Ugrás a fő tartalomra
Vissza a főoldalra

Beszélgetés a hatósági árazásról – A Társadalomelméleti Kollégium tavaszi nyitóelőadása

A Társadalomelméleti Kollégium (TEK) tavaszi nyitóelőadása egy közelmúltbeli jelentős gazdaságpolitikai történéssel, a hatósági árazás bevezetésével foglalkozik. Az intézkedések elemzésében Király Júlia és Pogátsa Zoltán is részt vesz.
2022.02.15. 19:00
1093. Budapest, Corvinus Egyetem C épület VII-es előadó
Információ: hello@tekesek.hu

A magyar kormány január 12-én jelentette be, hogy február 1-től hatósági úton maximalizálja hét termék kiskereskedelmi árát. Az intézkedés pedig jelentős gazdasági és társadalmi következménnyel jár az ország egészére nézve. 

Az előadáson a TEK tagjai a meghívott vendégekkel elemzik a kormányzati intézkedést, és többek között az alábbi kérdésekre keresik a választ: 

  • Közgazdasági szempontból érdemes-e államilag beavatkozni a piaci árak alakulásába; mikor van szükség és mikor nincs hasonló intézkedésekre? Milyen nem kívánatos hatásai lehetnek a hasonló állami beavatkozásoknak és mit mondanak ezekről az egyes közgazdaságtani iskolák (neoklasszikus és heterodox irányzatok)? 
  • Milyen hatással lesz az ármaximalizálás a jelenlegi inflációs helyzetre, mennyit segít ténylegesen a bevezetett intézkedés és menyire tekinthető jó gazdaságpolitikai vagy tisztán politikai lépésnek? 
  • Milyen társadalmi hatásai vannak az intézkedésnek és milyen szociálpolitikai helyzetben született meg az intézkedés? 
  • Melyek azok az alternatív lehetőségek, amelyek a kormány rendelkezésére álltak volna az infláció mérséklésére és a hátrányosabb helyzetben lévő társadalmi osztályok megsegítésére? Milyen nemzetközi példákat ismerünk a kérdésben (Szerbia, Lengyelország stb.)? 

A beszélgetés szakértői: 

  • Király Júlia közgazdász, a Magyar Nemzeti Bank volt alelnöke, az IBS Nemzetközi Üzleti Főiskola oktatója 
  • Pogátsa Zoltán szociológus-közgazdász, a Nyugat-magyarországi Egyetem docense, az Új Egyenlőség társadalomelméleti magazin főszerkesztője 

További információ a rendezvényről az alábbi linken érhető el. 

Minden olyan nem oktatást megvalósító rendezvényen, amelyen a résztvevők száma meghaladja a 30 főt, a személyes részvétel csak védettséget igazoló igazolvány vagy igazolás (elektronikus vagy fizikailag előállított) birtokában lehetséges. 

Vágólapra másolva
X
×
GEN.:2024.07.27. - 01:53:39