Ugrás a fő tartalomra
Vissza a főoldalra

Butaságom története (1966) – Filmklubbal indul a félév a Corvinuson

Klasszikus magyar filmet vetítenek a Corvinus Filmklub első idei programján.
2024.02.08. 18:00
Budapesti Corvinus Egyetem

Időpont: 2024. február 8. csütörtök, 18.00 

Helyszín: Corvinus Egyetem, Főépület, Faculty Club színházterme 

Nyelv: magyar 

Ismerős a helyzet? Egy nő, akinek az önértékelését állandóan lenyomja karrierista férje. Egy férj, aki a mindenkori politikai hatalomhoz dörgölődzik. Egy író, aki mindezt megmutatja színdarabjában, sok nevetéssel, fantasztikus színészi alakításokkal többek között Ruttkai Évától, Básti Lajostól és Mensáros Lászlótól. 

Az 1966-os filmben a szatíra, az önirónia, a híres és önelégült színész és az árnyékából kilépő feleség története jelenik meg. Az elismert színész, Mérey László felesége, Kati, a filmbéli fiatal író, A világ legokosabb asszonya című darabjának főszerepével kap lehetőséget, hogy kitörjön jelentéktelen szerepeiből, s egyszersmind tükröt is tartson a nézőtéren ülő férjének. A darab írója ugyanis Kati és László életéből, elnyomó, egyenlőtlen házasságukból írt vígjátékot. 

Kati a kádári társadalompolitika emblémája: a privát boldogságát kereső, közélettől távolmaradó kispolgár… Vele szemben áll férje, a már kompromittálódott, idősebb nemzedékhez tartozó Mérey. Személyén keresztül teszi nevetségessé a film a Rákosi-korszak elvakult szocialista realista művészetszemléletét és a politikai simulékonyságot, írja Kormos Balázs a filmről. 

A vetítés után Mozikvíz és beszélgetés is lesz, “mert mi kíváncsiak vagyunk egymásra is” – írják a szervezők. 

Vágólapra másolva
X
×
GEN.:2024.07.27. - 01:29:49