Ugrás a fő tartalomra

Tantárgyi leírások

Crossfit

Helyszín: Gellért Campus

Oktató: Mészáros Emőke
ingyenes óra (két teljesített félévig)

Csak előképzettséggel! Saját, nagyméretű törülköző használata kötelező!

CrossFit óra jellemzői:

A Crossfit funkcionális edzés magas intenzitáson végrehajtva állandó változatosság mellett. A funkcionális edzés eszköztárát alkalmazza, egyaránt merítve a súlyemelés, erőemelés, gimnasztika és az állóképességi sportok területéről. Célja a minél jobb fittség elérése, fizikai képességek azonos szinten tartása.

Kezdő és haladó sportoló egyaránt végezheti, hisz az eszközparkja széles, a szabadban és a tornateremben egyaránt végrehajtunk gyakorlatokat, az edzésmódszerek között saját testsúllyal, illetve sporteszközzel is végzünk feladatokat köredzés formájában.

Az óra folyamatosan változtatott magas intenzitású funkcionális tréning, mely egyensúlyban tartja a fizikai képességeket, így az erőt, állóképességet, ügyességet, gyorsaságot, egyensúlyt, koordinációs képességet, hajlékonyságot. Az óra kötelező bemelegítéssel kezdődik; a fő részben a terhelés intenzitására törekedve köredzés formában hajtunk végre változatos mozgásformákat. A levezetés kötelező feladatok végrehajtásával végződik.

Cardio workout / with steps

Helyszín: Gellért Campus

Oktató: Mészáros Emőke
ingyenes óra (két teljesített félévig) Saját, nagyméretű törülköző használata kötelező!

Evezés

Helyszín: DNHE – Danubius Nemzeti Hajós Egylet – 1007 Budapest, Margitsziget, Hajós Alfréd sétány

Oktató: Vladár Csaba
ingyenes óra (két teljesített félévig)

Csak mélyvízben úszni tudóknak!

Az tavaszi félév során 8 alkalom lesz (március 18-tól), melyből 5-öt kell teljesíteni a félév elfogadásához. Az evezés testnevelésórák minden héten hétfőnként 18:00-tól lesznek megtartva, kiszervezett edzőkkel. A testnevelés aláírás megszerzéséhez 5 alkalomra van szükség. Kérjük, hogy minden alkalommal, amikor megjelentek, írjátok alá a jelenléti ívet, amit az edzőktől kérhettek el. A jelenléti ív aláírása minden esetben a hallgató felelőssége.

Az edzések 18:00-kor kezdődnek, amikorra már átöltözve kell lenni, hogy az edzéseket időben el tudják kezdeni. Így ajánlott negyed órával óra előtt ott lenni. Felszerelés: Olyan öltözéket hozz, ami nem baj, ha vizes lesz. Előnyös a testhezálló, sztreccs ruha. Időjárás alapján érdemes plusz egy hosszabbszárú, melegebb öltözettel is készülni. Van öltöző, zárható szekrény, valamint tusolási lehetőség. Az edzéseken oktatás, illetve önálló munka folyik. Az óra semmilyen előképzettséget nem igényel, viszont feltétel a mély vízben úszni tudás!

Természetes környezet, a test minden izmát megdolgoztató mozgás, igazi csapatmunka. A hallgatók biztonságos evezős hajókban, motorcsónakos edzői kísérettel alkalmanként másfél órás foglalkozásban részesülnek, elsajátítva az angol egyetemek híres sportágának alapjait. Rossz idő esetén konditermi, ergométeres edzés kerül megtartásra.

Futó Edzés

Helyszín: szabadban

Oktató: Mészáros Emőke
ingyenes óra (két teljesített félévig)

Futó edzés a szabadban, öltöző lehetőség a Gellért Campuson.

Csak előképzettséggel!

Törülköző használata kötelező!

Az atlétikai mozgásokat, módszereket célszerű más sportágakban is felhasználni, az adott sportág technikájának és a sportághoz szükséges képességek fejlesztésére. A futás, mint mozgás különösen az állóképességet és a gyorsaságot fejleszti. A rendszeres futás hatására nem csak edzettebbekké, ellenállóbbakká, kitartóbbakká válunk, hanem még lelkileg is feltöltődünk. A szív-és érrendszer adaptálódik, kedvező élettani változásokhoz vezet.

