Szeptember - 2018
H K S C P S V
  01 02
03 04 05 06 07 08 09
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 23
24 25 26 27 28 29 30

Rangsorok

Az Egyesült Államokban és Nyugat-Európában már csaknem negyed évszázados gyakorlat a felsőoktatási intézmények bizonyos mérőszámok alapján történő rangsorolása (pl. US News and World Report, The Times, Newsweek, The Guardian, Der Spiegel, Die Zeit). Magyarországon csak az elmúlt években kezdett el kialakulni ennek kultúrája a nemzetközi példák hatására, a magyar felsőoktatás sajátosságainak figyelembevételével.

A különböző felsőoktatási rangsorok a felsőoktatási intézmények presztízsét, szakmai és társadalmi elfogadottságát mérik. Bár ezek eltérő módszerekkel készülnek, mutatórendszerükről sok vita folyik, eredményeiket érdemes figyelembe venni, mert az alapvető tendenciákat jól tükrözik. A Budapesti Corvinus Egyetem évek óta jó helyezést ér el ezeken az értékeléseken.
A rangsorok segítséget nyújthatnak a pályaválasztóknak a továbbtanulási orientációban, a felsőoktatási piac áttekintésében. Ugyanakkor információkat kaphatnak a munkaadó szervezetek is, és visszajelzéseket a felsőoktatási intézmények stratégiájuk kialakításához, formálásához.
Ma három hazai médiumról beszélhetünk, amelyek csaknem rendszeresen, évente közzétették rangsorukat. Ilyen a Heti Válasz, a hvg és a Népszabadság.Az összefoglaló a Budapesti Corvinus Egyetemre fókuszálva mutatja be az eddig megjelent rangsorok eredményeit. A három fő rangsor mellett azonban az egyetem más hazai és nemzetközi rangsorszerepléseit is számba veszi. Így például a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Gazdaság és Vállalkozáselemző Intézet (MKIK GVI) kutatási eredményeit, mely presztízs- és preferencia rangsort állít fel a felsőoktatási intézmények között. Alternatív rangsorként helyet kap továbbá az összefoglalóban a Moha Belépő által készített Top Network-egyetem és Top Erasmus-egyetem rangsor is. A különböző felmérések módszertanáról és eredményeiről bővebben a lapokban és a rangsorok honlapjain lehet tájékozódni.
Nemzetközi rangsorok között a QS (Quacquarelli Symonds) World University Rankings (vagy: http://www.topuniversities.com) a THE (Times Higher Education), a Thomson Reuters,  a Financial Times által összeállított Európa és a világ legjobb üzleti képzéseit értékelő rangsorában, a The Rising Stars listában, az Eduniversal mester rangsorában, valamint a UI GreenMetric fenntarthatósági rangsorban és a URAP tudományos és kutatási minőségre fókuszáló nemzetközi rangsorban vesz részt/szerepel a Budapesti Corvinus Egyetem, melyek rövid bemutatására szintén sor kerül.

 

Letölthető elemzések:

 

 

 

 

Utolsó frissítés: 2018.08.28.