Ugrás a fő tartalomra
Vissza a főoldalra

Növényeket kaptak a szemeteseiket leadó irodák, lehet még csatlakozni

2024-03-06 16:30:00

A háromhollós kihívás utolsó eleme az irodai szemetesek önkéntes leadása, ezért cserébe irodai növényeket igényelhetnek a szervezeti egységek.

Budapesti Corvinus Egyetem

Az egyetemi munkatársak 35 százaléka csatlakozott ahhoz a kezdeményezéshez, melyben az egyes szervezeti egységek önkéntesen adhatják le az irodai szemeteseket a szelektív szigeteket használva helyette. Az első irodák már meg is kapták a növényeket, a kiszállítás pedig a következő hetekben folyamatosan történik majd.  

A kezdeményezéshez továbbra is csatlakozhatnak a szervezeti egységek vezetői. Ez egyben a kollégák számára hirdetett háromhollós kihívás utolsó eleme is, az elsőben a palackozott víz rendelését mondhatták le, a másodikban pedig a háztartási gépek optimalizálását vállalták. 

A mindhárom kihívást teljesítők közösségépítő programot szervezhetnek maguknak a központi költségvetésből. Az első kihíváshoz mindenki csatlakozott, a másodikhoz pedig itt várjuk a csatlakozási szándék jelzését a vezetőktől. 

Így érdemes gondozni a növényeket 

A növények kiválasztásánál igyekeztünk figyelembe venni, hogy jól bírják az irodai körülményeket és kevesebb gondozást igényeljenek, mivel a növények öntözése – az eddigi gyakorlathoz igazodva – a kollégák feladata lesz. Ez alól azok az időszakok képeznek kivételt, amikor hosszabb ideig zárva tart az épület, ekkor a takarítószolgálat munkatársai végzik el hetente az öntözést. 

Kétféle irodai növényt rendeltünk, ezek az illatos vitorlavirág (Spathiphyllum wallisii) és az agglegénypálma, vagy más néven zámia (Zamioculcas zamiifolia). 

Az illatos vitorlavirág eredeti élőhelye Amerika trópusi vidéke, Európában leggyakrabban irodai környezetben használják fel. A világos vagy félárnyékos, ablak közeli helyet kedveli, de a folyamatos közvetlen napfény megperzselheti a leveleit. Közepes vízigényű, a túlöntözést pedig kerüljük, mivel gyökérrothadást okozhat. További részletek a gondozásról itt érhetők el

A zámia, vagy köznapi nevén agglegénypálma eredeti élőhelye Afrika, de gyakran használják fel irodákban, lépcsőházakban és lakásokban is. Jól tolerálja a különböző fényviszonyokat, legszebben világos, de nem tűző napos helyen fejlődik. Az erős napfény megégetheti a leveleit, a hideget és a huzatot nem szereti. Jól bírja a szárazságot, a túlöntözésre viszont érzékeny, ezért csak ritkán kell öntözni. Elég akkor, amikor a földje már teljesen kiszáradt, a pangó vizet mindenképpen kerüljük. További részletek itt olvashatók

Pozitív élményekkel a fenntartható működésért 

A Corvinus Green projektben az a célunk, hogy úgy csökkentsük az egyetem ökológiai lábnyomát, hogy közben a komfortérzet megőrzésére, így az egyensúly megtartására is odafigyelünk. A változásból származó esetleges komfortérzet-csökkenés ellensúlyozásaként pedig igyekszünk valamilyen pozitív élményt adni az önkéntes vállalásokért cserébe. 

A háztartási gépek optimalizálásáért például fair trade szemes kávét kaptak a kollégák, a szemetesek leadását pedig növényekkel jutalmaztuk, melyek az irodák otthonosságához és a közérzet javulásához is hozzájárulnak. Emellett asztali lámpákat is igényelhettek a kollégák, mellyel kiválthatóvá váltak az irodák nagyobb fogyasztású lámpái. A háromhollós kihívást teljesítő szervezeti egységek pedig csapatépítő programot szervezhetnek maguknak, ezzel társítva pozitív közösségi élményeket a fenntarthatósági törekvésekhez. 

Újabb cselekvéseket is igyekszünk megvalósítani a jövőben, és szeretnénk a kollégákat és a hallgatókat is bevonni a folyamatba. A projektekről bővebb információ az ERS Hub felületén érhető el, kimondottan az egyetemi infrastruktúra működésével kapcsolatos javaslatokat pedig a corvinusgreen@uni-corvinus.hu címre várjuk. 

A Budapesti Corvinus Egyetem elkötelezett a közösségi fenntarthatósági tevékenységek támogatása és a fenntarthatóbb működés iránt, a számottevő változás eléréséhez ugyanis közös cselekvésre van szükség.  

Vágólapra másolva
X
×
GEN.:2024.04.28. - 23:51:18