Ugrás a fő tartalomra
Vissza a főoldalra

TDK-dolgozatot írnál? Gyere a CIAS-ba!

A Corvinus Institute for Advanced Studies (CIAS) Family, Household & Economy kutatócsoport tehetséggondozási programja keretében mentorálási lehetőséget hirdet a BCE olyan hallgatói számára, akik kedvet éreznek a kutatómunkára és szeretnék megmérettetni magukat az egyetemi TDK versenyen.

A programban résztvevő hallgatónak lehetősége lesz bekapcsolódni a kutatócsoport egyik folyó kutatásába és abban saját kutatást végezni. A munkáját tapasztalt témavezető segíti, aki folyamatos mentorálást biztosít számára a témaválasztástól a TDK dolgozat elkészítésén át a versenyre való felkészülésig. Kiemelkedő minőségű versenydolgozat esetében lehetőség van önálló vagy a témavezetővel közös publikáció készítésére is.  A tehetséggondozási program elősegíti a szakmai fejlődést, fejleszti a tudományos gondolkodást és a prezentációs készségeket.

2023-ban az alábbi kutatásba lehet bekapcsolódni:

A kutatás címe: Mi a család?

Témavezető: Dr. Husz Ildikó

A kutatás rövid leírása:

Mi alapján határolható le, hogy ki tartozik a családba és ki nem? Beletartozik az unokatestvér is? És a kis házikedvencünk? És egyáltalán, mennyire stabilak a családba tartozás kritériumai? Mindenki ugyanarra gondol, amikor a családról van szó? A házasság, az intimitás, a szülőség, az ezekre vonatkozó jogok és kötelességek rendszere terén olyan forradalmi változásoknak voltunk és vagyunk jelenleg is tanúi, amelyek újragondolásra késztetnek a korábbi, örök érvényűnek gondolt fogalmainkkal kapcsolatban. A házasság és az azon alapuló családi életforma gyakoriságának csökkenését és norma-jellegének gyengülését látva egyre kevésbé gondolhatunk úgy a családra, mint férj-feleség-gyerek hármasára. A mai társadalmakban sokféle más életközösséggel találkozunk, amelyek szintén igénylik a családként való elismerést. A kutatással azt szeretnénk bemutatni, hogy milyen sokféle elképzelés létezik a mai Magyarországon arról, hogy mi is a család. 

A kutatás első szakaszában, 2021-ben a társadalom családképének és a családon belüli viszonyoknak a megismerésére kérdőíves felmérést végeztünk a magyarországi felnőtt lakosság körében. A programba jelentkező hallgató az elképzeléseink szerint a felmérés adatainak elemzésébe fog bekapcsolódni. Lehetőség van csak a magyarországi adatokat elemezni vagy nemzetközi összehasonlítást végezni. Ha valakit érdekel a téma, de más módszerrel (pl. interjúval, tartalomelemzéssel) vagy vegyes módszertannal szeretne dolgozni, ahhoz is tudunk témavezetést biztosítani.  

Jelentkezési feltételek:

A Budapesti Corvinus Egyetem MA vagy PhD. hallgatóit, vagy kutatási tapasztalattal rendelkező BA III. évfolyamos hallgatóit várjuk. A jelentkezőnek képesnek kell lenni angol nyelvű szakszövegek olvasására és önálló feldolgozására. A jelentkezéssel a hallgató vállalja, hogy a programban elkészített dolgozatával 2023-ban indul az egyetemi TDK versenyen.

Jelentkezni január 4-ig lehet email-ben, az ildiko.husz@uni-corvinus.hu címre küldött szakmai önéletrajzzal és egy max. 1 oldalas motivációs levéllel. A motivációs levélben ki kell térni a témával kapcsolatos előzetes kutatási elképzelésre és a jelentkező módszertani jártasságára is!

Vágólapra másolva
X
×
GEN.:2024.07.27. - 01:23:05