Budapesti Corvinus Egyetem

Alkalmazott közgazdaságtan - alapképzés

Alkalmazott közgazdaságtan - alapképzés

Dóczi Norbert

Hazánk legjobb közgazdászai nálunk tanulnak. Tartozz te is közéjük!

A gazdaság működésének megértéséhez fontos, hogy a leendő közgazdász képes legyen megfelelő kvantitatív módszerek használatával adatokból információt „facsarni”, s a kapott eredményekből következtetést levonni. A matematika a logikus, tiszta struktúráján keresztül mind az információ adatokból való kifacsarásában, mind a következtetések levonásában fontos szerepet játszik, és akkor még nem is beszéltünk a gazdasági folyamatok megismerésében/leírásában betöltött szerepéről.

*A fentebbi árak 2023-as felvételi eljárásra vonatkoznak, a 2024-es árakat is hamarosan közzétesszük. 

Miből érettségizz?

Az alábbi követelmények a 2023-as felvételi eljárásra vonatkoznak, a 2024-es követelményeket is hamarosan közzétesszük. 

Kötelező az emelt szintű matematika, valamint egyet kell teljesítened az alábbiak közül legalább középszinten: 

  • gazdasági ismeretek 
  • egy idegen nyelv* 
  • történelem 
  • egy gazdaságtudományi szakmai előkészítő tárgy** 
  • egy gazdaságtudományi ágazati szakmai érettségi vizsgatárgy*** 
  • egy gazdaságtudomány ágazaton belüli specializáció szakmai érettségi vizsgatárgy****  

*Választható idegen nyelvek: angol, francia, német, olasz, orosz, spanyol. 

**Gazdaságtudományi szakmai előkészítő vizsgatárgyak: informatikai alapismeretek, kereskedelmi és marketing alapismeretek, közgazdasági alapismeretek (üzleti gazdaságtan vagy elméleti gazdaságtan), ügyviteli alapismeretek, vendéglátás-idegenforgalom alapismeretek. 

*** Gazdaságtudományi ágazati szakmai érettségi vizsgatárgyak: informatika ismeretek, informatikai ismeretek, kereskedelem ismeretek, kereskedelmi ismeretek, közgazdaság ismeretek, közgazdasági ismeretek, turisztika ismeretek, turisztikai ismeretek, ügyvitel ismeretek, vendéglátóipar ismeretek, vendéglátóipari ismeretek.  

**** Gazdaságtudományi ágazaton belüli specializáció szakmai érettségi vizsgatárgyak: irodai ügyviteli ismeretek, idegennyelvű ügyviteli ismeretek. 

Az elmúlt évek ponthatárai

Karrierlehetőségek

Egy alkalmazott közgazdász minden olyan területen megállja a helyét, ahol logikus gondolkodásra, adat-elemzésre, problémamegoldó készségre és kvantitatív képességekre van szükség. Bár hallgatóink 100 százaléka továbbtanul (az elérhető mesterszakok száma jelentős), sok területen dolgoznak olyan szakemberek, akik korábban nálunk végeztek. Van, aki a GVH-nál elemez kartell tevékenységet, van, aki a Raiffeisen Banknál ad befektetési tanácsokat, van, aki újságíróként, biztosítási termékfejlesztőként, piacelemzőként, projekt-menedzserként, ingatlanpiaci szakértőként, aktuáriusként, kockázatkezelőként, oktatási szakértőként dolgozik.

Specializációk

Választhatod a Duális képzési formát!

Szerezz többéves, releváns munkatapasztalatot még a tanulmányok ideje alatt!

A duális képzés lényege, hogy az elméleti oktatásod a felsőoktatási intézményben, a gyakorlati képzésed pedig a választott partnerszervezetnél történik. Duális képzésben részt vevő hallgatóként így bepillantást nyersz az általad választott partnerszervezet működésébe, megismered a vállalati kultúrát, valamint a legkiválóbb szakemberektől tanulhatod meg a szakma alapjait.

Mitől egyedi a képzés?

• A közgazdaságtan izgalmas és hasznos! Izgalmas, amikor mögöttes ösztönzőket keresünk, adatokból próbáljuk kifacsarni az információt, számolunk és rájövünk a megoldásra.
• Kimondottan hasznos javaslatot tenni a halállomány kipusztulásának megakadályozására, az állam és a piac viszonyáról gondolkodni, vagy tudni, mi áll a peso-dollár árfolyam beszakadása mögött.

• A képzésen folyó oktatás megszervezésénél is az izgalmas és hasznos kifejezéseket tartottuk szem előtt. Izgalmasak lesznek a kérdések és a felhasznált oktatási módszerek, és hasznosak a fogalmak, számítások, csoportmunkák, projektek, szoftverek, prezentációk.

Kedves érdeklődő!

Mennyi pénzed lesz, ha 100 forintot átváltasz maláj ringgitre, a kapott összeget átváltod angol fontra és a fontot visszaváltod forintra? Fix, vagy változó kamatozású hitel felvételét javaslod a szüleidnek, ha a központi bank éppen kamatcsökkentést jelent be? Miért drágább az ipad Magyarországon, mint Szingapúrban?

Izgalmas kérdések? Igen. Hasznos rájuk válaszolni? Határozottan.

Pont ezt csinálja az “alkalmazott közgazdász”. Adatokon alapuló választ keres nagyon fontos gazdasági kérdésekre. S mivel a kérdés megválaszolása tényleg fontos, a piac hajlandó ezért a tevékenységért jelentős összegeket fizetni, így a közgazdaságtannal való foglalkozás nem csak izgalmas és hasznos, de még jövedelmező is.

Budapesti Corvinus Egyetem

Szabó-Bakos Eszter
szakfelelős
Egyetemi Docens

#együttalegjobbak

Budapesti Corvinus Egyetem

Online nyílt nap

Nézd vissza az online nyílt napunkon készült videót!

Budapesti Corvinus Egyetem

Gyakran ismételt kérdések

Milyen tantárgyak lesznek a szakon? Van-e szakmai gyakorlat? Hány kreditet kell teljesíteni?

Budapesti Corvinus Egyetem

Módosítsd a sorrended online!

A felvételi jelentkezéseddel kapcsolatos ügyintézést (a sorrendmódosítást is) a Felvi.hu E-felvételi szolgáltatásán keresztül intézheted.

Olvasd el a 2023-as felvételi
kiadványunkat!

Légy képben! Iratkozz fel hírlevelünkre!

Kövess minket!

Felvételivel kapcsolatos technikai kérdésed van? – felvi.corvinus@uni-corvinus.hu

Budapesti Corvinus Egyetem
Hungary 1093 Budapest Fővám tér 8.

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod,hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon sütiket használunk a jobb működésért.

X
GEN.:2023.09.26. - 13:05:19