A változatos szabadtéri helyszíneken a futás technikájával, típusaival és módszereivel színesítjük a futómozgást.

Kajak-kenu

Helyszín: AVSE – Angyalföldi Vizisport Egyesület – 1138 Budapest, Meder u. 12.

Oktató: Vladár Csaba
ingyenes óra (két teljesített félévig)

Csak mélyvízben úszni tudóknak!

A tavaszi félév során 8 alkalom lesz, melyből 5-öt kell teljesíteni a félév elfogadásához. Az első óra március 20-án lesz!
A kajak-kenu testnevelésórák minden héten szerdánként 18:00-tól lesznek megtartva, kiszervezett edzőkkel. A testnevelés aláírás megszerzéséhez 5 alkalomra van szükség. Kérjük, hogy minden alkalommal, amikor megjelentek, írjátok alá a jelenléti ívet, amit az edzőktől kérhettek el. A jelenléti ív aláírása minden esetben a hallgató felelőssége.
Rossz idő esetén szárazföldi edzések lesznek az egyesület konditermében.
Az edzések 18:00-kor kezdődnek, amikorra már átöltözve kell lenni, hogy az edzéseket időben el tudják kezdeni. Így ajánlott negyed órával óra előtt ott lenni.
Felszerelés: Olyan öltözéket hozz, ami nem baj, ha vizes lesz. Előnyös a testhezálló, sztreccs ruha. Időjárás alapján érdemes plusz egy hosszabbszárú, melegebb öltözettel is készülni.
Van öltöző, zárható szekrény, valamint tusolási lehetőség.
Az edzéseken oktatás, illetve önálló munka folyik. Az óra semmilyen előképzettséget nem igényel, viszont feltétel a mély vízben úszni tudás!

Kosárlabda

Helyszín: Kinizsi Kollégium tornaterme, Gellért Campus

Oktató: Kováts László, Vladár Csaba, Németh Kata

ingyenes óra (két teljesített félévig)

Törülköző használata kötelező!

Cél: edzésmódszertan, helyes edzésfelépítés megtanulása, a kosárlabda játék technikai és taktikai elemeinek elsajátítása, szabályainak megismerése.

A kosárlabda felszereléseinek, szabályainak megismertetése, használatuk megmutatása. A játék technikai és taktikai elemeinek megtanítása, gyakorlása

Röplabda

Helyszín: Kinizsi Kollégium tornaterme / Gellért Campus

Oktató: Sebestyén Tamás, Reichardt-Varga Emese

ingyenes óra (két teljesített félévig)

Törülköző használata kötelező!

Cél: A röplabda mozgásanyagának egyénre szabása. A röplabda mozgásanyagából elsősorban az alapérintések (kosárérintés, alkarérintés, nyitás, nyitás-fogadás), készség szintű elsajátítása. Megismertetni a röplabda elméletét és gyakorlatát, szakmódszertani elveit, szabályait. A folyamatos játék és játékszabályok elsajátítása, használata.

Alapütés technikák elsajátítása, gyakorlása és azok használata játékos formában. A nyitás technikájának ismertetése, gyakorlása. Nyitás-fogadás gyakorlatok. Az ütéstechnikák egyénre szabott folyamatos fejlesztése. Csapatjáték, összjáték erősítése, fejlesztése.

Tabata

Helyszín: Gellért Campus

Oktató: Reichardt-Varga Emese
ingyenes óra (két teljesített félévig)

Saját, nagyméretű törülköző használata kötelező!

Intenzív edzésforma, mely segítségével a legtöbb izomcsoportra hat, felpörgeti az anyagcserét, valamint az antioxidáns-termelő folyamatokat is aktiválja. Kiváló az állóképesség javítására is, ha rendszeres fizikai aktivitást folytatsz.

Saját testsúllyal- vagy torna eszközökkel történő állóképességfejlesztés, izomerő fejlesztés tornatermi körülmények között alapos bemelegítő és -levezető gyakorlatokkal.

