Ugrás a fő tartalomra
Vissza a főoldalra

Emerging Europe’s chronic distrust: Lessons from the region’s COVID puzzle – könyvbemutató

A London School of Economics (LSE) és a Corvinus Egyetem közös konferenciakötetét Dr. Takáts Előd rektor, a kötet társszerkesztője mutatja be.
2023.02.14. 15:00
1093. Budapest, Fővám tér 8.
Főépület
Faculty Club

Kapcsolódó hírek

Kapcsolódó események

A bemutató nyelve: angol 

Az esemény sajtónyilvános, az erre vonatkozó adatvédelmi nyilatkozat a regisztrációs link alatt olvasható. 

Program: 

  • 14:30 – 15:00 | Érkezés 
  • 15:00 – 15:10 | Rektori köszöntő 
  • 15:10 – 15:30 | Könyvbemutató 
  • 15:30 – 16:15 | Panelbeszélgetés 
  • 16:15 – 17:00 | Állófogadás 

Az ukrajnai orosz invázió ismét Közép- és Kelet-Európát helyezi a nemzetközi politika figyelmének középpontjába. A régió éles válságot él át: a gazdaságok drámaian lelassulnak, mivel az orosz gáz- és energiaszállításokat csökkentik vagy teljesen leállítják, miközben az infláció növekszik. A régió legtöbb társadalma mégis szilárdan kiáll az agresszióval és annak gazdasági következményeivel szemben, és minden társadalom összefog az Ukrajnából érkező menekültek befogadásáért és támogatásáért – ami éles ellentétben áll a néhány évvel ezelőtti közel-keleti menekültek elutasításával. 

Egyértelműen több kutatásra van szükségünk ahhoz, hogy megértsük, mi mozgatja ezeket a társadalmakat. A régiónak a COVID-járványra adott zavarba ejtő válasza – a kezdeti jó teljesítmény, amely később drámaian megfordult – ad néhány választ. 

Részben a 20. század, különösen a 2. világháború által a térségben hagyott tragikus nyomok – a történelmi események sorozata, amely arra késztette Timothy Snyder történészt, hogy a régiót “vérvidéknek” nevezze. Itt a társadalom szövetét a kommunista terror, a holodomor, a náci tömeggyilkosság és a holokauszt szakította szét. A háború után a vasfüggöny mögötti civil társadalom maradékának megsemmisítésére irányuló rendszerszintű erőfeszítések atomizálták a társadalmakat, és elmélyítették a bizalmatlanságot a kormányzat és az egyének között.  

A történelemben gyökerező társadalmi erők kulcsszerepet játszottak a COVID-19-re adott válaszokban. Az ezekből a válaszlépésekből levont tanulságok azonban nem csak erre a konkrét járványra vonatkoznak. Jobban meg kell értenünk a régió “bizalomhiányának” gyökereit, és stratégiákat kell kidolgoznunk a bizalomhiány csökkentésére. Ez a könyv egy közös műhelymunka eredménye, amelyet 2022 márciusában szerveztünk a Budapesti Corvinus Egyetem és a London School of Economics and Political Science (LSE) kutatói számára. Ez a kötet az említett workshopon elhangzott és megvitatott előadások közül sokat tartalmaz. Remélem és bízom abban, hogy az itt bemutatott munka nemcsak a régió világjárványra való felkészültségének javításához járul hozzá, hanem tovább fogja vinni a vitákat arról, hogyan kezdjük el kezelni a régió hírhedt bizalomhiányát. 

Vágólapra másolva
X
×
GEN.:2024.06.17. - 06:50:54