgáncs sportágakban. Molnár Sándor 30 éves munkássága alatt épült fel 1969-ben a Kinizsi utcai tornaterem, új sportágak -kosárlabda, röplabda- versenyszerű űzésének adva lehetőségeket. Meghatározó egyénisége volt az egyetemi sportélet országos szintű megszervezésének.

Zsadányi István 1982-85-ig volt tanszékvezető. Ez időben kezdődött a központi épület, illetve a Kinizsi utcai oktatási épület rekonstrukciója. A tanszék aKinizsi utcába költözött, ahol a két korszerű tornaterem váltotta ki a központi épületben megszűnt “szükség” tornatermet.

Tóth Andorné 85-98-ig tartó tanszék vezetősége alatt befejeződtek a felújítási munkálatok, lehetőséget adva az egyetemi sportélet kibővülésének. A tanszékszélesebb sportági választékot tudott kínálni a testnevelési órák keretein belül, a Sport Club -az edzés lehetőségek bővülésével- szakosztályainak biztosítani tudta az NB I és NB II-ben való szereplés feltételeit.

1990-től Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetem

Kelemen Endréné 1998-tól tanszékvezető. 1998-99-ben pályázati támogatásból egy korszerű konditerem került kialakításra.

2000-től Budapesti Közgazdaságtudományi és Államigazgatási Egyetem

Kelemen Endréné 2000-től Testnevelési és Sportközpont vezető. 2000-ben az Egyetem és az Államigazgatási Főiskola integrációját követően a Testnevelési Tanszékek Testnevelési és Sportközpont-á szerveződtek, melynek célja, mind az oktatás, mind a diák- és verseny sport hatékonyabb működtetése. Az integráció egy tornacsarnokkal és egy uszodával bővítette az egyetem sportinfrastruktúráját, viszont a Kinizsi utcai oktatási épület -ugyanebben az időben- Református Egyháznak történt visszaadásával két tornacsarnokkal“szegényebbek” lettünk. Ezzel a hallgatói létszám és a sportlétesítmény viszonyát tekintve az előzőeknél is rosszabb helyzetbe kerültünk.

2003-ban a SZIE-ből kivált Kertészeti Egyetem Egyetemünkhöz csatlakozása a kibővült Testnevelési és Sportközpont újabb átszervezését tette szükségessé. A testnevelési órákat a Budai Karok /volt KEK/ testnevelési tanszéke /Bp. Villányi u. ÁF testnevelési csoportja Pesti Karok /volt BKE/ testnevelési tanszéke látja el. A verseny-, diák- és szabadidő sporttal kapcsolatos feladatokat a Sportközpont koordinálja.
Vladár Csaba 2013. július 1-től Testnevelési és Sportközpont vezető.


Vágólapra másolva