A TABATA rövid időn belül a lehető legjobb formába hozó edzésforma.

Ez a típusú óra azok számára előnyös, akik szeretik az intenzív edzésformákat és az egész testüket át akarják mozgatni. Az órák elengedhetetlen elemei a bemelegítés és nyújtás.

Gyere, legyél egy sportos csapat tagja!

Trambulin

Helyszín: Gellért Campus

Oktató: Németh Kata

ingyenes óra (két teljesített félévig)

Egyedileg formatervezett trambulin, a legújabb, leghatékonyabb fitness aktivitás, ami koordinálja a test gyorsulását és lassulását, mindeközben kíméli az ízületeket és a gerincet. Minden Jumpingon végzett gyakorlat javítja az anyagcserénket és segít a teljes felfrissülésben. A Jumping aerobic gyakorlatokat egy arra való, egyedileg tervezett trambulinnal végezzük, mely átmozgatja az egész testet, tartalmaz nyújtó, cardió, zsírégető, erősítő, lazító elemeket. Elősegíti a szervezet méregtelenítését, fejleszti a „motorikus idegrendszert” koordinációt és a stabilitást, szövet oxigénellátásokat növelni, emésztést javít, jótékonyan hat az inkontinenciára, növeli a tüdő vitálkapacitását, fáradtságot és menstruációs problémákat enyhíti, serkenti az anyagcserét miközben csökkenti a túlsúlyt.

Nőgyógyászati vagy belgyógyászati probléma esetén nem ajánlott.

Tenisz

Helyszín: ELTE Sporttelep / Gellért Campus

Oktató: Hegedűs Attila, Sebestyén Tamás
költségtérítéses – Neptunon keresztül fizetendő

Az óra helyszíne:
amíg az időjárás engedi: ELTE Sporttelep, Bp. XI. kerület, Bogdánfy u 10/A
utána téli időszakban sátorban: ELTE Sportpálya, Bp. XI. kerület Mérnök u. 35.

vagy egyes kurzusok a Gellért Campus tornatermében – pontos helyszínt kérjük a Neptunban ellenőrizni!

Jelentkezés módja: 14.000.- Ft (“Tenisz térítési díj”) Neptunon történő befizetése után lehet kurzusra jelentkezni

Cél: a tenisz mozgásanyagának egyénre szabása. A tenisz mozgásanyagából elsősorban az alapütések (tenyeres, fonák), illetve az adogatás, fogadás készség szintű elsajátítása. Megismertetni a tenisz korszerű elméletét és gyakorlatát, szakmódszertani elveit, eljárásait, szabályait. A folyamatos játék és játékszabályok elsajátítása, használata. Korszerű alapütés technikák elsajátítása, és azok használata, játékos formában. Szerva technikájának ismertetése, gyakorlása, röpte technikájának ismertetése és gyakorlása. Szerva-fogadás gyakorlatok.

A tenisz sportággal kezdő szinten ismerkedő hallgatók, tervszerűen felépített edzések keretében, ismerkedhetnek meg a sportág technikai és taktikai elemeivel, a játék szabályaival. Tenisz mozgásanyagához szükséges képességek és készségek fejlesztése.

A tenisz sportágat magas szinten (akár versenyszerűen) folytató hallgatók számára lehetőséget biztosítunk, hogy egymással játékos formában edzhessenek. Szükség esetén a tanár/edző edzéstervvel segít a játékosoknak, hogy tervszerűen felépített edzéseket végezzenek, tökéletesítsék technikai és taktikai tudásukat. Tenisz mozgásanyagához szükséges képességek és készségek fejlesztése.

Minden edzés bemelegítéssel kezdődik.

Kezdő csoport esetén: Edzői irányítás mellett csoportos edzés formájában végzett gyakorlatok, melynek során a hallgatók elsajátítják a tenisz technikai és taktikai ismereteit. Az ötödik alkalom környékén képessé válnak a játékosok arra, hogy egymással játszanak. Ekkortól a csoportos edzések mellett a játékosok egymással szabadon gyakorolhatják a csoportos edzések keretein belül elsajátított mozgásokat. Játék közben a tanár/edző aktívan figyeli, és amennyiben szükséges technikai, taktikai észrevételeivel aktívan segíti a játékosok fejlődését.

