Ugrás a fő tartalomra
Vissza a főoldalra

2022 májusi bizonyítványok átvétele

A 2022. májusi vizsgaidőszak első körös bizonyítványait személyesen vehetik át a vizsgázók.

Az időpontokról e-mailben küldünk értesítést az eredményközléstől számított 2. héten.

A második körös bizonyítványokat postázzuk a július 18-i héten.

A Vizsgaközpont kompenzációs értékelési rendszert használ: ha a vizsgázó az írásbeli és szóbeli részvizsgán is eléri a készségenként szükséges 40%-ot (nyelvismeretből nincs minimum %), akkor a gyengébben sikerült részvizsga kompenzálható a jobban sikerült másik részvizsgával, de csak akkor, ha a kettő részvizsga átlaga eléri a 60%-ot. Ebben az esetben sikeres komplex vizsgáról állítunk ki bizonyítványt. Például: 55%-os írásbeli részvizsga + 65%-os szóbeli részvizsga = 60%-os sikeres komplex vizsga.Amennyiben a két részvizsga átlaga nem éri el a 60%-ot, de az egyik részvizsga igen, és azon belül a készségenkénti teljesítési minimumnak (40%) is megfelel, akkor továbbra is sikeres szóbeli vagy írásbeli részvizsgáról állítunk ki bizonyítványt.A kompenzálás kizárólag egy vizsgaidőszakon belül, komplex vizsgajelentkezés esetén érvényesíthető. Korábban letett részvizsga – szóbeli vagy írásbeli – eredményét nem lehet kompenzálni egy később tett részvizsga eredményével.A vizsga eredményét a vizsga utáni 30. naptári napon a honlapon tesszük közzé, melyet a jelentkezéskor kapott egyéni kódszám beírásával lehet lekérdezni.
Első körben kapja a bizonyítványt az a vizsgázó, akinek az eredményközlés napján sikeres az a vizsgája, amire jelentkezett (komplex vizsga esetén: sikeres komplex vizsga; írásbeli jelentkezés esetén: sikeres írásbeli vizsga; szóbeli jelentkezés esetén: sikeres szóbeli vizsga).

Második körben kapja a bizonyítványát az a vizsgázó, aki komplex vizsgára jelentkezett, de vizsgaeredménye alapján csak az írásbeli VAGY csak a szóbeli vizsgáról kaphat bizonyítványt, a felülvizsgálati időszak lezárulta utáni 3. héttől értesül a bizonyítvány átvételével kapcsolatos tudnivalókról.

Komplex típusú vizsga esetén – amennyiben a vizsgázó valamelyik részvizsgája eredménytelen – a jelölt sikeres vizsgáját részvizsgának (szóbelinek, vagy írásbelinek) tekintjük, és arról bizonyítványt állítunk ki.

A szóbeli és írásbeli típusú vizsgabizonyítványok együttesen a komplex nyelvtudást igazoló vizsgabizonyítvánnyal lehetnek egyenértékűek, függetlenül a két vizsgacselekmény között eltelt időtől és a vizsga helyéül szolgáló vizsgaközponttól. Ugyanazon nyelvből tett részvizsga-bizonyítványok egyesíthetők.

Vágólapra másolva
X
×
GEN.:2024.04.20. - 12:30:16