1997 - 2003, EU csatlakozásunk környezeti szempontú vizsgálata
Részvétel formája: kutatásvezető
Finanszírozó: MTA_KÖM
További információk a kutatásról: A kutatás alapján 6 kötetet adott ki az MTA a Stratégiai Kutatások az MTA-n sorozatban.
2007 - 2010, Fenntartható fogyasztás
Részvétel formája: kutatásvezető
Finanszírozó: OTKA
További információk a kutatásról: A kutatás 2007-ben indult, lásd honlap
2006 - 2009, Aquamoney
Részvétel formája: kutatásvezető
Finanszírozó: EU
További információk a kutatásról: A nemzetközi konzorciumnak több tagja van, Mon az MTA Talajtani Intézete és a Corvinus Egyetem Környezetgazdaságtani tanszéke a tagja. Az Általér vízgyűjtőjének értékelése környezetértékelési módszerekkel a cél. A hazai projekt vezetője vagyok
2009 - 2011, Fenntartható fogyasztás, termelés és kommunikáció
Részvétel formája: kutatásvezető
Finanszírozó: EEA and Norway Grants
További információk a kutatásról: A projekt célja egy olyan, több tudományterület együttműködésében megvalósuló (interdiszciplináris) program megvalósítása, amely erős elméleti alapokra építve empirikusan vizsgálja a fogyasztás és termelés hatótényezőit és beavatkozási lehetőségeit, majd a végfogyasztás környezeti hatásmechanizmusait feltárva, az adott szakmapolitikai keretekben – a hazai és nemzetközi gyakorlatra építve – konkrét javaslatokat fogalmaz meg. A projekt öt pillére: (i) a fogyasztói szokásokat meghatározó tényezők, (ii) a termelési és elosztási rendszereket működési mechanizmusai, (iii) a termelés fenntarthatóvá tétele, (iv) a fogyasztói tudat kialakítása, és (v) a szakpolitikai javaslatok. A felsorolt területeket eltérő módszertani eszközökkel tárja fel: a szakirodalmi, elméleti kutatásoktól és az empirikus vizsgálatoktól kezdve, a modellkísérletek és képzési programok kialakításán át, egészen a modellalkotásig és ajánlások megfogalmazásáig.
Résztvevők: Budapesti Corvinus Egyetem
Eötvös Loránd Tudományegyetem
MTA Szociológiai Kutatóintézet
Norwegian University of Science and Technology
Tudatos Vásárlók Egyesülete
Védegylet
2010 - 2011, A Budapesti Corvinus Egyetem kutatási, fejlesztési és innovációs teljesítményének növelése öt interdiszciplináris kiválósági központ létrehozásával
Részvétel formája: kutatásvezető
Finanszírozó: TÁMOP-4.2.1.B-09/1/KMR
További információk a kutatásról: Kiemelt kutatási szakterület Felelős szervezet(ek)
1. Fenntartható fejlődés Környezettudományi Intézet, Tájépítészeti Kar
2. Versenyképesség Vállalatgazdaságtani Intézet + Gazdálkodástudományi Kar
3. Élelmiszerbiztonság Élelmiszertudományi Kar, Kertészettudományi Kar
4. Tudásalapú gazdaság Közgazdaságtudományi Kar + Gazdálkodástudományi Kar
5. Hatékony állam és régió Közigazgatás tudományi Kar, Társadalomtudományi Kar
(Forrás: BCE Intézményfejlesztési Terve)
A projekt típusú szerveződés vezérlő elve a különböző tudományterületeket tömörítő egyetemi szervezet belső szakmai integrációjának további erősítése, az oktatói és kutatói kapacitás célirányos hasznosítása, illetve a kutatási eredmények közvetlen hasznosíthatóságának (gyakorlati hasznosságának) folyamatos növelése. Az egyetemi szintű kutatásokban részben önálló intézményi egységek, részben tudományterületeket, illetve átlag feletti tudással rendelkező oktatókat és kutatókat tömörítő un. projekt szervezetek végzik. Lényegében ezt a korábban már bevált szerveződési formát alkalmazza jelen pályázatunk is, vagyis az érdemi kutatói munka – a témák nagyságrendjéhez igazodóan – öt projektre, s ezen belül 2-3 szakmai műhelyre tagoltan, 170 tudományos minősítéssel rendelkező oktató és kutató bevonásával zajlik, amit új elemként színesít a PhD hallgatók nagyszámú részt vétele.
Tagság tudományos vagy szakmai szervezetben, testületben
This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.