Haladó csoport esetén: Aktív edzői irányítás nélkül csoportos edzés formájában végzett gyakorlatok. A tenisz sportágat magas szinten (akár versenyszerűen) folytató hallgatók számára lehetőséget biztosítunk, hogy egymással szabadon gyakorolhassák a tenisz technikai és taktikai mozgásanyagát, tervszerű edzés keretében, esetenként mérkőzéseket játszhassanak egymással (egyes, páros). Igény esetén a tanár/edző technikai, taktikai észrevételeivel aktívan segíti a játékosok fejlődését.

Minden edzés levezető, stretching résszel fejeződik be, hogy a terhelt izomzat regenerációját segítsük.

Tollaslabda

Helyszín: Kinizsi Kollégium tornaterme

Oktató: Wallisch Andrea,
ingyenes óra (két teljesített félévig)

Az óra célja, hallgatók megismerjék a játékszabályokat, alapvető ütési és adogatási formákat. Az óra első felében a bemelegítés után a technikai elemek gyakorlása különböző feladatokkal, a második felében a tanult technikák alkalmazása mérkőzés körülmények közben. Fontos a győzni akarás és a küzdés.

A sportág és a pálya elemeinek megismerése, használatuk elsajátítása. A tollaslabda játék technikai és taktikai elemeinek megtanulása és helyes alkalmazása.

Úszás

Helyszín: Tüskecsarnok Uszodakomplexum – 1111 Budapest, Magyar tudósok körútja 7.

Oktató: Reichardt-Varga Emese
ingyenes óra (két teljesített félévig)

Úszósapka használata kötelező! Csak mélyvízben úszni tudóknak!

Minimum 2 úszásnem ismerete szükséges!

Az óra célja, hogy a már úszni tudó hallgatóknak, új úszástechnikák tanulására vagy már meglévők javítására, illetve versenyzők számára edzés lehetőséget biztosítson. Egyénre szabottan és csoportosan, óráról órára fokozatosan növekvő távok megtétele mellett, folyamatos technika javítás és új feladatok megismerése.

Salsa

Helyszín: C épület táncterem

Oktató: Tóth Balázs

ingyenes óra (két teljesített félévig)

Cél: A modern latin társastáncok alaptechnikáinak elsajátítása. A salsa, mint összetett zene és tánc elemeinek megismerése, ritmikai megoldásainak ismerete. A salsa alapfigurák elsajátítása, kombinációs lehetőségek. A páros tánctechnikák megismerése, gyakorlása. Csoportos körtánc gyakorlása. Izoláció és stílusgyakorlás.
Minden óra menete: táncos bemelegítés (és izoláció), salsa tánc partnermunka, ritmusgyakorlat, 12 táncfigura elsajátítása magyarázattal, gyakorlás párban és körben, improvizációs gyakorlat, levezetés-nyújtás. A zenék és az azokra tanult figurák, koreográfiák rendszeres ismétlése.

Sakk

Helyszín: C épület

Oktató: Vladár Csaba
ingyenes óra (két teljesített félévig)

Testtartásjavító torna

Helyszín: Gellért Campus

Oktató: Mészáros Emőke
ingyenes óra (két teljesített félévig)
Saját, nagyméretű törülköző használata kötelező!

A testtartásjavítás fő szempontja a gerinc tartó izmainak erősítése, megtartása saját testsúlyos elemekkel, illetve tornaszerek segítségével. Az izomegyensúly helyreállításával, a tudatos korrekcióból, a „jó tartás” megtanulásával lehetővé tesszük, hogy elmúljon az esetleges hátfájdalom vagy megelőzzük azt.

Korrekciós gyakorlatok végrehajtása sok helyváltoztató feladattal, amelyeket izomerősítő és nyújtó gyakorlatokkal színesítünk különböző torna eszközökkel.

Túrázás

Helyszín: lásd meghirdetett túraútvonalak

Oktató: Vladár Csaba
ingyenes óra (két teljesített félévig)

A félév során meghirdetett túrák közül 4-et kell teljesíteni az aláírás megszerzéséhez. A túrán kapott igazolást (névre szóló emléklap, oklevél, pecsétes füzet stb) kell majd feltölteni a teljesítés igazolásához a Moodle felületre.

