Ugrás a fő tartalomra
Vissza a főoldalra

Párbeszéd az etikai és szabálytalansági eljárásokról

2023-10-26 15:57:00

Munkavállalói fórumot szervezett a Corvinuson működő szakszervezet. A tájékoztatón az egyetem vezetése is részt vett, melynek során nyílt tájékoztatást és őszinte párbeszédet kezdett azokban a kérdésekben, amelyekről eddig csak írásos formában közölt információt.

Budapesti Corvinus Egyetem

„Amit megtehet egy magánszemély, legyen az újságíró vagy munkavállaló, egy intézmény nem. Az egyetem vezetésének mozgástere jóval szűkebb. Jogszabálykövetők vagyunk: nem szivárogtatunk, nem teregetünk kifelé, nem sztorizunk, nem személyeskedünk. Az ellenünk fellépők viszont igen. A sajtóban olyan hírek jelentek meg, amelyek félinformációk alapján rombolják az egyetem reputációját, megbontják a közösséget. Elérkezett az a pont, hogy tiszta vizet öntsünk a pohárba” – kezdte tájékoztatóját az egyetem kancellárja.  

Domahidi Ákos az alábbi pontokban foglalta össze az elmúlt időszak történéseit, majd a témák kapcsán kialakult diskurzus során Zsóka Ágnes, akadémiai fejlesztésekért felelős rektorhelyettes is több kiegészítést tett.  

  1. Az etikai eljárások lezárultak, amelyek megállapították, hogy nem történt etikai vétség. A bejelentést tevő Ádám Zoltán a döntést bíróságon támadta meg. A bíróság elsőfokon a keresetet visszautasította.
  2. Az etikai vizsgálat csak azt nézte, hogy történt-e etikai vétség. Az etikai vizsgálat tényfeltárása során etikai vétség nem történt, de erős volt a gyanú, hogy szabálytalanság viszont történhetett. Az egyetem belső szabályai miatt a szabálytalansági eljárást kötelező volt elindítani.
  3. A szabálytalansági eljárás öt ponton állapított meg szabálytalanságot. Az egyik pont, hogy az ominózus tárgy esetében az egyik diáknak mindenféle kérvény nélkül megengedték, hogy pótoljon elmaradt feladatot, míg több másik, köztük az etikai vizsgálatban is érintett hallgató esetében ezt nem tették lehetővé, arra hivatkozva, hogy ezt a lehetőséget a tantárgyi adatlap nem tartalmazza.
  4. Azok a kollégák, akik szabálytalanul jártak el, erről értesítést kaptak, és a munkáltató ismertette velük a munkáltatói döntéseket, amelyek szükségesek és arányosak voltak. Egy írásbeli és négy szóbeli figyelmeztetés történt.
  5. Egy esetben történt munkaviszony megszüntetés, de a sajtóban megjelentekkel ellentétben nem az etikai vizsgálatok és nem a szabálytalanságok miatt, hanem azért, mert Ádám Zoltán a szabálytalansági eljárás során ötszöri kérésre sem bocsátotta rendelkezésre azt a levelezést, amely szükséges lett volna a tények, a teljes igazság megismeréséhez, és az ő szerepének a tisztázásához. Tehát a munkaviszony megszűntetésének oka az együttműködés megtagadása. 

Határozottan visszautasítjuk, hogy az etikai ügy kapcsán ártatlan diákokat nagy nyilvánosság előtt alaptalan vádaskodások érnek.  

Határozottan visszautasítjuk a kollégákkal szembeni durva és személyiségükben sértő hangnem használatát. 

Határozottan visszautasítjuk, hogy az egyetemi és a szélesebb közvéleményt egyesek egyéni érdekektől vezérelve manipulálják, és rombolják az egyetem reputációját. 

Budapesti Corvinus Egyetem 

„A témában korábban a Corvinus az alábbi cikkekben adott tájékoztatást (angol nyelvű fordításokkal együtt):

Vágólapra másolva
X
×
GEN.:2024.05.09. - 12:03:07