Ugrás a fő tartalomra
Vissza a főoldalra

“A távolságok geometriájának algoritmikus kérdéseiről” – Online Magyar Operációkutatási Szeminárium

2022. november 16-án minden érdeklődőt vár a Corvinus Centre for Operations Research (CIAS-CCOR) Online Magyar Operációkutatási Szemináriumsorozatának következő előadására, melyen Jordán Tibor (Eötvös Lóránd Tudományegyetem) Távolságok geometriájának algoritmikus kérdéseiről című előadása lesz hallható.
2022.11.16. 14:00
0000. Online, esemény
Információ: marianna.eisenberg-nagy@uni-corvinus.hu

Absztrakt:

Az úgynevezett távolságok geometriája (distance geometry) témakör alapkérdése a következő: adott egy n elemű V halmaz és ennek bizonyos (i,j) párjaihoz egy-egy nem-negatív g(i,j) szám, továbbá egy d nem-negatív egész. Van-e olyan f függvény, amely V elemeit a d-dimenziós Euklideszi térbe képezi úgy, hogy az i és j távolsága pontosan g(i,j) legyen, minden olyan (i,j) párra, amelyre g adott?

Ennek a kérdésnek, valamint az ehhez kapcsolódó számtalan további kérdésnek a vizsgálata a geometria, algebra, kombinatorika és az optimalizálás különféle módszereit igényli és mindegyik területen izgalmas (sok esetben nyitott) kérdésekhez vezet.

Az előadásban ezt a kérdéskört és a gyakorlati alkalmazásait tekintjük át, előtérbe helyezve az algoritmikus kérdéseket.

Az online csatlakozás lehetőségéről a marianna.eisenberg-nagy@uni-corvinus.hu email címen lehet érdeklődni.

Vágólapra másolva
X
×
GEN.:2024.07.27. - 05:36:20