Kérjük figyelembe venni, hogy a szervezők kérhetnek nevezési díjat a helyszínen.

Bachata

Helyszín: C épület táncterem

Oktató: Tóth Balázs

ingyenes óra (két teljesített félévig)

Floorball

Helyszín: Kinizsi Kollégium tornaterme

Oktató: Wallisch Andrea
ingyenes óra (két teljesített félévig)

Törülköző használata kötelező!

Csapatjáték, melyet teremben, műanyag ütővel és labdával játszanak. Az órán a hallgatók megismerkednek a szabályokkal, megtanulják az alapvető technikákat, melyeket bemelegítés után egyéni, páros, csoportos gyakorlatokkal gyakorolnak labda nélkül és labdával is, majd kétkapus játékkal zárul az óra.

A floorball labdajáték, csapatjáték. Az óra bemelegítéssel kezdődik, utána egyéni, páros, csoportos, sportágspecifikus feladatok gyakorlása történik. Közben megismerkedhetnek a hallgatók a játékszabályokkal, ütésfajtákkal, technikákkal. Minden óra végén floorball játék.

Cél: A sportág és a pálya elemeinek megismerése, használatuk elsajátítása. A floorball játék technikai és taktikai elemeinek megtanulása és helyes alkalmazása.

Foci

Helyszín: Gellért Campus, tornaterem

Oktató: Hegedűs Attila, Sebestyén Tamás,

ingyenes óra (két teljesített félévig)

Teremcipő szükséges!

Törülköző használata kötelező!

Cél: A labdarúgást, mint sportágat különböző szinteken űző hallgatók erőnléti, technikai és taktikai továbbfejlesztése. Gyakorlás játékos, versengő formában.

Minden edzés bemelegítéssel kezdődik. Létszám függvényében: csapatokat alakítunk és mérkőzéseket játszunk. Játék közben a tanár/edző aktívan figyeli, és amennyiben szükséges technikai, taktikai észrevételeivel aktívan segíti a játékosok fejlődését. Tanár ügyel arra, hogy a csapatok egyenlő erőt képviseljenek, biztosítandó a játék élvezetességét mindkét csapat számára. Minden edzés levezető, stretching résszel fejeződik be, hogy a terhelt izomzat regenerációját segítsük.

Jóga

Helyszín: Gellért Campus

Oktató: Németh Kata ingyenes óra (két teljesített félévig)

Saját, nagyméretű törülköző használata kötelező!

A jóga segít ellensúlyozni a stressz ártó hatásait, megerősíti az immunrendszert. A szokatlan testtartások megdolgoztatják az idegrendszert, a gyakorlatok növelik a kitartást. A jóga egyben testedzés, mozgásterápia, személyiségfejlesztés és önismeret. Relaxál, energizál, méregtelenít, megerősít. Segít az alakformálásban, korrigálja az egyoldalú tartásból fakadó mozgásszervi problémákat, növeli a rugalmasságot. A jógagyakorlatok statikus jellegűek, az izomműködés elsősorban izometrikus. Az órán kezdőknek/középhaladóknak szóló tartásokat, alapgyakorlatokat végzünk, mint pl. előre, hátra, oldalra hajlító pózok, törzscsavarások; egyensúly-gyakorlatok, légző gyakorlatok; csípőnyitások, támaszhelyzetek, ülésmódok, lazító gyakorlatok; relaxációs technikák, meditációs gyakorlatok. Stretching és nyújtó elemek is az óra részét képezik.

Jujutsu

Helyszín: Gellért Campus

Oktató: Jurecz István

ingyenes óra (két teljesített félévig)

Az óra keretében a Jujutsu (önvédelem) alapjait sajátítják el a hallgatók és amennyiben egyéni életútjuk úgy hozza, később a sport ismerőjeként csatlakozhatnak a harcművészek közösségéhez.

