Ugrás a fő tartalomra
Vissza a főoldalra

EcoVeloTour webinárium

Az EcoVeloTour fejlesztési projekt a Duna régió nemzetközi kerékpáros útvonal turizmusának fejlesztéért
2024.06.23. 14:26
1093. Budapest, Fővám tér
Belépési díj: pl. 4000/fő
Információ: +36 1 234-56-78 / kitti.boros@uni-corvinus.hu
Jegyvásárlás / regisztrációs link
Budapesti Corvinus Egyetem

 

Hazai és nemzetközi események az EcoVeloTour projekt keretében


Sikeresen zajlott, valamint további együttműködést generált a 2020. október 20-án a Budapesti Corvinus Egyetem és a Fővárosi Önkormányzat szervezésében, az EcoVeloTour projekt keretében megvalósuló “Ökoturizmus a Rákos-patak mentén – önkormányzati tapasztalatcsere” című online rendezvény. November 18-án pedig ökoturisztikai jógyakrolatokkal kapcsolatos nemzetközi tapasztalatcserére kerül sor a projekt keretében, amelyre minden szakmai érdeklődőt szeretettel várnak a szervezők.


Az EcoVeloTour a Duna-menti kerékpárúthoz kapcsolódó ökoturisztikai és kerékpáros turisztikai fejlesztési projekt,Duna Transznacionális Program finanszírozásában. A 2018. június és 2021. június között futó projekt célja a fenntartható turizmus, ezen belül kiemelten a kerékpáros turizmus fejlesztése a Duna régiót átszelő Eurovelo nemzetközi kerékpáros útvonalhoz kapcsolódóan. A vezető projektpartner Zugló Önkormányzata, a hazai projektterület a Rákos-patak mente.


Projektpartnerként a Budapesti Corvinus Egyetem felelős a magyar projektterület, a Rákos-patak ökoturisztikai és kerékpáros turisztikai fejlesztési stratégiájának kidolgozásáért, amelynek érdekében az elmúlt egy évben széleskörű érintetti bevonás valósult meg. A Rákos-patak mentén tervezett Eurovelo útvonal nagy lehetőségeket teremt majd a kerékpáros és szabadidős turizmus számára, amelynek feltételei azonban egyelőre nem adottak. A készülő stratégia felhasználói, az akcióterv megvalósítói a helyi önkormányzatok döntéshozói és a projektterület turisztikai szolgáltatói lesznek.


A projekt keretében a stratégiai készítői nagyon fontosnak tartják a projekt megvalósítói és az érintett önkormányzatok közötti párbeszédet, valamint az érintett önkormányzatok egymás közötti kommunikációjának elősegítését, amely a Rákos-patak menti területek hatékony és fenntartható fejlesztésének záloga lehet. Ezért hívták életre a szakmai kerekasztal beszélgetést a hazai projektpartnerek és az érintett önkormányzati szereplők között 2020. október 20-án, amely során a résztvevő önkormányzati és ágazati szakemberek egy webinárium keretében

  • megvitatták és véleményezték a stratégiai keretrendszer elemeit, fontos inputot adva ezzel a készülő dokumentumhoz,
  • egyeztették az érintett szereplők kommunikációs felületeit, célcsoportjait, és feltárták, hogy van-e hosszú távon létjogosultsága egy Rákos-patak mente – mint desztináció – szintű kommunikációnak, valamint
  • egyeztettek a Rákos-patak menti tanösvény állomásainak és ismeretterjesztő tábláinak kialakításáról.


Az egyeztetés eredményeképpen az érintett önkormányzatok részéről megfogalmazódott az igény a további együttműködésre a Rákos-patak menti szabadidős és ökoturisztikai témákat érintő kérdésekben.


A projekt következő fontos, nemzetközi eseménye – a Budapesti Corvinus Egyetem szervezésében – egy transznacionális online konferencia lesz az ökoturisztikai jó gyakorlatokról és az ökoszisztéma szolgáltatás alapú fejlesztésekről 2020. november 18-án, 10 és 12 óra között. Az angol nyelvű online eseményre a szervezők szeretettel várják az ökoturizmus iránt érdeklődő szakembereket. A részvétel regisztrációt követően ingyenes, azonban a helyek száma korlátozott. Az angol nyelvű programra regisztrálni ITT lehetséges.


A rendezvény előzetes programja a következő:

Transnational online event, 18th of November, 2020, online platform: Microsoft Teams


09:55 – 10:00 Opening ceremony and greetings by Veronika Kiss, Project Manager of EcoVeloTour, Corvinus University of Budapest (CUB)

10:00 – 10:10 Greetings by Dr. Zoltán Oszkár Szántó, Deputy President of International Relations and Accreditation, Corvinus University of Budapest (CUB)

10:10 – 10:30 Ecotourism and/or outdoor experiences – Best practices from Lake Balaton, presented by Katalin Lőrincz, PhD /Judit Sulyok, PhD (University of Pannonia, Faculty of Business and Economics)

10:30 – 10:35 Q&A Session

10:35 – 10:55 Overview of PES scheme practices in Bulgaria, presented by Radostina Marinova Petrova (Bulgarian Association for Alternative Tourism)

10:55 – 11:00 Q&A Session

11:00 – 11:20 Best practices in ecotourism in Romania, presented by Andrei Blumer (Association of Ecotourism in Romania)

11:20 – 11:25 Q&A Session

11:25 – 11:45 Project Centralparks – joining forces towards local sustainable tourism development, presented by Zuzana Okániková (OZ PRONATUR)

11:45 – 11:50 Q&A Session

11:50 – 12:05 Bike rest places in Serbia, presented by Ivana Radjenovic

12:05 – 12:10 Q&A Session

12:10 – 12:15 ClosingA projekt weboldala:

http://www.interreg-danube.eu/approved-projects/ecovelotour

Vágólapra másolva
X
×
GEN.:2024.06.23. - 12:26:28