Ugrás a fő tartalomra

Operáció és Döntés Intézet

Intézetünk – az általunk művelt tudományterületeken – a regionális és globális akadémiai és szakmai közösségek aktív tagja. E közösségek tagjaként több mint 50-en dolgozunk azon, hogy a 21. század eleji kihívásokra és problémákra fenntartható – üzleti és társadalmi – válaszokat adjunk. E jó válaszok biztos alapot adnak oktatási programjainkhoz és kutatásainkhoz   

Tanszékeink – és így oktatásunk – fókuszában az ellátásilánc, az operációkutatás, az aktuáriustudomány és a döntéshozatal elméleti és gyakorlati kérdései állnak. Tanszékeink szakmai műhelyeit számos témakör megismerésének igénye kapcsolja össze: 

  • fenntartható és versenyképes jelen és jövő; 
  • hálózatok, rendszerek és ellátási láncok; 
  • tanulás és fejlesztés; 
  • kockázat-kezelése és optimális működés.   

Erősségünk, hogy munkánkat egyszerre jellemzi magas szintű módszertani felkészültség és módszertani változatosság. Hiszünk abban, hogy az aktuális kihívásokra az együttgondolkodással és az eltérő szemléletmódú megközelítések egyidejű alkalmazásával lehet a legjobb válaszokat találni. Így a pozitivista megközelítés – mint a modellezés és az adatelemzés – mellett a részvételiséget és a reflexiót támogató módszertan is mindennapjaink része.  

Problémaérzékenységünk mind az oktatásban, mind a kutatásban hatásra törekvéssel párosul. Kollégáink elkötelezettek az egyetemi hallgatók tehetséggondozása és a projekt szemléletű oktatás mellett. Aktívak vagyunk a tudományos és szakmai közélet formálásában. Szakterületeinken közös projektekre törekszünk vállalatokkal, hazai és külföldi egyetemekkel, valamint társadalmi érintettekkel.  

Intézetünk a BCE számos kiváló szakmai közösségének – több évtizedes – munkáját folytatja. Műhelyeink közvetlenül kapcsolódnak egyrészt az egykori Vállalatgazdaságtan Intézethez, másrészt a korábbi Matematikai és Statisztikai Modellezés Intézethez. A Vállalatgazdaságtan Intézetet Chikán Attila kutatócsoportként és tanszékként, Czakó Erzsébet intézetként alapította. A Matematikai és Számítástudományi Intézetben továbbélő tanszék alapítója Meszéna György volt, akinek munkáját Temesi József és Kovács Erzsébet folytatta.  

 

Kollégáink az egyetem legjentősebb nemzetközi publikációinak szerzői között ☺️
A múlt héten ünnepélyes keretek között bemutatott legújabb cikk összeállításon Intézetünk két kollégája Ágoston Kolos Csaba, Csató László, valamint Intézetünk PhD hallgatója Kiss Dobronyi Bence is szerepel.

  

 

Vágólapra másolva
X
×
GEN.:2024.06.18. - 15:24:58