Cél: a szabad küzdelem alapjainak elsajátítása, alapszinten tanulják meg a technikákat alkalmazni, tanuljanak meg úgy küzdeni, hogy társuk testi épségére vigyáznak. A kurzus során a küzdelemre képessé tevő: ütés, rúgás, dobás, feszítés és védés egyszerű technikáinak tanítása, védekező, szabaduló feladatok gyakorlása, küzdőstílusok megismertetése, gyakoroltatása zajlik.

Fontos a folyamatos küzdelem elsajátítása, váratlan helyzetekre való gyors és célszerű reagálás képességének alakítása. A speciális erő és állóképesség fejlesztése, a gyorsaság fejlesztése, alaptechnikák magabiztos alkalmazása, egyéni és páros, saját testsúlyos és eszközös gyakorlatok segítségével.

Kondi

Helyszín: Kinizsi Kollégium konditerme

Oktató: Harmat Józsefné, Kováts László, Németh Kata, Reichardt-Varga Emese, Wallisch Andrea, Hegedűs Attila
ingyenes óra (két teljesített félévig)

Saját törülköző használata kötelező!

A test izomzatának fejlesztése a cél (erő, gyorsaság, állóképesség), kezdő és haladó szinten. Tervszerűen felépített edzések keretében ismerkedhetnek meg a hallgatók a sportág technikai elemeivel. Megtanulják a helyesen tervezett edzés vezetés fontos kritériumait, úgy, mint a helyes terhelés megválasztása, pihenő idő időtartama, erőgyakorlatok helyes, tökéletes technikai kivitelezése, megfelelő légzési technika elsajátítása.

Az óra célja, hogy a hallgatók megismerjék az erősítő gépek, szabad súlyok, kardió gépek helyes használatát. Fontos az óra eleji kb. 10 perces bemelegítés, majd az óra közben és végén a megfelelő nyújtás, hogy a terhelt izomzat regenerációját segítsük. Külön figyelem fordítunk a női és férfi problémás testrészek edzésére. Tanári segítséget adunk edzéstervek elkészítéséhez, de lehet tanári felügyelet mellett önállóan, saját edzésterv szerint edzeni.

Néptánc

Helyszín: C épület táncterem

Oktató: Deffend Inci
ingyenes óra (két teljesített félévig)

Tájékoztató alkalom a kurzusról minden félév elején a táncteremben.

Váltóruha szükséges!

Cél: A magyar néptánctípusok és táncdialektusok megismerése, ezen belül egy-egy kiválasztott táncdialektus terület legjellemzőbb tánctípusainak megtanulása.
Az órán a tantárgy szakmai tartalmához igazodó ismeretbővítés mellett, egy-egy táncdialektus terület legjellemzőbb tánctípusainak megtanulása (verbunk, páros csárdás, legényes, pontozó stb.) zajlik.

Pilates

Helyszín: Gellért Campus

Oktató: Sebestyén Tamás
ingyenes óra (két teljesített félévig)
Saját, nagyméretű törülköző használata kötelező!

Cél: A pilates mozgásanyagának megismerése, a gyakorlatok helyes testtartással történő betanulása, végrehajtása, gyakorlatainak elsajátítása, és azok használata, egyszerű gyakorlatoktól haladva a nehezek felé. A saját test megismerése, a mozgáshatárok fejlesztése. A vázrendszer mobilizálása, erősítése.

Ping-pong

Helyszín: Gellért Campus

Oktató: Harmat Józsefné, Reichardt-Varga Emese


ingyenes óra (két teljesített félévig)

Saját ütővel. Törülköző használata kötelező!

Az óra célja, hogy a hallgatók megszeressék a játékot, megismerjék a játékszabályokat, az alapvető ütés és adogatási formákat. Az óra első felében a bemelegítés után a technikai elemek gyakorlása, második felében következik játék, az óra fő célja az sport megszerettetése, a jó hangulat. Erősítő feladatok végrehajtása kiegészítésképpen.

Saját ütőt kell hozni. Általános bemelegítés után labdás ügyességi feladatok, ill. egyéni –, páros mérkőzések, „forgózás”. Közben megadott erősítő feladatok végrehajtása. Kezdők is bátran jöhetnek!

