Ugrás a fő tartalomra
Vissza a főoldalra

Online konferencia a 90 éves Berend T. Iván tiszteletére

A Gazdaságpolitika és Munkagazdaságtan Tanszékének szervezésében


A Budapesti Corvinus Egyetem Gazdaságpolitika és Munkagazdaságtan Tanszéke 2020. december 16-án online konferenciát rendezett a 90 éves Berend T. Iván gazdaságtörténész professzor (Professor Emeritus, University of California, Los Angeles) tiszteletére. Berend professzor egész 1990 előtti tudományos pályája egyetemünkhöz kötődik.

Berend T Ivan_Seattle_2018_11_20

 
1949-ben kezdte meg tanulmányait az akkori Magyar Közgazdasági Egyetemen, 1957-ben pedig az immár Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetemnek nevezett alma materében doktorált közgazdaságtanból. Itt járta végig a tudományos ranglétrát a tanársegédi beosztástól a rektori címig: 1964-ben lett egyetemi tanár, 1967-ben vette át a Gazdaságtörténeti Tanszék vezetését, 1973 és 1979 között pedig egyetemünk rektora volt. Ezt követően 1986-ig tovább vezette a Gazdaságtörténeti Tanszéket. 1988-1989-ben reformszellemű tagja volt az MSZMP Központi Bizottságának, 1989-1990-ben részt vett a gazdasági reformjavaslatokat megfogalmazó, Tardos Márton által vezetett Kék Szalag Bizottság munkájában, 1985 és 1990 között pedig a Magyar Tudományos Akadémia elnöki tisztét is betöltötte. Az egyik legnevesebb élő magyar gazdaságtörténész számtalan magyar és idegen nyelvű kötet szerzője, 2015 óta az American Academemy of Arts and Sciences-nek is tagja.

Az online konferencián magyar és külföldi előadók tisztelegtek munkássága előtt, köztük közgazdászok, történészek és szociológusok. A magyar nyelvű szekció főelőadását maga az ünnepelt tartotta az európai integráció gazdasági sikeréről. A szekció további előadói Csaba László (Corvinus és CEU), Gyáni Gábor (ELTE), Győrffy Dóra (Corvinus és Pázmány), Hámori Balázs (Corvinus), Ieda Oszamu (Waseda), Kövér György (ELTE), Simonovits Bori (ELTE), Surányi György (Corvinus) és Szelényi Iván (NYU) voltak.

  • A konferencián elhangzott előadások prezentációi ide kattintva tölthetők le.
  • A magyar nyelvű konferencia-program ide kattintva tölthető le.
  • A konferencián elhangzott születésnapi köszöntők ide kattintva tölthetők le.
  • Berend T. Iván és Patrice Higonnet konferencia-előadásai ide kattintva tölthetők le.

Az ezt követő angol nyelvű szekcióban adott elő Andor László (Corvinus), Grace Ballor (Harvard), Bod Péter Ákos (Corvinus), Patrice Higonnet (Harvard), Geoffrey Hodgson (Loughborough London), Jürgen Kocka (WZB Berlin), Király Júlia (IBS), Mihályi Péter (Corvinus), Piroska Dóra (Corvinus és CEU) és Thomas Weber (Aberdeen).

Az ünnepeltet a Budapesti Corvinus Egyetem nevében Vastag Gyula kutatási rektorhelyettes köszöntette; a konferencia fő szervezője és házigazdája Ádám Zoltán, a Gazdaságpolitika és Munkagazdaságtan Tanszék vezetője volt. A konferencia technikai lebonyolításához Horgász Csaba oktatástechnikus, Horváth Diána adminisztrátor és Németh András Olivér adjunktus nyújtottak nélkülözhetetlen segítséget.


Berend konferencia

 

Vágólapra másolva
X
×
GEN.:2024.05.27. - 05:35:25