Step aerobic

Helyszín: Kinizsi Kollégium tornaterme, Gellért Campus

Oktató: Wallisch Andrea


ingyenes óra (két teljesített félévig)

Törülköző használata kötelező!

Cél: edzésmódszertan, helyes edzésfelépítés megtanulása, step pad hatékonyságának és használatának megismerése. Az óra alapja egyszerű mozgásanyag, melyet a zene ütemére különböző koreográfiákkal kiegészítve végzünk. Az óra koreográfiát, állóképesség-fejlesztő, zsírégető hatású. Az egyszerűbb alapoktól haladunk folyamatosan a bonyolultabb, összetettebb lépéskombinációk felé, így mindenki végre tudja hajtani a feladatokat. Az óra utolsó harmadában alakformálás, erősítés saját testsúllyal vagy eszközökkel történik. A koreográfia és az erősítés is minden héten változik: hetente változó és nehezedő koreográfia és step pad használat.

Társastánc

Helyszín: C épület táncterem

Oktató: Tóth Balázs
ingyenes óra (két teljesített félévig)

Cél: A modern latin-amerikai és standard társastáncok alaptechnikáinak és figuráinak elsajátítása. A következő táncokat tanuljuk: cha-cha-cha, rumba, samba, jive, mambo, swing, angol keringő, bécsi keringő, tango. Minden egyes tánc zenei- és táncelemeinek megismerése, ritmikai megoldásainak ismerete. A páros tánctechnikák megismerése, gyakorlása. Csoportos formációs gyakorlás. Izoláció és stílusgyakorlás.
1. félév táncai sorrendben: cha-cha-cha, rumba, jive, angol keringő, bécsi keringő.
2. félév táncai sorrendben: samba, mambo, swing, tango. Egy-egy tánc megismerésére 3-3 alkalom áll rendelkezésre. Az utolsó alkalommal összefoglalás, ismétlés. Az óra menete: táncos bemelegítés, alaplépés gyakorlás egyedül, partnermunka, ritmusgyakorlat, táncfigurák elsajátítása magyarázattal, koreográfia-építés, gyakorlás párban, improvizációs gyakorlat, levezetés-nyújtás.
Párral érkezni lehet, de nemkötelező! Az órán majd kialakul. Az órákat fiatal, képzett táncoktatók tartják! Felszerelés: utcai ruházat, váltócipő, (esetleg váltó póló, törölköző)

TRX

Helyszín: Gellért Campus

Oktató: Harmat Józsefné ingyenes óra (két teljesített félévig)

Törülköző használata kötelező!

Cél: A TRX, mint sporteszköz megismerése, használatának elsajátítása. A TRX felszerelése, felszerelési lehetősége különböző helyekre akár otthon is. A TRX állítási lehetősége, használata a különböző gyakorlatok során. Az órákon melegítés után erősítő, egyensúly és tartásos erő gyakorlatokat végzünk, esetleg párokban vagy csoportokban kiegészítve más sporteszközök (súlyzók, medicinlabdák stb.) használatával.

Az órákra saját törölközőt kell hozni! A szer felszerelésének lehetőségei- (nálunk csak bordásfalra lehet.) A különböző kiindulóhelyzetre épített különböző gyakorlatok. Lehetnek: erősítő, nyújtó, egyensúly fejlesztők. Az egyszerűbb alapgyakorlatoktól haladás az összetettebb, nehezebb feladatok felé.

Zumba

Helyszín: C épület táncterem

Oktató: Tóth Balázs
ingyenes óra (két teljesített félévig)

Cél: A zumba, mint fitnesztánc alapjainak megismerése és pontos kivitelezése. Latin-amerikai és karibi táncok alapjainak elsajátítása. Harmonikus mozgás elsajátítása koreográfiákon keresztül. Bemelegítés, erősítés, nyújtás. Állóképesség-fejlesztés. Testtudat és mozgáskoordináció-fejlesztés.

Minden óra menete: bemelegítés, erősítés, tánc- és koreográfiatanulás követéses módszerrel, levezetés-nyújtás. A zenék és az azokra tanult koreográfiák rendszeresen ismétlődnek a félév során.

Vágólapra másolva
X
×
GEN.:2024.05.25. - 05:36:46